ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν μεικτά την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αξιολογούσαν δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο το Ιράν τηρεί σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις για τον εμπλουτισμό ουρανίου, γεγονός που απειλεί τις πιθανότητες άμεσης ειρηνευτικής συμφωνίας.
Ο FTSE 100 έκλεισε στις 10.443,47 μονάδες με άνοδο 0,11%. Αντίθετα, ο DAX έκλεισε στις 24.606,77 μονάδες με απώλειες -0,53%, ο CAC 40 στις 8.086 μονάδες με πτώση -0,39%, ο FTSE MIB στις 49.168,70 μονάδες σχεδόν αμετάβλητος στο -0,03% και ο IBEX 35 στις 17.975,20 μονάδες με απώλειες -0,42%.
Ο Stoxx 600 έμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 620,56 μονάδες με οριακή άνοδο 0,04%
Σύμφωνα με το Reuters, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, έδωσε εντολή να μην εξαχθεί στο εξωτερικό το σχεδόν οπλικής ποιότητας ουράνιο της χώρας. Η πληροφορία αυτή ενίσχυσε τους φόβους για αδιέξοδο στις συνομιλίες, αν και ο Λευκός Οίκος διέψευσε το δημοσίευμα. Η εύθραυστη εκεχειρία που ισχύει μετά τις κοινές επιθέσεις ΗΠΑ–Ισραήλ στα τέλη Φεβρουαρίου παραμένει αβέβαιη, με τον Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει ότι οι συνομιλίες βρίσκονται στο «τελικό στάδιο», προειδοποιώντας ωστόσο για νέα κλιμάκωση αν δεν υπάρξει συμφωνία.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και η κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ, από όπου διέρχεται περίπου το 20% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Το Ιράν δημιούργησε νέα αρχή ελέγχου της ναυσιπλοΐας και εξετάζει την επιβολή διοδίων, ενώ η περιορισμένη λειτουργία του περάσματος έχει εκτοξεύσει την τιμή του Brent πάνω από τα 105 δολάρια το βαρέλι, από περίπου 70 δολάρια πριν από τη σύγκρουση.
Η άνοδος των τιμών ενέργειας ενισχύει τις προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες, γεγονός που πιέζει τις μετοχές και αυξάνει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, νέα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε τον Μάιο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δυόμισι ετών, κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους ζωής.
Διαβάστε επίσης
Κυρ. Πιερρακάκης: Η Ευρώπη να αποκτήσει ενιαία αγορά για την άμυνα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τζεφ Μπέζος κατά της φορολόγησης των πλουσίων: Ακόμα και να υπερδιπλασιαστεί, δεν βελτιώνει τη ζωή κανένος
- Ντόναλντ Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα πάρουν «εντέλει» τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν
- Υπουργείο Υγείας: Δεν επικυρώνει τα αποτελέσματα των εκλογών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
- Αποφυλακίστηκε ο αρχηγός της «17 Νοέμβρη» Αλέξανδρος Γιωτόπουλος
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.