• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ήπια ανοδικά οι βασικοί δείκτες μετά τα ιστορικά ρεκόρ της Τετάρτης

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με ήπιες μεταβολές κινούνται, στο άνοιγμα της Πέμπτης, οι βασικοί δείκτες της Wall Street, μία μέρα μετά τα νέα ιστορικά ρεκόρ που κατέγραψαν χάρη στην άνοδο των τεχνολογικών μετοχών.

    Οι επενδυτές παρακολούθησαν την Τετάρτη την τελετή ορκωμοσίας του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καθώς και τις πρώτες ενέργειές του που μεταξύ άλλων αφορούσαν και την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Ο ίδιος άλλωστε στην ομιλία του, η οποία επικεντρώθηκε γύρω από το αίτημα για ενότητα, έστειλε μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα για περισσότερη συνεργασία.

    Η αγορά εκτιμά πως η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν θα στηρίξει με νέα μέτρα τόνωσης την αμερικανική οικονομία – με την νέα υπουργό Οικονομικών να κάνει λόγο για εποχή «μεγάλων κινήσεων» – ενώ επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στις κινήσεις του Μπάιντεν για την προστασία από τον κορονοϊό και την ενίσχυση της εκστρατείας εμβολιασμού, η οποία παραμένει αρκετά πιο πίσω από τους στόχους που έχουν τεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ.

    Ωστόσο η αγορά ανησυχεί για τα επίπεδα ανόδου που έχουν σημειώσει οι βασικοί δείκτες όλο το προηγούμενο διάστημα, με τους επενδυτές να προβληματίζονται για μια πιθανή μεγάλη διόρθωση στα επόμενα τρίμηνα.

    Από εκεί και πέρα η αγορά είδε τις αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας να υποχωρεί στις 900.000 την εβδομάδα (σε προσαρμοσμένη βάση) που ολοκληρώθηκε στις 16 Ιανουαρίου. Οι διαρκείς αιτήσεις μειώθηκαν στις 5,05 εκατ. την εβδομάδα μέχρι τις 9 Ιανουαρίου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πως οι νέες αιτήσεις θα διαμορφώνονταν στις 935.000 ενώ οι διαρκεί στις 5,3 εκατομμύρια.

    Παράλληλα, αύξηση 5,8% κατέγραψαν οι ενάρξεις κατοικιών τον Δεκέμβριο, οι οποίες έφτασαν στα 1,67 εκατομμύρια, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2006.  Οι άδειες για την κατασκευή νέων κατοικιών διαμορφώθηκαν στα 1,71 εκατομμύρια.

    Σε αυτό το κλίμα, λίγο πριν ολοκληρωθεί η πρώτη ώρα από το άνοιγμα των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης, ο Dow Jones κινείται στις 31.247,99 μονάδες με άνοδο 0,19%, ο S&P 500 στις 3.858,05 μονάδες με άνοδο 0,16% και ο Nasdaq στις 13.509,35 με άνοδο  0,39%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη στήριξη στον δείκτη προσφέρουν οι μετοχές των Travelers (3,54%), Apple (2,89%) και UnitedHealth (2,65%) ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται η μετοχή της Chevron (-1,97%).

    Εκτός Dow Jones, άνοδο άνω του 2% καταγράφει η μετοχή της Amazon μετά και την έκθεση της BofA Securities που ανεβάζει την τιμή στόχο για τη μετοχή στα 4.000 δολάρια από 3.650 δολάρια προηγουμένως.



    ΣΧΟΛΙΑ