• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Κάτω από τα 100 δολάρια για πρώτη φορά από το 2016 η μετοχή της Meta – Νέα βουτιά για τον Nasdaq

    • NewsRoom
    Mark Zuckerberg, CEO Meta (Facebook)

    Mark Zuckerberg, CEO Meta (Facebook)


    Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τα εταιρικά αποτελέσματα να συνεχίζουν να καθορίζουν τις εξελίξεις στην χρηματαγορά της Νέας Υόρκης.

    Ειδικότερα, o Dow Jones έκλεισε στις 32.033,28 μονάδες με άνοδο 0,61%, ενώ αντίθετα ο S&P 500 ολοκλήρωσε στις 3.807,30 με απώλειες -0,61% και ο Nasdaq στις 10.792,67 μονάδες με πτώση -1,63%.

    Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ υποχώρησαν σε χαμηλά 2 εβδομάδων, με αυτή του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί κάτω από το 4% στο 3.93%, ενώ αυτή του 2ετούς να κινείται στο 4.32%.

    Η μετοχή της Caterpillar βοήθησε τα μέγιστα τον Dow Jones να κλείσει για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα με άνοδο, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση μεταξύ των τίτλων του δείκτη. Η εταιρεία ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 21% στα 15 δισ. δολάρια, ενώ τα κέρδη να διαμορφώνονται στα 3,87 δολάρια ανά μετοχή (3,95 δολάρια ανά μετοχή για τα προσαρμοσμένα κέρδη), Η εταιρεία μάλιστα θα επιστρέψει στους μετόχους της 2 δισ. δολάρια. Η μετοχή της έκλεισε στο +7,79%

    Αντίθετα, η μετοχή της Meta σημείωσε βουτιά 24,56%, υποχωρώντας μάλιστα κάτω από τα 100 δολάρια για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο 2016, στα 97,94 δολάρια.  Η εταιρεία απογοήτευσε με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε, καθώς ανάφερε κέρδη 1,64% δολάρια ανά μετοχή, έναντι εκτιμήσεων για κέρδη 1,89 δολάρια ανά μετοχή, αν και τα έσοδά της ήταν μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα, στα 27,71 δισεκατομμύρια δολάρια (έναντι αναμενόμενων 27,38 δισεκατομμυρίων δολαρίων). Και τα έσοδά της πάντως σε ετήσια βάση ήταν μειωμένα κατά 4%. Η εταιρεία προέβλεψε μάλιστα πως θα χάσει ακόμη περισσότερα χρήματα το ερχόμενο έτος, καθώς αυξάνονται ακόμα περισσότερο οι δαπάνες για το metaverse.

    Πέρα από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων,  η αγορά προσπάθησε να πάρει ώθηση από τα στοιχεία για την ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου του 2022 , κατά το οποίο η αμερικανική οικονομία ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη και σημείωσε άνοδο 2,6%, κόντρα στους φόβους για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού. H αύξηση, πάντως, ήρθε μετά από δύο διαδοχικά αρνητικά τρίμηνα, ενώ η επίδοση του τρίτου τριμήνου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην μεώιση του εμπορικού ελλείμματος. Άλλωστε, την ίδια ώρα, οι καταναλωτικές δαπάνες επιβραδύνθηκαν κατά 1,4% στο τετράμηνο Απρίλιος-Ιούνιος.

    Ο σταθμισμένος τιμάριθμος αυξήθηκε κατά 4,1% στο τρίτο τρίμηνο, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 5,3%. Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Federal Reserve, αυξήθηκε κατά 4,2%, υποχωρώντας από το 7,3% του περασμένου τριμήνου.

    Η αγορά είδε επίσης τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας να αυξάνονται την εβδομάδα που έληξε στις 22 Οκτωβρίου κατά 3.000, στις 217.000 νέες αιτήσεις, από 214.000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές ανέμεναν διπλάσια άνοδο κατά 6.000.

    Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις τελικές συζητήσεις για την εξαγορά της Twitter από τον Elon Musk. Η μετοχή της εταιρείας θα τεθεί σε παύση διαπραγμάτευσης την Παρασκευή.

    Οι επενδυτές είδαν, τέλος, τις τελευταίες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, με την ΕΚΤ να αυξάνει τα επιτόκια της κατά 0,75% την ώρα που ο Καναδάς προχώρησε σε μικρότερη του αναμενόμενη αύξηση κατά 0,5% (έναντι εκτίμησης για αύξηση κατά 0,75%).

    Από τις μετοχές του Dow Jones, πέρα από το +7,79% της Caterpillar, ισχυρά κέρδη σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (4,46%), McDonald’s (3,46%) και Honeywell International (3,27%). Αντίθετα, τις ισχυρότερες απώλειες μεταξύ των μετοχών του δείκτη σημείωσαν οι Apple (-3,05%) και Intel (-3,45%).

    Το ενδιαφέρον πλέον μεταφέρεται στα εταιρικά αποτελέσματα των Amazon και Apple, τα οποία ανακοινώθηκαν με το κλείσιμο της συνεδρίασης της Πέμπτης. Η συνεδρίαση της Παρασκευής αναμένεται και αυτή να είναι μια δύσκολη ημέρα για τον Nasdaq, καθώς η Amazon απογοήτευσε με την πρόβλεψή της για τα κέρδη για την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων, με την μετοχή της να υποχωρεί κατά 18% στη μετασυνεδριακή διαδικασία.



    ΣΧΟΛΙΑ