• Οικονομία

    Τζερόμ Πάουελ: Υπάρχει αρκετός χώρος για αύξηση των επιτοκίων χωρίς να απειλείται η αγορά εργασίας

    • NewsRoom
    Τζερόμ Πάουελ

    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής Fed


    «Πιστεύω ότι υπάρχει αρκετός χώρος για αύξηση των επιτοκίων χωρίς να απειλείται η αγορά εργασίας», ανέφερε ο Τζερόμ Πάουελ κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των αξιωματούχων της FED. Δήλωση η οποία οδήγησε τους βασικούς δείκτες στη Wall Street σε αρνητικό έδαφος, ενώ αντίθετα αυξήθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών αμερικανικών ομολόγων.

    Ο Πάουελ ανέφερε πως η Federal Reserve θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που έχει προκειμένου να μην παγιωθεί ο υψηλός πληθωρισμός, επισημαίνοντας πως η πρώτη αύξηση των βασικών επιτοκίων από το 2018 θα έρθει σύντομα.

    Ο επικεφαλής της FED  ανέφερε πως οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν σύντομα, προσθέτοντας πάντως πως ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πότε θα ξεκινήσουν οι αυξήσεις.

    Όπως ανέφερε η Fed πιθανότατα θα πρέπει να προχωρήσει στη μείωση του ισολογισμού της με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν που ακολούθησε κατά τον τελευταίο κύκλο. Οι αποφάσεις πάντως θα ληφθούν στις επόμενες συνεδριάσεις.

    Αναφορικά με τον υψηλό πληθωρισμό ο Πάουελ δήλωσε πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα παρακολουθεί στενά την αύξηση των μισθών, που μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του πληθωρισμού.

    Τόνισε επίσης πως ο αντίκτυπος της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού πιθανότατα θα μειωθεί.  Ωστόσο αναμένεται να επιβραδύνει την ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

    Διαβάστε επίσης

    FED: Σήμα για επικείμενη αύξηση των βασικών επιτοκίων – Τι αναφέρει η ανακοίνωσή της



    ΣΧΟΛΙΑ