• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ισχυρά κέρδη με ώθηση από την τεχνολογία – Πάνω από 3% προσθέτουν Tesla και Meta

    Χρηματιστές στη Wall Street πανηγυρίζουν


    Περιεχόμενα

    Σε θετικό έδαφος και με σημαντικά μάλιστα κέρδη άνοιξαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι βασικοί δείκτες της Wall Street, βγάζοντας αντίδραση από τις ισχυρές απώλειες που δέχθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

    Δεύτερη σερί ημέρα ανόδου η χθεσινή, με τον S&P 500 να επιστρέφει στις 4.000 μονάδες μετά από περίπου δύο εβδομάδες. Συγκεκριμένα ο Dow Jones έκλεισε στις 31.774,52 μονάδες με άνοδο 0,61%, ο S&P 500 στις 4.006,18 με άνοδο 0,66% ενώ ο Nasdaq στις 11.862,13 μονάδες με κέρδη 0,60%.

    Η αγορά της Νέας Υόρκης είδε την Τετάρτη την ΕΚΤ να ανακοινώνει νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης, ενώ άκουσε παράλληλα τον επικεφαλής της FED να επιβεβαιώνει πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα κάνει τα πάντα μέχρι να δει τον υψηλό πληθωρισμό να υποχωρεί. Ο Πάουελ ανέφερε επίσης ότι μια παύση στις αυξήσεις επιτοκίων ή μια στροφή στη μείωση των επιτοκίων δεν θα έρθει σύντομα.

    «Η ιστορία προειδοποιεί έντονα για την πρόωρη χαλάρωση της πολιτικής», είπε. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι συνάδελφοί μου και εγώ είμαστε σθεναρά αφοσιωμένοι σε αυτό το έργο και θα το διατηρήσουμε μέχρι να ολοκληρωθεί η δουλειά».

    Χθες στο Cato Institute ο επικεφαλής της Fed υποστήριξε για ακόμα μια φορά ότι εργάζεται σκληρά για την μείωση του πληθωρισμού, τονίζοντας ότι θα κάνει ότι χρειάζεται για να επιτευχθεί ο στόχος του 2%. Η Wall Street αναμένει με βεβαιότητα ότι οι αξιωματούχοι της Fed θα αποφασίοσυν τρίτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων 0,75% αργότερα αυτό το μήνα.

    Η Bank of America, η Goldman Sachs και η Nomura έχουν όλες ανεβάσει τις προβλέψεις τους μέχρι το τέλος του έτους. «Κατά την άποψή μας, το αμετάβλητο guidance σχετικά με το πότε μπορεί να επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων υποδηλώνει ότι ο πρόεδρος Πάουελ και η Fed αισθάνονται άνετα με την τρέχουσα τιμολόγηση της αγοράς», ανέφεραν οικονομολόγοι της BofA.

    Πετρέλαιο

    Το πετρέλαιο επέκτεινε μια ασταθή πορεία καθώς οι τιμές συνέχισαν την ανοδική τους πορεία το πρωί της Παρασκευής. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) και Brent αυξήθηκαν 2,8% το καθένα στα 85,95 δολάρια το βαρέλι και 91,76 δολάρια το βαρέλι, αντίστοιχα.

    Σε μια αυστηρή προειδοποίηση προς τη Δύση την Παρασκευή, η Ρωσία είπε ότι οι προσπάθειες να τεθούν ανώτατα όρια τιμών στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία θα αποτύχουν και «θα οδηγήσουν σε ένα ολισθηρό πάτωμα κάτω από τα πόδια της».

    Νωρίτερα σήμερα, σε αδιέξοδο κατέληξαν οι συζητήσεις σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας για πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των υπουργών των κρατών μελών της ΕΕ.

    Μετοχές

    Εν τω μεταξύ, στις αγορές κρυπτονομισμάτων, το Bitcoin ξεπέρασε τα 21.000 δολάρια, μόλις μία ημέρα αφότου διολίσθησε κάτω από τα 19.000 δολάρια. Το ράλι του νομίσματος ενίσχυσε τις μετοχές του Coinbaise πάνω από 6% – και της MicroStrategy που ανεβαίνει αυτή τη στιγμή περισσότερο από 7%.

    Οι μετοχές της DocuSign σημείωσαν άνοδο πάνω από 7% αφού η εταιρεία ανέφερε καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη δεύτερου τριμήνου αργά την Πέμπτη και αύξησε το guidance της για τα έσοδα από συνδρομές για το έτος.

    Οι μετοχές τεχνολογίας κάνουν την διαφορά σήμερα, με την Tesla να προσθέτει πάνω από 3% όπως και η Meta, ενώ Alphabet, Apple και Amazon ανεβαίνουν πάνω από 1,5%. Κέρδη σχεδόν 2% προσθέτει η Microsoft.

    Σχεδόν 20% εκτοξεύεται η μετοχή της εταιρείας ασφάλειας cloud Zscaler, μετά τα θετικά αποτελέσματα τριμήνου. Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας ανέφερε κέρδη τριμήνου Ιουλίου μετά το κλείσιμο της αγοράς την Πέμπτη. Το τρίμηνο τα έσοδα αυξήθηκαν 61% στα 318,1 εκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η εταιρεία.

    Οι μετοχές της Zumiez βυθίστηκαν περισσότερο από 4% αφού η εταιρεία λιανικής δημοσίευσε απογοητευτικά αποτελέσματα για το 2ο τρίμηνο και αναθεώρησε προς τα κάτω το guidance της για τις πωλήσεις του τρίτου τριμήνου. Ο διευθύνων σύμβουλος Rick Brooks δήλωσε ότι «ο πληθωρισμός επιβάρυνε τις διακριτικές δαπάνες των καταναλωτών, ασκώντας πίεση στις αμερικανικές επιχειρήσεις της εταιρείας».

    Στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones προσθέτει 1.02% στις 32,098.82 μονάδες, ο S&P 500 επίσης ανεβαίνει 1.29% στις 4,057.96 μονάδες και ο Nasdaq προσθέτει 212 μονάδες ή 1,8% στις 12,074.93 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    Credit Suisse: Γιατί η ΕΚΤ επιταχύνει την αύξηση των επιτοκίων παρά την επιδείνωση των προοπτικών



    ΣΧΟΛΙΑ