• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Kέρδη 1% στο άνοιγμα για τον Dow Jones, με ώθηση από τα νέα για το εμβόλιο της Moderna

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με τον Dow Jones να κινείται με άνοδο της τάξης του 1%, πλησιάζοντας προς το ψυχολογικό όριο των 30.000 μονάδων, άνοιξε τη Δευτέρα η Wall Street, βρίσκοντας στήριξη στα ενθαρρυντικά νέα για το υποψήφιο εμβόλιο της Moderna.

    Μετά την ελπιδοφόρα είδηση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer και BioNTech, που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες, η Moderna ανακοίνωσε ότι προκαταρκτική ανάλυση δεδομένων από μια μεγάλη κλινική δοκιμή τελικού σταδίου κατέδειξε πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της φτάνει το 94,5%. Και τα δύο εμβόλια βασίζονται στην τεχνολογία του messenger RNA (mRNA) που δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά στην ανάπτυξη εγκεκριμένου εμβολίου. Η προκαταρκτική ανάλυση δεδομένων από περισσότερους από 30.000 εθελοντές έδειξε ότι το εμβόλιο της Moderna απέτρεψε ουσιαστικά σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις την εμφάνιση συμπτωμάτων της λοίμωξης Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

    Την ίδια ώρα, πάντως, ο κορονοϊός συνεχίζει να πλήττει τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού πλέον τα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας ξεπέρασαν τα 11 εκατ. και οι νεκροί τις 246.000.

    Από εκεί και πέρα, οι επενδυτές στις ΗΠΑ είδαν με προβληματισμό την εμπορική συμφωνία-«μαμούθ» που υπέγραψε η Κίνα με 14 χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού την Κυριακή. Η συμφωνία  θα εξασφαλίσει μια κυρίαρχη θέση στο Πεκίνο σε μια αγορά 2,2 δισ. ανθρώπων, το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού. Πάντως οι αναλυτές αναφέρουν πως τα οικονομικά οφέλη για την Κίνα είναι μέτρια και θα χρειαστούν χρόνια για να υλοποιηθούν. Ωστόσο, η συμφωνία είναι μια γεωπολιτική νίκη για την Κίνα σε σχέση με την κόντρα της με τις ΗΠΑ.

    Σε αυτό το κλίμα, περίπου μισή ώρα μετά το άνοιγμα των συνεδριάσεων στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, ο Dow Jones ενισχύεται στις 29.775,23 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1%, ο S&P 500 ενισχύεται στις 3.609,58 μονάδες με κέρδη 0,68% ενώ ο Nasdaq στις 11.889,70 μονάδες με άνοδο 0,51%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει η μετοχή της Boeing (4,88%) ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται η μετοχή της Nike (-0,55%).



    ΣΧΟΛΙΑ