• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Κέρδη για τα futures, βουτιά για GameStop και AMC – Aισιοδοξία φέρνουν εταιρικά αποτελέσματα και πακέτο τόνωσης

    χρηματιστές στη wall street


    Υψηλότερα διαπραγματεύονται την Τρίτη οι μετοχές στη Wall Street συνεχίζοντας την ανοδική πορεία τους από χθες και εν μέσω της αυξανόμενης αισιοδοξίας που βασίζεται τόσο στην πρόοδο των συζητήσεων για το πακέτο τόνωσης του Μπάιντεν όσο και από τα ισχυρά εταιρικά κέρδη.

    Με το ασήμι και την GameStop να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο κατά την διάρκεια της πρώτη συνεδρίασης του μήνα, κυρίως λόγω του «παιχνιδιού» των μικροεπενδυτών, οι επενδυτές κράτησαν την ψυχραιμία τους και οδήγησαν τους βασικούς δείκτες σε θετικό έδαφος. Στο προσκήνιο βρέθηκε για ακόμα μια συνεδρίαση τo subreddit «wallstreetbets», του διαδικτυακού ιστότοπου Reddit, και οι επενδυτικές επιλογές των μελών του, οι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα οδήγησαν την «χτυπημένη» από τον κορονοϊό μετοχή της GameStop σε τρομακτικά υψηλές τιμές, πηγαίνοντας ουσιαστικά κόντρα στις short θέσεις των μεγάλων hedge funds.

    Ωστόσο οι ενέργειες τους δεν περιορίστηκαν στις μετοχές αλλά επεκτάθηκαν και στα μέταλλα, και συγκεκριμένα στο ασήμι. Την περασμένη εβδομάδα ένα post στο «wallstreetbets» για short squeeze στο ασήμι, οδήγησε σε άνοδο το πολύτιμο μέταλλο. Το post, το οποίο στη συνέχεια διαγράφηκε από τους moderators του «wallstreetbets», μίλαγε για υπερβολικά μεγάλο αριθμό short θέσεων στο ασήμι και για ένα squeeze από τα 25 στα 1000 δολάρια, που θα μπορούσε να φέρει πανικό στην αγορά. Το πιο ενεργό συμβόλαιο (Μαρτίου), μάλιστα, έκλεισε τη Δευτέρα με άνοδο 9,3% σε υψηλά 8ετίας. Το ράλι αυτό θορύβησε αρχικά την αγορά, που πάντως αργότερα εκτίμησε ότι η δυνατότητα ενός squeeze στο ασήμι παραμένει δύσκολη υπόθεση.
    Χθες πάντως η μετοχή της GameStop κατρακύλησε στα 225,00 δολάρια με απώλειες 30,77%. Το ίδιο πάντως δεν συνέβη και στην έταιρη αγαπημένη μετοχή του Reddit, αυτή της AMC, η οποία κατέγραψε μικρά κέρδη 0,30%.
    Το κλίμα σήμερα δείχνει νέα άνοδο, καθώς η αγοραστική φρενίτιδα των προηγούμενων ημερών τείνει να φθίνει και σε συνδυασμό με τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα αλλά και τις ενθαρρυντικές συζητήσεις για το πακέτο τόνωσης, δίνουν αέρα προοπτικής στις αγορές. Η μετοχή της GameStop προσυνεδριακά δέχετα πιέσεις άνω του 42% ενώ αυτή της AMC χάνει επίσης πάνω από 33%. Επιπλέον η τιμή του αργύρου έπεσε στα 27,4 δολάρια.
    Προβληματισμό ωστόσο προξενεί στις ΗΠΑ η μείωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, το οποίο σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, συρρικνώθηκε κατά 6,8% συγκριτικά με το 2019.
    Στα εταιρικά αποτελέσματα, η Pfizer ανακοίνωσε αύξηση των προσαρμοσμένων κερδών πέφτοντας ωστόσο έξω στις προβλέψεις. Συγκεκριμένα η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα για το σύνολο του 2020 ύψους 41,90 δισ. δολαρίων, αυξημένα κατά 2% σε σύγκριση με τα 41,17 δισ. δολάρια του προηγούμενου έτους. Τα κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 9,61 δισ. δολάρια, μειωμένα από τα 16,27 δισ. δολάρια του 2019, με τα προσαρμοσμένα κέρδη ωστόσο να είναι αυξημένα κατά 16% στα 12,50 δισ. δολάρια από 10,81 δισ. δολάρια το 2019. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 2,22 δολάρια από 1,91 δολάρια.
    Θετικά οικονομικά αποτελέσματα αναμένει η αγορά τόσο από την Amazon όσο και από την Alphabet. Ενδεικτικό είναι ότι αυτό το τέταρτο τρίμηνο των εταιριών αναμένεται να είναι κερδοφόρο. Συνολικά, το 37% των εταιρειών στο S&P 500 έχουν αναφέρει αποτελέσματα, με περίπου 82% να αναφέρει EPS πάνω από τις εκτιμήσεις, που είναι πάνω από τον πενταετή μέσο όρο του 74%, σύμφωνα με το FactSet.
    Αντίθετα, η Exxon Mobile ανακοίνωσε ζημιές 20,07 δισ. δολαρίων ή 4,70 δολαρίων ανά μετοχή. Πριν από ένα χρόνο είχε ανακοινώσει κέρδη 5,69 δισ. δολαρίων ή 1,33 δολαρίων ανά μετοχή. Τα προσαρμοσμένα κέρδη της Exxon διαμορφώθηκαν στα 3 σεντς, έναντι εκτιμήσεων για 1 σεντ. Τα αποτελέσματα της εταιρείας περιλαμβάνουν περισσότερα από 19 δισ. δολάρια σε απομειώσεις στο δ΄ τρίμηνο. Τα έσοδα της Exxon Mobil μειώθηκαν 31% στα 46,54 δισ. δολάρια, σχεδόν αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις για 46,55 δισ. δολάρια.
    Σε αυτό το κλίμα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow Jones κερδίζει 235 μονάδες ή 0,78%, του S&P 500 κερδίζουν 0,82% ενώ τα futures του τεχνολογικού Nasdaq κερδίζουν πάνω από 0,8%.



    ΣΧΟΛΙΑ