• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ισχυρή άνοδο 1% για Nasdaq έφεραν τα στοιχεία από την αγορά εργασίας

    Χρηματιστές στη Wall Street


    Ανοδικά έκλεισε την Πέμπτη η Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να βρίσκουν στήριξη στα στοιχεία για τις αιτήσεις αρχικής καταβολής επιδόματος ανεργίας της προηγούμενης εβδομάδας, τα οποία εκτοξεύτηκαν σε υψηλό 21 μηνών.

    Ειδικότερα, οι αιτήσεις για την αρχική καταβολή επιδόματος ανεργίας στην εβδομάδα που έληξε στις 3 Ιουνίου διαμορφώθηκαν στις 261.000 από 233.000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι οι αιτήσεις θα διαμορφωθούν στις 236.000.

    Η αύξηση αυτή αναπτερώνει τις ελπίδες στην αγορά για την επικείμενη απόφαση της Fed  την ερχόμενη εβδομάδα και την πιθανότητα «παγώματος» των αυξήσεων των επιτοκίων της. Πλέον οι επενδυτές αναμένουν και τα τελευταία κρίσιμα στοιχεία, αυτά για τον πληθωρισμό του Μαΐου, που θα ανακοινωθούν την Τρίτη.

    Μάλιστα, τα νέα από την αγορά εργασίας ήρθαν μία μέρα μετά την απόφαση της Τράπεζας του Καναδά να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιανουάριο, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Να σημειωθεί δε, ότι πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των επιτοκίων της από το 2001.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.833,61 μονάδες με άνοδο 0,50%, ο S&P 500 στις 4.293,93 μονάδες με κέρδη  0,62% ενώ ο Nasdaq στις 13.238,52 μονάδες με άνοδο 1,02%.

    Πέρα από τα μακροοικονομικά στοιχεία, το ενδιαφέρον της αγοράς στράφηκε ξανά στις μετοχές meme και κυρίως την GameStop και την Carvana.

    Η μετοχή της GameStop υποχώρησε κατά 17,89%, λίγο αφότου ανακοινώθηκε η απομάκρυνση του CEO, αλλά και η είσοδος του Ράιαν Κόεν (Ryan Cohen) στο ΔΣ. Ο δισεκατομμυριούχος ακτιβιστής-επενδυτής (και «Ρομπέν των Δασών» για τους μικροεπενδυτές)  θα αναλάβει τον ρόλο του εκτελεστικού προέδρου της αλυσίδας. Παράλληλα, τα αποτελέσματα που παρουσίασε η GameStop ήταν ιδιαίτερα απογοητευτικά και χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το α’ τρίμηνο. Τα έσοδα της περιόδου που έληξε στις 29 Απριλίου μειώθηκαν στα 1,24 δισ. δολάρια, χάνοντας τις εκτιμήσεις για 1,34 δισ. δολάρια. Η ζημία στο τρίμηνο περιορίστηκε στα 14 σεντς και ήταν μικρότερη από τα 17 σεντς που προέβλεπαν οι αναλυτές. Οι ετήσιες πωλήσεις έχουν πέσει από την πρόσφατη κορύφωση των 9,36 δισ. δολαρίων στα 5,93 δισ. δολάρια πέρυσι.

    Αντίθετα, η Carvana εκτοξεύθηκε στο +56,02%, καθώς η εταιρεία πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ανακοίνωσε καλύτερη των εκτιμήσεων πρόβλεψη για τα κέρδη EBITDA για το δεύτερο τρίμηνο, τα οποία τα υπολόγισε στα 50 εκατομμύρια δολάρια, την ώρα που οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα έχει απώλειες 3,6 εκατομμύρια δολάρια.

    Η μετοχή της Adobe σημειώνει ισχυρή άνοδο4,59%, μετά την παρουσίαση της υπηρεσίας τεχνητής νοημοσύνης Sensei GenAI. Αυτή ήταν η δεύτερη καλύτερη επίδοση για μετοχή του S&P 500, πίσω μόνο από τη Warner Bros. Discovery, η οποία σημείωσε  για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ισχυρή άνοδο κλείνοντας στο +6.86%, μετά και τα νέα για την παραίτηση του CEO του CNN. Ισχυρά ανοδικά κινήθηκε για μια ακόμα ημέρα και η Tesla, κλείνοντας στο +4,58%

    Όσον αφορά τη μετοχή της Coinbase, η οποία την Τρίτη έκλεισε με βουτιά 12,09% μετά την αγωγή που υπέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για παραβίαση του πλαισίου λειτουργίας της, συνέχισε την ανάκαμψή της κλείνοντας την Πέμπτη στο +3,08%. Η εταιρεία ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά κατά της κίνησης της SEC.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Boeing (2,92%), Salesforce (1,85%) και Intel (1,73%), ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε η Dow κλείνοντας στο -2,02%.



    ΣΧΟΛΙΑ