• ΑΓΟΡΕΣ

    Credit Suisse: Γιατί η ΕΚΤ επιταχύνει την αύξηση των επιτοκίων παρά την επιδείνωση των προοπτικών


    «Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μ.β., όπως αναμέναμε και δικαιολόγησε την κίνηση λέγοντας ότι ‘ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός και είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο για παρατεταμένη περίοδο’», εξηγούν οι Veronika Roharova, Mariana Monteiro και Sonali Punhani της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse.

    Η ‘γλώσσα’ της ανακοίνωσης δείχνει ότι θα ακολουθήσει πιο επιθετική σύσφιξη και η ελβετική τράπεζα αναμένει τώρα αυξήσεις 75-50-25-25 μ.β. στις συνεδριάσεις Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου, έναντι 50-50-25-25-0 προηγουμένως, γεγονός που θα φέρει το τελικό επιτόκιο στο 2,5% έναντι 2,0% προηγουμένως.

    Η πρόεδρος Λαγκάρντ σημείωσε ότι οι αυξήσεις των 75 μ.β. «δεν είναι ο κανόνας», αλλά άλλη μια τέτοια αύξηση είναι «στο τραπέζι», εάν αυτό δικαιολογείται, που είναι και η πιθανότερη περίπτωση για την Credit Suisse.

    Η Λαγκάρντ δήλωσε επίσης ότι τα επιτόκια είναι «μακριά» από τα επίπεδα που απαιτούνται για να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2%, και αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί περαιτέρω το Σεπτέμβριο στο 9,5% περίπου ενόψει της συνεδρίασης του Οκτωβρίου. Η ΕΚΤ φαίνεται επίσης να προτιμά να οδηγήσει τα επιτόκια βαθύτερα σε περιοριστικό έδαφος, καθώς η δήλωση ρητά ανέφερε ότι απαιτούνται περαιτέρω αυξήσεις για να «αποδυναμωθεί η ζήτηση», και η μακροπρόθεσμα πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό αυξήθηκε από 2,1% σε 2,3% (και σε 2,7% σε ένα «σενάριο διακοπής του φυσικού αερίου», στο οποίο η Λαγκάρντ δήλωσε ότι «σχεδόν φτάσαμε»).

    «Αναμένουμε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν περιοριστικά για παρατεταμένη περίοδο. Δεδομένης της αποτυχία των παραδοσιακών μοντέλων να προβλέψουν την έξαρση του πληθωρισμού, η ΕΚΤ θα θελήσει πιθανότατα να δει αποδείξεις βιώσιμης πτώσης του πραγματικού (όχι μόνο του προβλεπόμενου) πληθωρισμού προτού επανεκτιμήσει τη στάση της. Αυτό είναι απίθανο πριν από τα τέλη του 2023», σύμφωνα με τη Credit Suisse.

    Τα επιτόκια εξακολουθούν να αποτελούν το κύριο εργαλείο πολιτικής, αλλά οι συζητήσεις για την ποσοτική σύσφιξη (QT) θα πρέπει να ξεκινήσουν το 4ο τρίμηνο. Η πρόεδρος Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι συζητήσεις σχετικά με τον περιορισμό των επανεπενδύσεων του QE δεν έχουν αρχίσει ακόμη, αλλά οι διαρροές στον τύπο μετά τη συνεδρίαση ανέφεραν ότι αυτές θα μπορούσαν να αρχίσουν ήδη από τον Οκτώβριο.

    «Πιστεύουμε ότι αυτές θα είναι αργές και περίπλοκες λόγω της πολιτικής φύσης του QT, καθώς τα περιφερειακά ομόλογα πιθανότατα δεν θα ανακυκλωθούν. Η απόφαση να αυξηθεί η επαναγορά των κρατικών ομολόγων θα πρέπει να διευκολύνει τις ελλείψεις εξασφαλίσεων (όπως παρατηρήθηκε στη σύσφιξη των συμβάσεων ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων). Η ΕΚΤ ανέστειλε προσωρινά το ανώτατο όριο του 0% για τις κρατικές καταθέσεις στο Ευρωσύστημα. Οι καταθέσεις αυτές θα αποτιμηθούν είτε με το επιτόκιο καταθέσεων ή το επιτόκιο ESTR, όποιο είναι χαμηλότερο, μέχρι τον Απρίλιο του 2023, καταλήγουν οι αναλυτές του οίκου.

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs: Τι σημαίνει η επιτάχυνση στον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ



    ΣΧΟΛΙΑ