• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Σε ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι βασικοί δείκτες – Εκτόξευση 16,85% για τη μετοχή της Netflix

    • NewsRoom
    Dow Jones Wall Street


    Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν την συνεδρίαση της Τετάρτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να παρακολουθούν την τελετή ορκωμοσίας του νέου Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπαίντεν, ο οποίος απηύθυνε ένα μήνυμα ενότητας προς τον αμερικανικό λαό.

    Η ομαλή αλλαγή της ηγεσίας στον Λευκό Οίκο, παρά τους φόβους που είχαν διατυπωθεί το προηγούμενο διάστημα, αναζωπυρώνει τις ελπίδες των αναλυτών και των επενδυτών της Wall Street για νέα πακέτα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας – κάτι που άφησε ανοιχτό και η νέα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν κατά την χθεσινή της ακρόαση από το Κογκρέσο – αλλά και μια ομαλή και ενισχυμένη διαδικασία εμβολιασμού, ζήτημα το οποίο αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επαναφορά στην κανονικότητα. Οι επενδυτές παρέμειναν αισιόδοξοι ότι το σχέδιο του Μπάιντεν για ένα πρόσθετο πακέτο τόνωσης ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα υποστηρίξει την οικονομική ανάκαμψη και θα ενισχύσει την αύξηση των κερδών.

    Μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνει το πακέτο υπάρχουν και χρηματοδοτήσεις για την επιτάχυνση του εμβολιασμού. Οι ΗΠΑ υπολείπονται πολύ του στόχου τους για εμβολιασμό 20 εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι το τέλος του 2020, καθώς ενώ κατάφεραν να εξασφαλίσουν πάνω από 31,1 εκατομμύρια δόσεις σε ολόκληρη τη χώρα, μόνο 12,3 εκατομμύρια πολιτών κατάφεραν να εμβολιαστούν.

    Την αισιοδοξία της ημέρας ενίσχυσαν τα αποτελέσματα ερευνών στη Βρετανία που δείχνουν πως το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματικό και απέναντι στην νέα μετάλλαξη.

    Από την άλλη, τα αρνητικά νέα ήρθαν από την Κίνα, η οποία ανακοίνωσε πως επιβάλει κυρώσεις κατά 28 Αμερικανών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

    Αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια, πάντως, της σημερινής ημέρας, πάντως, δεν ήταν άλλη από τη μετοχή του Netflix. Το Netflix κατάφερε εύκολα να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα αποτελέσματα του δ΄ τριμήνου, ενώ η εταιρεία ανέφερε ισχυρή αύξηση συνδρομητών σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέροντας 8,5 εκατομμύρια επιπλέον πελάτες έναντι των 6,47 εκατομμυρίων που υπολόγιζαν οι αναλυτές. Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι αναμένεται να επιτύχει μεγαλύτερη του αναμενόμενου ρευστότητα φέτος. Η μετοχή της εταιρείας έκλεισε με άνοδο 16,85% στα 586,34 δολάρια.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 31.188,38 μονάδες με άνοδο 0,83%, ο  S&P 500 στις 3.851,85 μονάδες με άνοδο 1,39% ενώ ο  Nasdaq στις 13.457,25 μονάδες με άνοδο 1,97%, στην καλύτερη χρηματιστηριακή ημέρα ορκωμοσίας νέου προέδρου των ΗΠΑ.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις 8 μετοχές έκλεισαν με απώλειες. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η μετοχή της Microsoft (3,65%) ενώ ακολούθησαν αυτές των Apple (3,29%) και Salesforce (3,08%). Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της JPMorgan (-1,50%) ενώ ακολούθησε αυτή της Goldman Sachs (-1,27%).



    ΣΧΟΛΙΑ