• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Υποχώρηση για τους βασικούς δείκτες μετά από τα πρακτικά της FED – Στο -1,25% ο Nasdaq

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη, μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών την FED αλλά και των στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.980,32 μονάδες με απώλειες -0,50%, ο  S&P 500 στις 4.274,04 μονάδες με πτώση -0,72% ενώ ο  Nasdaq στις 12.938,12 μονάδες με βουτιά -1,25%. Οι αποδόσεις των ομολόγων σημείωσαν άνοδο, με το 10ετές ομόλογο να διαρκέσει σχεδόν 7 μονάδες βάσης στο 2,893%.

    Η απώλειες ήρθαν μετά την δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής καθορισμού της νομισματικής πολιτικής της FED, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο.

    Οι αξιωματούχοι της FED έδειξαν να εξετάζουν την περίπτωση οι αυξήσεις της FED να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, επισημαίνοντας την ανάγκη προσεκτικών κινήσεων και συνεχή παρακολούθησης των δεδομένων. Ανέφεραν ωστόσο πως θα συνεχίσουν τις αυξήσεις, αφήνοντας πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειώσουν σταδιακά τον ρυθμό ανόδου των επιτοκίων. Αντίθετα δεν έδειξαν σημάδια για μια μεσοπρόθεσμη μείωση των επιτοκίων, αλλά αντίθετα ορισμένοι από αυτούς ανέφεραν πως ίσως θα πρέπει να  διατηρηθεί αυτό το επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός βρισκόταν σταθερά σε τροχιά επιστροφής στο 2%.

    Παράλληλα  η αγορά είδε τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ να παραμένουν αμετάβλητες τον Ιούλιο. Η αξία του συνόλου των αγορών λιανικής τον Ιούλιο παρέμεινε σταθερή μετά την αναθεωρημένη πτωτικά άνοδο 0,8% που είχε παρουσιάσει ένα μήνα πριν, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Εξαιρουμένης της βενζίνης και των αυτοκινήτων, ωστόσο, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων κατά 0,7%.

    Οι επενδυτές είδαν επίσης με προβληματισμό στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Βρετανία, όπου ανέβηκε τον Ιούλιο στο 10,1%. Ο πληθωρισμός, ο οποίος τον Ιούνιο είχε ήδη φθάσει το 9,4% σε διάστημα χρόνου, παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Επίσης η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παρουσιάστηκε ελαφρώς μικρότερη το δεύτερο τρίμηνο σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση της Eurostat. Ειδικότερα, στις 19 χώρες του ευρώ, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη Eurostat.

    Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η Target ανέφερε ο πτώση 90% στα τριμηνιαία κέρδη και έχασε συγκρίσιμες εκτιμήσεις πωλήσεων, με την μετοχή της να κλείνει στο -2,72%. Aντίθετα, η Lowe’s έκλεισε με οριακή άνοδο 0,54%, με την εταιρεία να ξεπερνά τις εκτιμήσεις αφού για το δεύτερο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,99 δισ. δολάρια, έπειτα από κέρδη 3,02 δισ. δολαρίων την ίδια περίοδο πέρυσι. Πάντως, οι πωλήσεις μειώθηκαν 0,3% στα 27,48 δισ. δολάρια από 27,57 δισ. δολάρια, ενώ οι εκτιμήσεις της FactSet έκαναν λόγο για αύξηση στα 28,12 δισ. δολάρια.

    Νέα άνοδο 11,77% σημείωσε η μετοχή meme της  Bed Bath & Beyond.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Walgreens (-2,78%) και  Boeing (-2,84%), ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο οι IBM (0,90%),  Apple (0,88%) και  Chevron (0,82%).

    Διαβάστε επίσης:

    Πρακτικά FED: Προβληματισμός για μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στην αμερικανική οικονομία από την αύξηση των επιτοκίων

    Ανάκαμψη για το πετρέλαιο έφεραν τα μειωμένα αποθέματα στις ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ