• Οικονομία

    FED: Σήμα για επικείμενη αύξηση των βασικών επιτοκίων – Τι αναφέρει η ανακοίνωσή της

    • NewsRoom
    Τζερόμ Παουελ,

    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED


    «Με πληθωρισμό πολύ πάνω από το 2% και ισχυρή αγορά εργασίας, η FOMC αναμένει ότι σύντομα θα είναι σκόπιμο να αυξηθεί το εύρος στόχου για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων», ανέφερε η Fed στη δήλωση της μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασή της.

    Αν και  στην ανακοίνωσή της η FED δεν προχωρά σε καμία δέσμευση για την επόμενη συνεδρίαση στα μέσα Μαρτίου, οι αναλυτές θεωρούν πως η συγκεκριμένη διατύπωση αποτελεί ένα σήμα για μια πρώτη αύξηση των βασικών επιτοκίων τον Μάρτιο.

    Προς το παρόν η FED διατηρεί, όπως αναμενόταν, σταθερά τα βασικά επιτόκια, ενώ αναφορικά με το μηναίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αναφέρει πως θα τερματιστεί τον Μάρτιο.

    Δηλώνει επίσης πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές, ενώ θα ήταν έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής όπως αρμόζει, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της. 

    Αναλυτικά η FED αναφέρει:

    «Οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης συνέχισαν να ενισχύονται. Οι τομείς που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά επηρεάζονται από την πρόσφατη απότομη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19. Τα κέρδη των θέσεων εργασίας ήταν σταθερά τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σημαντικά.

    Οι ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης που σχετίζονται με την πανδημία και το άνοιγμα της οικονομίας συνέχισαν να συμβάλλουν σε υψηλά επίπεδα πληθωρισμού. Οι συνολικές χρηματοοικονομικές συνθήκες παραμένουν διευκολυντικές, αντανακλώντας εν μέρει τα μέτρα πολιτικής για τη στήριξη της οικονομίας και τη ροή πιστώσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

    Η πορεία της οικονομίας συνεχίζει να εξαρτάται από την πορεία του ιού. Η πρόοδος όσον αφορά τους εμβολιασμούς και η χαλάρωση των περιορισμών προσφοράς αναμένεται να στηρίξουν τη συνέχιση των κερδών στην οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση καθώς και τη μείωση του πληθωρισμού. Οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές παραμένουν, συμπεριλαμβανομένων των νέων παραλλαγών του ιού.

    Η Επιτροπή επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό σε ποσοστό 2 τοις εκατό μακροπρόθεσμα. Προς υποστήριξη αυτών των στόχων, η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει το εύρος στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 0 έως 1/4 τοις εκατό. Με πληθωρισμό πολύ πάνω από 2 τοις εκατό και ισχυρή αγορά εργασίας, η Επιτροπή αναμένει ότι σύντομα θα είναι σκόπιμο να αυξηθεί το εύρος στόχος για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων.

    Η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει να μειώνει τον μηνιαίο ρυθμό των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων της, τερματίζοντας τις αρχές Μαρτίου.

    Από τον Φεβρουάριο, η Επιτροπή θα αυξήσει τις διακρατήσεις της σε τίτλους του Δημοσίου κατά τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα και σε τίτλους που υποστηρίζονται από ενυπόθηκα δάνεια κατά τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα.

    Οι συνεχιζόμενες αγορές και διακράτηση τίτλων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν την ομαλή λειτουργία της αγοράς και τις διευκολυντικές χρηματοοικονομικές συνθήκες, υποστηρίζοντας έτσι τη ροή πιστώσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

    Κατά την αξιολόγηση της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές. Η Επιτροπή θα ήταν έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής όπως αρμόζει, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της Επιτροπής.

    Οι αξιολογήσεις της επιτροπής θα λαμβάνουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων αναγνώσεων για τη δημόσια υγεία, τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πληθωριστικές προσδοκίες, καθώς και τις οικονομικές και διεθνείς εξελίξεις.

    Διαβάστε επίσης

    Τζερόμ Πάουελ: Υπάρχει αρκετός χώρος για αύξηση των επιτοκίων χωρίς να απειλείται η αγορά εργασίας



    ΣΧΟΛΙΑ