ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε ο Dow Jones, για πρώτη φορά μετά από 3 μήνες, καθώς η Wall Street περιόρισε σημαντικά τις αρχικές απώλειες και πέρασε σε θετικό έδαφος την Πέμπτη, αφού αποκλιμακώθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και οι τιμές του πετρελαίου, μετά από δημοσιεύματα ότι ΗΠΑ και Ιράν βρίσκονται κοντά σε τελική ειρηνευτική συμφωνία
Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 50.285,66 μονάδες με άνοδο 0,55%, ο S&P 500 στις 7.445,72 μονάδες με άνοδο 0,17% και ο Nasdaq στις 26.293,10 μονάδες με άνοδο 0,09%
Καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση του κλίματος έπαιξε η πληροφορία που μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ILNA, επικαλούμενο το Al Arabiya, σύμφωνα με την οποία έχει ολοκληρωθεί το τελικό σχέδιο συμφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, με τη μεσολάβηση του Πακιστάν. Η συμφωνία προβλέπει άμεση κατάπαυση του πυρός, ελεύθερη ναυσιπλοΐα στον Περσικό Κόλπο και στα Στενά του Ορμούζ, καθώς και την έναρξη διαπραγματεύσεων για τα εκκρεμή ζητήματα εντός μίας εβδομάδας.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν άμεσα μετά τις σχετικές πληροφορίες, καθώς οι αγορές εκτιμούν ότι η επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ θα μπορούσε να αποκαταστήσει μέρος της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.
Παράλληλα, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αποκλιμακώθηκαν, καθώς οι επενδυτές περιόρισαν τους φόβους για περαιτέρω επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων λόγω του ενεργειακού πληθωρισμού.
Νωρίτερα, οι αγορές είχαν πιεστεί μετά από δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν είχε ζητήσει να μην εξαχθεί το σχεδόν οπλικής ποιότητας ουράνιο της χώρας. Ωστόσο, τόσο η Τεχεράνη όσο και ο Λευκός Οίκος διέψευσαν τις πληροφορίες, χαρακτηρίζοντάς τες παραπλανητικές.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται «στο τελικό στάδιο», αν και προειδοποίησε για πιθανή νέα κλιμάκωση αν δεν υπάρξει συμφωνία. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο έκανε λόγο για «κάποια πρόοδο» στις επαφές με την ιρανική πλευρά.
Σημαντικό θέμα για τις αγορές παραμένει ο έλεγχος των Στενών του Ορμούζ, από όπου διέρχεται περίπου το 20% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το Ιράν ανακοίνωσε νέα ρυθμιστική αρχή για τη διαχείριση της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, επιβάλλοντας συντονισμό και ειδικές άδειες για τη διέλευση πλοίων.
Στο μέτωπο της οικονομίας, τα στοιχεία στις ΗΠΑ ήταν σχετικά θετικά. Οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν στις 209.000, ενώ οι δείκτες PMI της S&P Global έδειξαν σταθερή επιχειρηματική δραστηριότητα και σημαντική βελτίωση στη μεταποίηση.
Στο επίκεντρο βρέθηκε και η Nvidia, η οποία ανακοίνωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα τριμήνου, με έσοδα αυξημένα κατά 85% στα 81,6 δισ. δολάρια και υπερδιπλασιασμό καθαρών κερδών στα 45,5 δισ. δολάρια. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 80 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, η μετοχή κινήθηκε πτωτικά, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το κατά πόσο μπορεί να διατηρηθεί η εκρηκτική ανάπτυξη και να δικαιολογηθεί η αποτίμηση των 5 τρισ. δολαρίων.
Στα επιχειρηματικά, η Walmart υποχώρησε πάνω από 7%, παρά τα καλύτερα των εκτιμήσεων έσοδα, καθώς η εταιρεία προειδοποίησε για αυξημένο κόστος καυσίμων και πιθανή ενίσχυση του πληθωρισμού στις τιμές λιανικής.
Αντίθετα, οι μετοχές εταιρειών κβαντικών υπολογιστών ενισχύθηκαν μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα διαθέσει επιχορηγήσεις 2 δισ. δολαρίων στον κλάδο, αποκτώντας και συμμετοχές στις εταιρείες. Η IBM, που αναμένεται να λάβει περίπου 1 δισ. δολάρια, σημείωσε άνοδο 12%.
Παράλληλα, αυξημένο ενδιαφέρον προκάλεσαν οι πληροφορίες ότι η OpenAI εξετάζει είσοδο στο χρηματιστήριο ακόμη και μέσα στον Σεπτέμβριο, ενώ η SpaceX του Έλον Μασκ προχωρά σε κινήσεις για μία από τις μεγαλύτερες IPO στην ιστορία.
Από τις μετοχές του Dow Jones, η IBM έκλεισε με άνοδο 12,43%, ενώ ακολούθησαν η Cisco στο +3,37%, η Honeywell International στο +2,95% και η Merck στο +2,54%.
Αντίθετα τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Walmart στο -7,27%, η Salesforce στο -2,11%, η NVIDIA στο -1,77% και η Boeing στο -1,14%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Δημοκρατία δεν περίμενε την Μαρία Καρυστιανού
- Fear of the (Red) Dark! Στο… κατακόκκινο ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός με στόχο την πρόκριση και το 4ο τρόπαιο στην EuroLeague
- Μια βραδιά στο θέατρο Ολύμπιον – Η πρεμιέρα της Καρυστιανού με Κ. Μουτσάτου και Μ. Θεωδωράκη
- Quest: Ανοικτή σε νέες επενδύσεις ή εξαγορές – Ανάπτυξη σε εμπορική δραστηριότητα και πληροφορική
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.