• Οικονομία

    ΗΠΑ: Νέο άλμα για τον πληθωρισμό, στο 7,5% τον Ιανουάριο – Ανοδικά οι αποδόσεις των ομολόγων

    • NewsRoom
    Δύο άνδρες περπατάνε έξω από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στη Wall Street


    Σε υψηλό 40 ετών παραμένει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και τον Ιανουάριο, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών.

    Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 7,5% τον Ιανουάριο του 2022 σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, μετά από την ετήσια αύξηση 7% που είχε σημειώσει τον Δεκέμβριο.Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν να διαμορφώνεται στο 7,3%.

    Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,6%, έναντι πρόβλεψης για αύξηση 0,4%.

    Ο δομικός δείκτης που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια σημείωσε αύξηση 6% σε ετήσια βάση, επίσης το υψηλότερο σημείο από το 1982, και 0,6% από τον Δεκέμβριο.

    Η νέα άνοδος του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με τα πρόσφατα θετικά στοιχεία από την αγορά εργασίας ενδυναμώνουν τις απόψεις της αγοράς για μια πιο δυναμική και ταχύτερη κίνηση σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της FED. Η πρώτη αύξηση των βασικών της επιτοκίων αναμένεται τον Μάρτιο.

    Αυτή την ώρα οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων κινούνται ανοδικά, με αυτή του δεκαετούς να διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,98% στο υψηλότερο σημείο από τον  Αύγουστο του 2019.



    ΣΧΟΛΙΑ