• Διεθνής πολιτική

    Ισραήλ: Η πρόταση που ενέκρινε η Χαμάς απέχει πολύ από τις απαιτήσεις μας – Επιχειρούμε «στοχευμένες επιθέσεις» στη Ράφα

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου


    Να συνεχίσει την επιχείρησή του στη Ράφα αποφάσισε ομόφωνα το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ, καθώς η πρόταση της Αιγύπτου και του Κατάρ για εκεχειρία που αποδέχθηκε η Χαμάς δεν ικανοποιεί το Ισραήλ.

    Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου, η πρόταση που αποδέχθηκε η Χαμάς «απέχει» πολύ από τις απαιτήσεις του Ισραήλ, ωστόσο η χώρα θα στείλει αντιπροσωπεία για να συζητήσει σχετικά.

    Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματα πλήττουν και επιχειρούν εναντίον εγκαταστάσεων της Χαμάς «με στοχευμένο τρόπο» στην ανατολική Ράφα.

    Νωρίτερα η Χαμάς δήλωσε ότι αποδέχθηκε πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα από την Αίγυπτο και το Κατάρ. Πρόκειται για μια συμφωνία τριών φάσεων, διάρκειας 42 ημερών η κάθε μια. Η πρώτη φάση προβλέπει την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη Γάζα στα σπίτια τους και τη ροή βοήθειας. Η δεύτερη φάση, προβλέπει την απελευθέρωση από τη Χαμάς ανδρών ομήρων για έναν απροσδιόριστο αριθμό Παλαιστίνιων αιχμαλώτων. Η τρίτη φάση περιλαμβάνει την έναρξη της εφαρμογής ενός σχεδίου ανοικοδόμησης για μια περίοδο τριών έως πέντε ετών.

    Ισραηλινός υψηλόβαθμος αξιωματούχος είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το Ισραήλ έχει λάβει και εξετάζει την πρόταση, τονίζοντας ωστόσο πως δεν είναι στο πλαίσιο που είχαν συμφωνήσει. Νωρίτερα έτερος Ισραηλινός αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters, δήλωσε ότι η Χαμάς ενέκρινε μια «ήπια» αιγυπτιακή πρόταση που δεν ήταν αποδεκτή από το Ισραήλ.

    Το Ισραήλ είχε τονίσει τις τελευταίες ημέρες ότι «δεν ήταν στην ίδια σελίδα με τη Χαμάς» όσον αφορά τη συμφωνία.

     

    Διαβάστε επίσης

    Ο Ισραηλινός στρατός ξεκίνησε την απομάκρυνση αμάχων από τη Ράφα
    Ράφα: Ο Τζο Μπάιντεν θα έχει τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου σήμερα
    Γιοάβ Γκαλάντ: Αναγκαία η επιχείρηση στη Ράφα λόγω της άρνησης της Χαμάς να απελευθερώσει ομήρους



    ΣΧΟΛΙΑ