• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ισχυρές απώλειες για τους δείκτες, στο -2,1% ο Nasdaq – Στο 2% επέστρεψε η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο


    Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές έστρεψαν ξανά το ενδιαφέρον τους από τα εταιρικά αποτελέσματα στον υψηλό πληθωρισμό.

    Ο Dow Jones έκλεισε στις 35.241,59 μονάδες με απώλειες -1,47%, ο S&P 500 στις 4.504,08 μονάδες με πτώση -1,81% ενώ ο Nasdaq στις 14.185,64 μονάδες με βαριές απώλειες -2,10%.

    Η ισχυρή πτώση ήρθε μετά τις νέες ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ για τον δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο, σε νέο υψηλό 40 ετών, ξεπερνώντας μάλιστα τις προβλέψεις των αναλυτών.

    Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 7,5% τον Ιανουάριο του 2022 σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, μετά από την ετήσια αύξηση 7% που είχε σημειώσει τον Δεκέμβριο.Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν να διαμορφώνεται στο 7,3%.

    Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,6%, έναντι πρόβλεψης για αύξηση 0,4%.

    Ο δομικός δείκτης που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια σημείωσε αύξηση 6% σε ετήσια βάση, επίσης το υψηλότερο σημείο από το 1982, και 0,6% από τον Δεκέμβριο.

    Η νέα άνοδος του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με τα πρόσφατα θετικά στοιχεία από την αγορά εργασίας ενδυναμώνουν τις απόψεις της αγοράς για μια πιο δυναμική και ταχύτερη κίνηση σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της FED. Η πρώτη αύξηση των βασικών της επιτοκίων αναμένεται τον Μάρτιο.

    Μάλιστα, ο πρόεδρος της Fed του St. Louis, James Bullard, δήλωσε στο Bloomberg News ότι ήταν ανοιχτός σε αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Μάρτιο και ήθελε να δει μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα αύξησης, ή 100 μονάδες βάσης, κατά τον Ιούλιο.

    Οι ανακοινώσεις προκάλεσαν άνοδο του δολαρίου αλλά και των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, με το αμερικανικό 10ετές να ξεπερνά το επίπεδο του 2%, για πρώτη φορά από το 2019, οδηγώντας τις τεχνολογικές μετοχές στο «βαθύ κόκκινο».

    Η μετοχή της Apple υποχώρησε κατά 2,34%, της Microsoft κατά 2,84%, της Amazon κατά 1,35%, της Alphabet κατά 2,10%, της Meta κατά

    Από τις μετοχές του Dow Jones, μόλις 4 έκλεισαν με άνοδο. Μεταξύ αυτών τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Walt Disney, κλείνοντας με άνοδο 3,35%, μετά και τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε την Πέμπτη. Ισχυρά ανοδικά κινήθηκε και η Boeing (1,33%), ενώ η Coca-Cola έκλεισε στο +0.54% – έχοντας και αυτή ανακοινώσει ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου – και η Merck στο +0,04%.

    Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των μετοχών του Dow Jones σημείωσαν οι Amgen (-3,49%), Microsoft (-2,89%) και Home Depot (-2,55%).

    Διαβάστε επίσης

    Κέρδη για WTI και χρυσό, υποχώρησαν το Brent και το παλλάδιο – Στο +1,2% ο χαλκός

    ΗΠΑ: Νέο άλμα για τον πληθωρισμό, στο 7,5% τον Ιανουάριο – Ανοδικά οι αποδόσεις των ομολόγων



    ΣΧΟΛΙΑ