• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Έσβησε τις απώλειες της Τετάρτης με πρωταγωνίστριες τις αεροπορικές και την Boeing

    • NewsRoom
    γυναίκα χρηματιστής της Wall Street με μάσκα


    Δυναμική επιστροφή σε θετικό έδαφος πραγματοποίησαν την Πέμπτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street με την ψυχραιμία να επιστρέφει στην αγορά.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.639,79 μονάδες με άνοδο 1,82% (617,75 μονάδες), ο S&P 500 στις 4.577,10 μονάδες με κέρδη 1,42% ενώ ο Nasdaq στις 15.381,32 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,83%.

    Οι βασικοί δείκτες ανέκαμψαν από τη βουτιά της Τετάρτης, την οποία είχε προκαλέσει η ανακοίνωση του πρώτου επίσημα καταγεγραμμένου κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στις ΗΠΑ, οδηγώντας τους μέσα σε λίγα λεπτά στο «κόκκινο», με τον Dow Jones να κλείνει με απώλειες άνω των 450 μονάδων.

    Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τις επιχειρήσεις να επεκτείνουν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των εργαζομένων, ενώ προχώρησε σε αυστηροποίηση των ελέγχων για όσους εισέρχονται στις ΗΠΑ. Πάντως, οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών αντέδρασαν  ισχυρά ανοδικά, με της Delta Airlines να κλίνει στο +9,28%, την American Airlines στο +7% και την United Airlines στο +6,61%, ενώ και η μετοχή της Boeing έκλεισε στο +7,54%, χάρη και στην απόφαση της Κίνας να επιτρέψει ξανά τις πτήσεις για τα αεροσκάφη 737 Max. Μάλιστα η μετοχή της κατασκευάστριας αεροπλάνων ήταν και αυτή που σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones.

    Από τις υπόλοιπες μετοχές του δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι American Express (4,48%) και Visa (4,28%), ενώ στον αντίποδα τις σημαντικότερες πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Walmart (-1,22%).

    Πτώση 0,61% σημείωσε η μετοχή της Apple, μετά από δημοσίευμα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία αντιμετωπίζει μια επιβράδυνση της ζήτησης για iPhone 13 ενόψει της περιόδου των εορτών.

    Την ίδια ώρα, πάντως, η αγορά άκουσε την Τζάνετ Γέλεν να δηλώνει πως είναι έτοιμη να αποσύρει τον χαρακτηρισμό «παροδικός» για την περιγραφή της τρέχουσας κατάσταση υψηλό πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Η δήλωση της υπουργού Οικονομικών ακολουθεί ανάλογες τοποθετήσεις του επικεφαλής της FED στο Κογκρέσο τις προηγούμενες ημέρες.

    Από εκεί και πέρα, οι επενδυτές είδαν τις αρχικές αιτήσεις επιδομάτων εργασίας να αυξάνονται στις 222.000 την εβδομάδα που τελείωσε στις 27 Νοεμβρίου, κάτι που ωστόσο θεωρείται λογικό μετά την λήξη της εορταστικής περιόδου των Ευχαριστιών. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για επιδόματα μειώθηκαν κατά 107.000 σε 1,96 εκατομμύρια.

    Ανοδικά η αγορά πετρελαίου

    Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου χάρη στη συμφωνία των χωρών του OPEC+ για την τήρηση της υφιστάμενης πολιτικής για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα και για τον Ιανουάριο. Πάντως άφησαν  ανοιχτό το ενδεχόμενο  για προσαρμογές, ανάλογα με τις νέες εξελίξεις στην αγορά.

    Το συμβόλαιο Ιανουαρίου του WTI έκλεισε με άνοδο  1,4% στα 66,50 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent Φεβρουαρίου έκλεισε με άνοδο 1,2% στα 69,67 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.



    ΣΧΟΛΙΑ