• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ελεύθερη πτώση μετά τις δηλώσεις του Πάουελ – Στο -1,53% ο Nasdaq

    Χρηματιστήριο


    Νέες απώλειες κατέγραψαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street στη συνεδρίαση της Τετάρτης, καθώς οι δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της Fed έφεραν νέες «φουρτούνες» στους επενδυτές.

    Νωρίτερα την Τετάρτη δύο ώρες πριν το κλείσιμο των αγορών, η Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε πάγωμα των επιτοκίων της στο 5,25%- 5,50%, όπως προέβλεπαν και οι αναλυτές για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

    Μέχρι εδώ όλα καλά. Τα «χειρότερα» ήρθαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, όπου ο Πάουελ υποστήριξε ότι είναι αβέβαιο το πότε θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη μείωση των επιτοκίων της Fed. Και αυτό είναι απολύτως λογικό καθώς η μάχη της Κεντρικής Τράπεζας με στόχο την υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2% είναι σε εξέλιξη.

    Και θα συνεχίσει να είναι σε εξέλιξη όσο ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, με την αγορά εργασία να παραμένει ισχυρή. «Οι πρόσφατοι δείκτες δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό. Η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες, αλλά παραμένει ισχυρή, και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της FOMC.

    Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα στο τέλος της διήμερης συνεδρίασής της αναμένεται να προβεί σε μία ακόμα αύξηση, που ενδέχεται να είναι και η τελευταία σε έναν κύκλο δώδεκα αυξήσεων από τον Μάρτιο του 2022.

    Τι στοιχηματίζουν οι αναλυτές για τις επόμενες κινήσεις της Fed

    Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, oι αναλυτές πιθανολογούν ότι τα επιτόκια της τράπεζας στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου κατά 68,5% θα κυμανθούν από 5,25% – 5,50% παραμένοντας σταθερά, ενώ κατά 31,5% θα αυξηθούν κατά 25 μονάδες βάσης και θα κυμανθούν από 5,50% – 5,75%. Αντίστοιχα, όσον αφορά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, κατά 54,6% τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά από 5,25% – 5,5%, κατά 39% από 5,50% – 5,75% και κατά 6,4% θα κυμανθούν από 5,75% – 6%.

    Τι μέλλει γενέσθαι, ο χρόνος θα το δείξει και ειδικότερα… τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία, που θα αποτελέσουν τον καθρέφτη της πορείας της αμερικανικής οικονομίας. Κοινώς, ίδωμεν πότε τα καλά νέα θα είναι όντως καλά…

    Στα «κόκκινα» οι αγορές

    Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες, με τον Τζερόμ Πάουελ να είναι αυτός που έδωσε τη χαριστική βολή στον κόσμο των επενδύσεων στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Τετάρτης.

    Ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε στις 34.440,88 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,22%.

    Από τις μετοχές του δείκτη, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι Amgen Inc. (2,71%), UnitedHealth Group Inc. (2,39%) και International Business Machines Corp. (2,26%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι Apple Inc. (-2,00%), Microsoft Corp. (-2,40%) και Intel Corp. (-4,54%).

    Ο S&P 500 έκλεισε στις 4.402,20 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,94%.

    Από τους κλάδους του δείκτη με τη μεγαλύτερη άνοδο κινείται ο κλάδος των Υπηρεσιών Πληροφορικής (+0,64%) ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες κινείται ο κλάδος της ενέργειας (-0,83%).

    Από τις μετοχές του δείκτη, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι Textron Inc. (4,93%), AutoZone Inc. (4,37%) και Western Digital Corp. (3,94%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι Zebra Technologies Corp. Cl A (-6,48%) και Mosaic Co. (-5,87%).

    Τέλος, ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε στις 13.469,13 μονάδες με ισχυρές απώλειες -1,53%.

    Διαβάστε επίσης:

    Τσακαλώτος: Η Έφη Αχτσιόγλου μπορεί να φέρει τον σεβασμό στην παράταξη

    Τζερόμ Πάουελ: Αβέβαιο το χρονοδιάγραμμα για τις μειώσεις επιτοκίων

    Γιώργος Χατζημιχάλης – Μισός και πλέον αιώνας δημιουργίας στο Μουσείο Μπενάκη

     



    ΣΧΟΛΙΑ