• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Επιστροφή σε θετικό έδαφος με βοήθεια από τον κλάδο των ημιαγωγών

    • NewsRoom
    Χρηματιστές της Wall Street στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης


    Με βοήθεια από τον τεχνολογικό κλάδο, η Wall Street κατάφερε να επιστρέψει σε θετικό έδαφος τη Δευτέρα, έπειτα από δύο αρνητικές εβδομάδες.

    Ο Dow Jones έκλεισε στις 35.307,63 μονάδες με οριακή άνοδο 0,07%, ενώ ο S&P 500 ολοκλήρωσε στις 4.489,72 μονάδες με κέρδη 0,58%. Ο τεχνολογικός Nasdaq από την άλλη, έκλεισε στις 13.788,33 μονάδες με κέρδη 1,05%.

    Οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού Δημοσίου πλησίασαν τα υψηλά εννέα μηνών τη Δευτέρα, ξεπερνώντας το 4,2%, πριν τελικά υποχωρήσουν στο 4,193%

    Οι επενδυτές αναμένουν αυτή την εβδομάδα νέες αναφορές κερδών από αμερικανικούς γίγαντες της λιανικής μέσα στην εβδομάδα. Μεταξύ των εταιρειών που αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα είναι η Walmart και η Target. Παράλληλα αναμένονται νέα οικονομικά στοιχεία  όπως αυτά για τις λιανικές πωλήσεις για τον Ιούλιο καθώς και τη βιομηχανική παραγωγή και τους αριθμούς αιτήσεων ανεργίας.

    Την περασμένη εβδομάδα, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό προκάλεσαν μεικτά συναισθήματα στην αγορά, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να εμφανίζεται πιο χαμηλός από το αναμενόμενο, αλλά τον δείκτη τιμών παραγωγού να έχει αντίθετη εικόνα, ενισχύοντας την Παρασκευή τις ανησυχίες πως η Federal Reserve θα μπορούσε να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ανεβάζοντας τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και επιβαρύνοντας τις ευαίσθητες στα επιτόκια μεγάλες μετοχές τεχνολογίας.

    Οι έμποροι βλέπουν σχεδόν 89% πιθανότητα η Fed να διατηρήσει τα επιτόκιά της αμετάβλητα τον επόμενο μήνα, στοιχηματίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα τα διατηρήσει σε αυτό το επίπεδο για το υπόλοιπο του έτους, σύμφωνα με το εργαλείο Fedwatch του Ομίλου CME.

    Από τις τεχνολογικές μετοχές ξεχώρισε αυτή της Nvidia η οποία έκλεισε με άνοδο 7,1%,  καθώς η Morgan Stanley χαρακτήρισε ξανά την εταιρεία ως την κορυφαία επιλογή της. Η άνοδος της Nvidia παρέσυρε όλο τον κλάδο των εταιρειών κατασκευής ημιαγωγών και ολοκληρωμένων κυκλωμάτων.

    Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ισχυρή πτώση 1,19% σημείωσε η Tesla, η οποία μάλιστα άνοιξε στο -3%. Η πτώση ήρθε καθώς η εταιρεία του Μασκ δήλωσε ότι μείωσε τις τιμές στην Κίνα για ορισμένες εκδόσεις Model Y.

    Η Κίνα συνέχισε να απασχολεί την αγορά στις ΗΠΑ, καθώς επανήλθαν οι ανησυχίες γύρω από τον κλάδο ακινήτων της χώρας, αφού η κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης ιδιωτικών ακινήτων Country Garden επιχείρησε να καθυστερήσει την πληρωμή ενός ιδιωτικού ομολόγου για πρώτη φορά και ανέστειλε τη διαπραγμάτευση 11 ακόμη τίτλων της. Οι μετοχές των κινεζικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ υποχώρησαν με την Alibaba να κλείνει στο -2,35% και την Nio Inc στο -2,91%.

    Στις υπόλοιπες μετοχές, η PayPal Holdings  έκλεισε με άνοδο 2,81% αφού η εταιρεία ανακοίνωσε τον Alex Chriss ως νέο διευθύνοντα σύμβουλό της.

    Οι κοινές μετοχές της AMC Entertainment  σημείωσαν πτώση 35,61% αφού ένας δικαστής του Ντέλαγουερ ενέκρινε τον αναθεωρημένο διακανονισμό μετόχων της αλυσίδας θεάτρων την Παρασκευή. Οι προνομιούχες μετοχές της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 16,29%.

    Η Nikola σημείωσε πτώση 6,67% αφού η εταιρεία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ανακαλούσε όλα τα ηλεκτρικά φορτηγά με μπαταρίες που είχαν παραδοθεί μέχρι σήμερα και ότι αναστέλλει τις πωλήσεις μετά από έρευνα για πρόσφατες πυρκαγιές.

    Η US Steel σημείωσε άνοδο 36,80%  αφού η χαλυβουργία απέρριψε μια προσφορά εξαγοράς από την Cleveland-Cliffs και είπε ότι θα επανεξετάσει τις επιλογές της.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Intel (2,26%), Salesforce (1,61%), Merck (1,40%) και Visa (1,19%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι 3M (-1,08%).

    Διαβάστε επίσης

    Χρυσός: Μικρές απώλειες έφερε η νέα άνοδος του δολαρίου σε υψηλό μήνα

    Ευρωαγορές: Θετικό κλείσιμο παρά την ανησυχία για την κινεζική αγορά ακινήτων – Στο +4% η Philips

    Χρηματιστήριο: Αντιστάσεις με Coca-Cola, Εθνική και Jumbo, εντυπωσιακή ανατροπή σε Intrakat – Στα 101 εκατ. ευρώ ο τζίρος



    ΣΧΟΛΙΑ