• Οικονομία

    Ανάκαμψη για το πετρέλαιο έφεραν τα μειωμένα αποθέματα στις ΗΠΑ

    • NewsRoom


    Μετά την μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ, το WTI σημείωση αύξηση κοντά στα 2 δολάρια. Ο λόγος ότι τα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ έδειξαν πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη έλξη στα αποθέματα αργού χάρη στην ισχυρή ζήτηση για εξαγωγές.

    Το αργό πετρέλαιο Brent σημείωσε άνοδο 1,73 δολ. ή 1,8% στα 94,07 δολ. το βαρέλι έως τις 1040 ώρα Ελλάδος (1449 ώρα Ελλάδας), αφού υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο στα 91,51 δολ. νωρίτερα στη συνεδρίαση. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε άνοδο 1,58 σεντς δολαρίων, ή 1,8%, στα 88,11 δολάρια.

    Πως διαμορφώθηκαν οι εξαγωγές του αργού

    Οι εξαγωγές αργού των ΗΠΑ έφτασαν τα 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΙΑ, τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί, καθώς η WTI διαπραγματεύεται με μεγάλη έκπτωση προς το Brent και έχει κάνει τις αγορές αργού από τις ΗΠΑ πιο ελκυστικές για τους ξένους αγοραστές. Σε ένδειξη ισχυρής ζήτησης, τα αποθέματα βενζίνης άντλησαν επίσης 4,6 εκατομμύρια βαρέλια, πολύ υψηλότερα από την αναμενόμενη άντληση 1,1 εκατομμυρίων βαρελιών.

    Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου την Τρίτη είχε επισημάνει μια ανάληψη 448.000 βαρελιών σε αποθέματα αργού και 4,5 εκατομμύρια βαρέλια σε αποθέματα βενζίνης, σύμφωνα με πηγές.

    Τι λένε οι αναλυτές

    Το πετρέλαιο εκτινάχθηκε στα ύψη το 2022, πλησιάζοντας στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών των 147 δολαρίων τον Μάρτιο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδείνωσε τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό. Οι τιμές μειώθηκαν έκτοτε καθώς αυτές οι ανησυχίες εξαλείφθηκαν από την προοπτική της ύφεσης.

    Ο βρετανικός πληθωρισμός τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 10,1% τον Ιούλιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 1982, εντείνοντας την πίεση στα νοικοκυριά και ωθώντας τις τιμές του πετρελαίου χαμηλότερα νωρίτερα την ίδια μέρα.

    «Υπάρχουν αυξανόμενοι καθοδικοί κίνδυνοι ως αποτέλεσμα των προοπτικών ανάπτυξης και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας γύρω από τους κινεζικούς περιορισμούς για τον COVID», δήλωσε ο Craig Erlam από την χρηματιστηριακή OANDA.

    Η φυγή συμμετεχόντων, ειδικά hedge funds και κερδοσκόποι, έχει κάνει τις ημερήσιες διακυμάνσεις των τιμών πολύ μεγαλύτερες από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

    Στο μέτωπο της προσφοράς πετρελαίου, η αγορά αναμένει εξελίξεις από τις συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις, η οποία θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε ώθηση των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου εάν επιτευχθεί συμφωνία.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την Τρίτη ότι μελετούν την απάντηση του Ιράν σε αυτό που η ΕΕ αποκάλεσε «τελική» πρότασή της για τη διάσωση της συμφωνίας.

    Διαβάστε επίσης

    Πρακτικά FED: Παράθυρο για μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων

    Το δολάριο «ρίχνει» το χρυσό για τρίτη συνεχόμενη μέρα

    Οριακές απώλειες για τις ευρωαγορές με το βλέμμα σε πληθωρισμό και FED



    ΣΧΟΛΙΑ