• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Οι τράπεζες πλήγωσαν ξανά τον Dow Jones – Με συνολική άνοδο 4,4% έκλεισε την εβδομάδα ο Nasdaq εν αναμονή της FED

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Με νέες βαριές απώλειες ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς η ανησυχία γύρω από την «υγεία» του τραπεζικού κλάδου επέστρεψε στις ΗΠΑ, με την SVB Financial να καταθέτει αίτημα πτώχευσης.

    Ο Dow Jones έκλεισε στις 31.861,98 μονάδες με απώλειες -1,19%, ο S&P 500 ολοκλήρωσε στις 3.916,64 μονάδες με πτώση -1,10% ενώ ο Nasdaq στις 11.630,51 μονάδες με βουτιά -0,74%.

    Παρά την πτώση της συνεδρίασης, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,43% μέσα στην εβδομάδα. Ο Nasdaq Composite επίσης σημείωσε την καλύτερη εβδομάδα του 2023, με άνοδο 4,41% καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν στην τεχνολογία εν όψη της επικείμενης συνεδρίασης της επιτροπής FOMC της FED. Όμως η διολίσθηση της Παρασκευής τράβηξε τον Dow σε αρνητικό έδαφος για την εβδομάδα, κλείνοντας χαμηλότερα κατά 0,15% .

    Νέο χτύπημα για τις τράπεζες

    Ο χρηματοοικονομικός τομέας ήταν ο μεγαλύτερος ασθενής για τον S&P 500 Παρασκευή. Ο δείκτης KBW Nasdaq Bank, που υπολογίζει την πορεία 24 μεγάλων αμερικανικών τραπεζών υποχώρησε κατά 5,25%, ενώ οι συνολικές του απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας ξεπέρασαν το 10%.

    Οι αμερικανικές μετοχές κινήθηκαν χαμηλότερα, ενώ τα ομόλογα συνέχισαν να ανεβαίνουν καθώς τουλάχιστον μεγάλες τράπεζες έσπευσαν να θέσουν περιορισμούς στις συναλλαγές τους με την Credit Suisse. Οι  εισηγμένες στις ΗΠΑ μετοχές της Credit Suisse έκλεισε σχεδόν το 7%

    Την ίδια ώρα, η First Republic Bank βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο, μια μέρα μετά την κίνηση 11 μεγάλων αμερικανικών τραπεζών να δηλώσουν έτοιμες να προσφέρουν στήριξη με την κατάθεση κεφαλαίων 30 δισ. δολαρίων.  Ωστόσο ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Bill Ackman ήταν μεταξύ εκείνων που αμφισβητούσαν εάν θα ήταν αρκετό για να σταματήσει η κρίση. Ήδη άλλωστε αμέσως μετά το ανοδικό κλείσιμο της Πέμπτης, η μετοχή της τράπεζες ξεκίνησε να υποχωρεί στη μετασυνεδριακή διαδικασία. Τελικά η μετοχή υποχώρησε την Παρασκευή κατά 32,80%, υποχωρώντας στα 23 δολάρια.

    Η βουτιά της First Republic παρέσυρε και άλλους περιφερειακούς δανειστές των ΗΠΑ.

    Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες των ΗΠΑ δανείστηκαν συνολικά 164,8 δισεκατομμύρια δολάρια από τη Federal Reserve μέσα στην εβδομάδα, μια ένδειξη κλιμάκωσης των πιέσεων χρηματοδότησης μετά την αποτυχία της Silicon Valley Bank.

    Διχασμένοι επενδυτές και αναλυτές για την επερχόμενη απόφαση της FED

    Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στις κινήσεις της FED την ερχόμενη εβδομάδα, με τους επενδυτές των τεχνολογικών μετοχών να ευελπιστούν πως δεν θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων, υπό το βάρος της τραπεζικής κρίσης. Τα στοιχήματα των επενδυτών δίνουν 60% στην πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την ερχόμενη εβδομάδα.

    «Ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων της Fed ήταν ήδη περιοριστικός, οπότε τώρα που έχουμε αυξανόμενους κινδύνους για περισσότερα τραπεζικά προγράμματα διάσωσης και ακόμη πιο αυστηρά πιστωτικά πρότυπα, οι προοπτικές ανάπτυξης για την οικονομία είναι μάλλον ζοφερές», έγραψε ο Ed Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda.  «Η επόμενη εβδομάδα θα είναι τεράστια καθώς οι αγορές δεν είναι βέβαιες εάν η Fed θα συνεχίσει να σφίγγει ή δεδομένης της τραπεζικής αναταραχής αυτής της εβδομάδας αποφασίσει να διατηρήσει την πολιτική της».

    Το Ινστιτούτο Επενδύσεων BlackRock δεν αναμένει ότι οι ρωγμές στον χρηματοπιστωτικό τομέα θα αποτρέψουν τις κεντρικές τράπεζες από την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων για τον περιορισμό του πληθωρισμού. Αναμένει τόσο από την ΕΚΤ όσο και από τη Fed «να προχωρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο για να διακρίνουν τις εκστρατείες τους για την καταπολέμηση του πληθωρισμού από μέτρα για την αντιμετώπιση τραπεζικών προβλημάτων και την προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος», έγραψε μια ομάδα αναλυτών της BlackRock σε σημείωμα.

    Ο Jack Manley, στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς στην JPMorgan Investment Management αναμένει κάποιο είδος αναστολής της Fed την επόμενη εβδομάδα και αυτό θα μπορούσε να φέρει στις αγορές έναν «αναστεναγμό ανακούφισης».

    Ποιες μετοχές ξεχώρισαν

    Οι τραπεζικές μετοχές, αλλά και οι μετοχές ενέργειας, βρέθηκαν για μια ακόμα φορά στο επίκεντρο των πιέσεων.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, μόλις 6 κινήθηκαν ανοδικά με τη σημαντικότερη άνοδο να καταγράφει η Microsoft (1,17%). Ήπια κέρδη σημείωσαν επίσης οι Walmart (0,81%), Home Depot (0,58%), Verizon (0,57%), Cisco (0,14%) ενώ οριακά θετικά έκλεισε η Procter & Gamble (0,03%).

    Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες πιέσεις από τις υπόλοιπες 24 μετοχές του δείκτη που έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος γνώρισαν η ασφαλιστική Travelers (-4,17%) και οι τραπεζικές JPMorgan (-3,78%) και Goldman Sachs (-3,67%).

    Από τις μετοχές του S&P 500 ξεχώρισε η FedEx, σημειώνοντας άλμα 7,97%, αφού η εταιρεία ταχυμεταφορών ενίσχυσε τις προοπτικές κερδών της.

    Στον αντίποδα, η First Republic ήταν ξανά ο αρνητικός πρωταγωνιστής με βουτιά -32,80% ενώ ακολούθησε η U.S. Bancorp με πτώση -9,38%.

    Από τις μετοχές των μεγάλων τραπεζών των ΗΠΑ εκτός του Dow Jones, η Wells Fargo έκλεισε στο -3,92%, η Bank of America στο -3,97% ενώ η Morgan Stanley στο -3,25%.

    Στις μεγάλες χαμένες της ημέρας ήταν και η μετοχή της Meta, κλείνοντας στο -4,55%. Η εταιρεία ξεκίνησε την Παρασκευή την συνδρομητική της υπηρεσία Meta Verified στις ΗΠΑ, για την πιστοποίηση των λογαριασμών χρηστών στο Instagram και το Facebook ακολουθώντας μια αντίστοιχη κίνηση της Twitter.

     



    ΣΧΟΛΙΑ