• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Εβδομαδιαίες απώλειες για την αγορά προκάλεσε η ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Με μικτά πρόσημα έκλεισε την Παρασκευή η Wall Street, καθώς η ανησυχία γύρω από τις μελλοντικές κινήσεις της FED έχει επιστρέψει πάνω από την αγορά μετά από μια σειρά ισχυρών μαρκοοικονομικών στοιχείων που καταδεικνύουν πως η αμερικανική οικονομία, αλλά και ο πληθωρισμός, παραμένουν ισχυροί, παρά τις κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.826,69 μονάδες με άνοδο 0,39%, ο S&P 500 στις 4.079,09 μονάδες με πτώση -0,28%, ενώ ο Nasdaq στις 11.787,27 μονάδες με απώλειες -0,58%.

    Σε επίπεδο εβδομάδας οι βασικοί δείκτες έκλεισαν ξανά με απώλειες, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 0,1%, τον S&P 500 κατά 0,3% και τον Nasdaq κατά 0,6%.

    Η αγορά άκουσε την Πέμπτη την πρόεδρο της FED του Κλιβελαντ, Λορέτα Μέστερ, να αναφέρει πως ο πληθωρισμός των ΗΠΑ παραμένει υψηλός και θα χρειαστούν νέες αυξήσεις. Μάλιστα, τόσο αυτή όσο και ο πρόεδρος της FED του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, εμφανίστηκαν να «φλερτάρουν» ξανά με την ιδέα για αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

    Την Παρασκευή, οι δηλώσεις των αξιωματούχων της FED συνεχίστηκαν, με την Μισέλ Μπόουμαν να εκφράζει την ανησυχία της για την αργή υποχώρηση του πληθωρισμού. «Δεν νομίζω ότι βλέπουμε αυτό που πρέπει, ιδίως όσον αφορά τον πληθωρισμό», ανέφερε, τονίζοντας πως οι αυξήσεις των επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν.

    Σε αυτό το κλίμα, η BofA αναφέρει μάλιστα πως αυτή η ανθεκτικότητα αναμένεται να οδηγήσει σε απώλειες στις μετοχές στο δεύτερο εξάμηνο, καθώς αντί της “ήπιας προσγείωσης” δεν θα υπάρχει καμία ύφεση στο πρώτο εξάμηνο, με τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίζουν επιθετικά τις αυξήσεις επιτοκίων. Κάτι που θα οδηγήσει τελικά σε μια “σκληρή προσγείωση” στο δεύτερο μισό του έτους.

    Από την πλευρά της η Goldman Sachs αναμένει τρεις αυξήσεις επιτοκίων κατά 0,25% το 2023, τον Μάρτιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Κάτι που σημαίνει πως το τελικό εύρος των βασικών επιτοκίων θα φτάσει στο 5,25% με 5,5%.

    Τέλος η Barclays αναφέρει πως τα σχετικά futures δείχνουν ότι οι αγορές περιμένουν κορύφωση των επιτοκίων της Fed στο 5,3%.

    Πέρα από το ζήτημα της FED, η αγορά συνέχισε να παρακολουθεί τα εταιρικά αποτελέσματα, με την AMC Networks να ξεπερνά άνετα τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το δ’ τρίμηνο, ενώ υπεδιπλάσια κερδοφορία κατέγραψε στο τρίμηνο η Deere. Οι δύο μετοχές έκλεισαν με άνοδο 32,34% και 7,53% αντίστοιχα.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Merck (2,83%), Amgen (2,69%), UnitedHealth Group (2,41%), Procter & Gamble (2,09%) και Johnson & Johnson (2,09%), ενώ στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Chevron (-2,23%) και Ιntel (-2,09%).



    ΣΧΟΛΙΑ