• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street Οι δηλώσεις Πάουελ έριξαν Dow Jones και S&P 500 – Άντεξε ο Nasdaq

    • NewsRoom
    γυναίκα χρηματιστής της Wall Street με μάσκα


    Μακριά από το θετικό άνοιγμα της Τετάρτης έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τις δηλώσεις του επικεφαλής της FED Τζερόμ Πάουελ να προβληματίζουν την αγορά.

    Αν και η αρχική ανακοίνωση της FED, μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης της FOMC, δεν φάνηκε να προβληματίζει τους επενδυτές, έχοντας ήδη προεξοφλήσει τις κινήσεις της, η δήλωση του Πάουελ πως υπάρχει ακόμα αρκετός χώρος για αυξήσεις επιτοκίων χωρίς να πληγεί η αγορά εργασίας προσγείωσε τους δείκτες, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να κλείνουν σε αρνητικό έδαφος.

    Και αυτό, καθώς η δήλωση ερμηνεύτηκε ως μια πιο επιθετική προσέγγιση από τη FED ως προς το ζήτημα της αύξησης των βασικών επιτοκίων.

    Ειδικότερα, ο  Dow Jones έκλεισε στις 34.168,09 μονάδες με απώλειες -0,38% και  ο S&P 500 στις 4349,93 μονάδες, με πτώση -0,15%. Αντίθετα, ο Nasdaq κατάφερε με αγώνα να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος, σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,02% και κλείνοντας στις 13.542,12 μονάδες.

    Κατά τ΄άλλα, ο Πάουελ δήλωσε πως η FED είναι αποφασισμένη να μην αφήσει τον υψηλό πληθωρισμό να παγιωθεί ενώ επανέλαβε πως η Ομοσπονδιακή τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει πιθανότατα με ταχύτερο ρυθμό στη μείωση του ισολογισμού της.

    Αν και στην ανακοίνωση της FED δεν υπάρχει κάποια ρητή χρονική δέσμευση, αλλά γίνεται λόγος για μια κίνηση «σύντομα», η αγορά εκτιμά πως με τις σημερινές αποφάσεις της FOMC η πρώτη αύξηση βασικών επιτοκίων από το 2018 θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο.

    Κατά τ΄ άλλα, το ενδιαφέρον της αγοράς ήταν στραμμένο και στο ζήτημα της κρίσης στα σύνορα της Ουκρανίας. Τόσο το NATO όσο και οι ΗΠΑ απέστειλαν γραπτώς τις απαντήσεις τους στα αιτήματα της Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφάλειας που ζήτησε, σε ένα δείγμα πως υπάρχει ακόμα περιθώριο για διπλωματικές κινήσεις. Ταυτόχρονα πάντως, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τους Αμερικανούς πολίτες στην Ουκρανία για μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή, ενώ απέστειλαν μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή της Βαλτικής.

    Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, οι επενδυτές είδαν την Microsoft να ξεπερνά τόσο σε κέρδη όσο και σε έσοδα τις προβλέψεις των αναλυτών, με τη μετοχή της να κλείνει στο +2,85%, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του Dow Jones. Αντίθετη ήταν η πορεία για τη μετοχή της Boeing, η οποία με απώλειες -4,82%, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε, σημείωσε τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 30 μετοχών.

    Μετά το τέλος της συνεδρίασης η Intel ανακοίνωσε καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα, με τη μετοχή της πάντως να υποχωρεί μετασυνεδριακά. Πτώση στην μετασυνεδριακή αγορά σημειώνει και η μετοχή της Tesla. H εταιρεία του Elon Musk ανακοίνωσε και αυτή καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα, ωστόσο ανέφερε προβληματισμό σχετικά με ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εφοδιαστική αλυσίδα.



    ΣΧΟΛΙΑ