• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ισχυρή άνοδος στο άνοιγμα, ξανά σε επίπεδα ρεκόρ Nasdaq και S&P 500

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με ισχυρή άνοδο ξεκίνησαν οι συνεδριάσεις στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, στο άνοιγμα της πρώτης ημέρας του Δεκεμβρίου, με τους βασικούς δείκτες της Wall Street να κινούνται κοντά στα ιστορικά υψηλά τους.

    Oι επενδυτές κινούνται με φόρα από τον εντυπωσιακό Νοέμβριο, ο οποίος αποδείχθηκε ο καλύτερος μήνας για τον Dow Jones από το 1987, καθώς στο επίκεντρο βρέθηκαν τόσο η νίκη Μπάιντεν στις εκλογές, όσο και τα ενθαρρυντικά νέα για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Τουλάχιστον 5 φαρμακοβιομηχανίες δήλωσαν μέσα στον μήνα ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου που αναπτύσσουν ξεπερνά σε αποτελεσματικότητα το 90%. Μάλιστα την Δευτέρα η Moderna, ανακοίνωσε ότι προχωρά στο αίτημα άδειας κυκλοφορίας προς τις Αμερικανικές Αρχές, αφού η τελευταία φάση δοκιμών έδειξε ότι το εμβόλιο παρουσιάζει αποτελεσματικότητα 94%, γεγονός που οδήγησε την μετοχή της σε κατακόρυφη άνοδο 16%.

    Σήμερα, το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται στις ανακοινώσεις του επικεφαλής της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος αναμένεται να πει ότι η οικονομία των ΗΠΑ αντιμετωπίζει δυσκολίες και οι μήνες που θα ακολουθήσουν θα είναι κρίσιμοι, καθώς οι μολύνσεις από από τον κορονοϊό συνεχίζουν να παρουσιάζουν αύξηση.

    Άλλωστε, οι αναλυτές και οι επενδυτές αναμένουν πως ο  Τζο Μπάιντεν θα επιχειρήσει αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας να ψηφίσει στο Κογκρέσο ένα μεγάλο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Την ίδια ώρα, μάλιστα, οι επενδυτές θεωρούν θετικό σημάδι την επιλογή της πρώην επικεφαλής της FED, Τζάνετ Γέλεν για τη θέση της υπουργού Οικονομικών.

    Θετικό ρόλο στην ψυχολογία της αγοράς παίζουν τα θετικά στοιχεία από την Κίνα, τα οποία οδήγησαν σε άνοδο τα ασιατικά χρηματιστήρια, αλλά και τα στοιχεία για την μεταποίηση στις ΗΠΑ που ανακοίνωσε η IHS Markit για τον Νοέμβριο, με τον δείκτη PMI να ενισχύεται στις 56,7 μονάδες, από 53,4 μονάδες τον Οκτώβριο, στη μεγαλύτερη άνοδο από τον Σεπτέμβριο του 2014.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones, μισή ώρα μετά το άνοιγμα των χρηματιστηρίων, κινούταν στις 29.970,31 μονάδες με άνοδο 1,12%, ενώ τόσο ο S&P 500  όσο και ο Nasdaq κινούνταν σε επίπεδα ρεκόρ, στις 3.662,80 (+1,14%) και  12.313,07 (+0,94%) μονάδες αντίστοιχα.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη στήριξη στον δείκτη προσφέρουν οι μετοχές των UnitedHealth Group (4,70%), Apple (3,13%) και American Express (3,01%) ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται η μετοχή της Salesforce.com (-2,37%).



    ΣΧΟΛΙΑ