• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Δεύτερη ημέρα ισχυρών κερδών, άλμα 3% για τον Nasdaq στην καλύτερη συνεδρίαση του από τον Μάρτιο

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Με νέα ισχυρά κέρδη έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, συνεχίζοντας την ανάκαμψη που ξεκίνησε την Τρίτη, μετά την απογοητευτική περασμένη εβδομάδα. Πρωταγωνίστριες της σημερινής ημέρας ήταν οι τεχνολογικές μετοχές, οι οποίες έστειλαν τον Nasdaq πάνω από τις 15.600 μονάδες.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 35.719.43 μονάδες με άνοδο 1,40%, ο S&P 500 στις 4.686,75 με άνοδο 2,07% ενώ ο  Nasdaq εκτοξεύθηκε στις 15.686,92 μονάδες με άνοδο  3,03%, στην καλύτερη συνεδρίασή του από τον περασμένο Μάρτιο.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, η American Express σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο με κέρδη 3,90%, η Apple ακολούθησε στο +3,54% ενώ η Salesforce έκλεισε στο +3,18%. Στον αντίποδα τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η Merck (-1,55%).

    Η αγορά βλέπει με ανακούφιση τα νέα γύρω από τη μετάλλαξη Όμικρον. Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, αν και η μεταδοτικότητά της είναι μεγαλύτερη από άλλες παραλλαγές, τα συμπτώματά της είναι πολύ ήπια. Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά ενός απλού κρυολογήματος, με τη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών είναι ασυμπτωματικοί και να μην χρειάζονται νοσηλεία. Την αισιοδοξία ενίσχυσε ο Άντονι Φάουτσι, ο οποίος δήλωσε σχεδόν βέβαιος πως η μετάλλαξη Όμικρον δεν είναι πιο σοβαρή από τη Δέλτα.

    Οι ειδήσεις γύρω από τη νέα μετάλλαξη προκάλεσαν άλμα στις τεχνολογικές μετοχές. Η Okta έκλεισε με άνοδο  5%, ενώ η Crowdstrike και η Adobe με κέρδη άνω του 4%.

    Ισχυρά ήταν τα κέρδη για τις μετοχές των εταιρειών κατασκευαστών ημιαγωγών, με την Intel να ενισχύεται στο +3,1%, έπειτα και από την ανακοίνωση των σχεδίων της για την είσοδο στο χρηματιστήριο της Mobileye, της μονάδας της για αυτόνομης οδήγησης αυτοκίνητα, μέσα στο 2022. Η  Marvell και η Nvidia έκλεισαν με κέρδη κοντά στο 7% ενώ η Micron κοντά στο +4%.

    Η μετοχή της Apple έκλεισε με άνοδο 3,54% καθώς η  Morgan Stanley αναθεώρησε την τιμή στόχο της μετοχής στα 200 δολάρια. Η μετοχή της Microsoft και αυτή της Amazon έκλεισαν με άνοδο κοντά στο 2%.

    Όπως επισήμανε, μιλώντας στο CNBC, ο CEO της Goldman Sachs Ντέηβιντ Σόλομον, «η αγορά δείχνει να ξεπερνά την Όμικρον – και οι σημερινές τάσεις είναι ακόμα μία ένδειξη – αν και υπάρχει η επίγνωση ότι δεν είμαστε εντελώς εκτός πανδημίας».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα λόγω πανδημίας και η αβεβαιότητα αυτή θα επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα», ωστόσο όπως εκτίμησε τα σημαντικά ερωτήματα είναι για τον τρόπο που θα κινηθεί η Fed, δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με μια κατάσταση άνευ κάποιου προηγουμένου, και ως εκ τούτου είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάποια πρόβλεψη.

    Στα μάκρο της ημέρα, η αγορά είδε  το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ να υποχωρεί κατά σχεδόν 18% τον Οκτώβριο, υποχωρώντας στα 67,1 δισ. δολάρια, από το ρεκόρ των 81,4 δισ. δολαρίων τον Σεπτέμβριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν έλλειμμα ύψους 67 δισ. δολαρίων. Οι εξαγωγές των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 8,1% στα 223,6 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν λιγότερο από 1% στα 290,7 δισ. δολάρια.

    Πάντως, οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον τα στοιχεία που αναμένεται να ανακοινωθούν για τον πληθωρισμό την Παρασκευή.

    Διαβάστε επίσης

    Οριακή άνοδος για τον χρυσό, επέστρεψε πάνω από τα 70 δολάρια το WTI μετά από 2 εβδομάδες

    Χρηματιστήριο: Εντολές αγορών στην Εθνική και τη ΔΕΗ, έστειλαν την αγορά πάνω από τις 890 μονάδες – Η επίδραση της Goldman Sachs

    Fitch: Ανάκαμψη της λειτουργικής κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών και μονοψήφιοι δείκτες NPEs μέσα στο 2022



    ΣΧΟΛΙΑ