• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ισχυρό άλμα άνω του 1% για S&P 500 και Nasdaq συνεχίζοντας στους ρυθμούς της Παρασκευής

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Ισχυρή άνοδο σημείωσαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street τη Δευτέρα, συνεχίζοντας στο ίδιο κλίμα με αυτό της Παρασκευής, όταν τα ηπιότερα του αναμενόμενου στοιχεία από την αγορά εργασίας για τον μήνα Απρίλιο αναπτέρωσαν τις ελπίδες για μειώσεις των επιτοκίων από τη FED μέσα στο 2024.

    Πάντως, το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται πλέον ξανά και προς τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς ξεκίνησαν οι πρώτες επιχειρήσεις του Ισραηλινού στρατού στη Ράφα, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα θρίλερ με τις συζητήσεις για μία εκεχειρία.

    Το Ισραήλ προέτρεψε το πρωί της Δευτέρας τους αμάχους στην ανατολική Ράφα να εγκαταλείψουν την περιοχή. Το βράδυ της ίδιας μέρας, η Χαμάς, η οποία είχε εγκαταλείψει την Κυριακή τις συζητήσεις στο Κάιρο ενώ είχε επιτεθεί και κατά ισραηλινών στο πέρασμα που ενώνει την Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο, ανακοίνωσε πως αποδέχεται τελικά μια πρόταση εκεχειρίας. Ωστόσο, η πρόταση αυτή απείχε πολύ από το πλαίσιο που συζητούσε το Ισραήλ, το οποίο αποφάσισε να συνεχίσει μεν τις διαπραγματεύσεις, αλλά ταυτόχρονα να προχωρήσει κανονικά την επίθεσή του κατά θέσεων της Χαμάς στη Ράφα.

    Ωστόσο, το κλίμα στη Wall Street δεν άλλαξε, με τον Dow Jones να κλείνει στις 38.852,27 μονάδες με άνοδο 0,46%, τον S&P 500 στις 5.180,74 μονάδες με κέρδη 1,03% και τον Nasdaq στις 16.349,25 μονάδες με άνοδο 1,19%.

    Η τρέχουσα εβδομάδα για τη Wall Street δεν περιέχει πολλά μακροοικονομικά στοιχεία, με τα πιο σημαντικά να αναμένονται την Παρασκευή, με τα προκαταρκτικά δεδομένα για το καταναλωτικό κλίμα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για τον Μάιο.  Έτσι το ενδιαφέρον μετατοπίζεται κυρίως στο  μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, και κυρίως στις ανακοινώσεις της  Disney, της Airbnb, της Warner Bros. Discovery και της Uber.

    Άλλες εταιρείες που παρουσιάζουν αποτελέσματα τριμήνου είναι (μεταξύ άλλων) η Palantir, η Tyson Food, η Ferrari, η Electronic Arts, η Shopify, η Arm, η AMC Entertainment και η Dropbox.

    Ενδιαφέρον υπάρχει και για την Apple, η οποία έχει προγραμματίσει την Τρίτη ειδική εκδήλωση για να παρουσιάσει νέα προϊόντα iPad και αξεσουάρ υλικού.  Πάντως, η συνεδρίαση της Δευτέρας θα είναι ενδιαφέρουσα για τη Apple, μετά την αποκάλυψη από τον Γουόρεν Μπάφετ πως η Berkshire-Hathaway πούλησε ένα μέρος της συμμετοχής της στην εταιρεία, παραμένοντας πάντως ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της.

    Το Σάββατο, η Berkshire Hathaway ανέφερε αύξηση σχεδόν 40% στα λειτουργικά κέρδη από έτος σε έτος για το πρώτο τρίμηνο καθώς και ρευστότητα ρεκόρ.  H μετοχή της έκλεισε τη Δευτέρα στο +1,01%.

    Κερδισμένη της ημέρας ήταν η μετοχή της Micron Technology, η οποία έκλεισε στο +4,73%, μετά την αναβάθμιση της από τη Baird σε «outperform», με τους αναλυτές να βλέπουν  «σημαντικές ευκαιρίες μπροστά» για τον κατασκευαστή τσιπ.  Μεταξύ των κερδισμένων της ημέρας ήταν επίσης η American Airlines με άνοδο 5,78% αλλά και η Super Micro Computer με κέρδη
    6,09%, αντίστοιχα.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Walt Disney (2,47%), IBM (1,75%) και Microsoft (1,69%). Μόλις 10 από τις 30 μετοχές του δείκτη έκλεισαν με απώλειες, με τις σημαντικότερες πιέσεις να δέχεται η Amgen, κλείνοντας στο -3,79%.

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Ανοδικά αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας οι τιμές, με το βλέμμα στη Ράφα

    Ευρωαγορές: Με κέρδη άνοιξε η εβδομάδα – Άνοδος 0,96% για τον DAX

    Ισραήλ: Η πρόταση που ενέκρινε η Χαμάς απέχει πολύ από τις απαιτήσεις μας – Επιχειρούμε «στοχευμένες επιθέσεις» στη Ράφα



    ΣΧΟΛΙΑ