• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Απώλειες στο ξεκίνημα παρά την πτώση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας

    • NewsRoom
    Wall Street


    Απώλειες καταγράφουν οι βασικότεροι δείκτες της Wall Street στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τι συμβαίνει τόσο στο μέτωπο του κορονοϊού αλλά και σε εκείνο της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

    Τα κρούσματα κορονοϊού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν δραματικά για ένα ακόμα 24ωρο, καθώς έφτασαν τις 60.000, με τον συνολικό αριθμό να ξεπερνάει πλεόν τα τρία εκατομμύρια. Αν και η επιδημιολογική κατάσταση φάνηκε να σταθεροποιείται στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, ειδικά στη Νέα Υόρκη, που αποτελούσε αρχικά το επίκεντρο της πανδημίας, η χώρα γνωρίζει εδώ και περίπου έναν μήνα εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης σε νότιες και σε δυτικές πολιτείες. Οι αρχές σε αρκετές από αυτές αναγκάστηκαν έτσι να κάνουν βήματα προς πίσω πίσω στη διαδικασία άρσης των περιορισμών.

    Στα μάκρο της ημέρας, ενθαρρυντικά είναι τα νούμερα από τις νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας, καθώς για ακόμα μία εβδομάδα παρουσίασαν μείωση, πέφτοντας πιο κάτω ακόμα και από τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον υπουργείο Εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών, την εβδομάδα ως τις 4 Ιουλίου, 1,314 εκατ. κατέθεσαν αίτηση για παροχή επιδόματος ανεργίας, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για την εβδομάδα που τελείωσε στις 27 Ιουνίου είχε διαμορφωθεί στα 1,413 εκατ. Οι αναλυτές εκτιμούσαν αύξηση της τάξης των 1,375 εκατ., ενώ να σημειωθεί ότι στα τέλη Μαρτίου οι αιτήσεις διαμορφώθηκαν στο ιστορικό υψηλό των 6,867 εκατ.

    Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δοκιμάζονται αυτή την περίοδο, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, να αποσύρει τις ΗΠΑ από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η Κίνα τόνισε ότι  η κίνηση αυτή θα έχει σοβαρές συνέπειες για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Επίσης ως απάντηση στους περιορισμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε ορισμένους Κινέζους αξιωματούχους, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιζιάν δήλωσε πως η Κίνα θα επιβάλει περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε Αμερικανούς πολίτες που έχουν επιδείξει αυτό που χαρακτήρισε κάκιστη συμπεριφορά σχετικά με το Θιβέτ, ενώ κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης δήλωσε σήμερα ότι οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τις πιο σοβαρές προκλήσεις από τότε που καθιερώθηκαν οι διπλωματικοί δεσμοί.

    Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 265 μονάδων ή 1,14% και διαμορφώνεται στις 25.772 μονάδες. Απώλειες καταγράφει και ο S&P 500, στο -0,69% στις 3.146,95 μονάδες ενώ και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει ήπιες απώλειες, και βρίσκεται στις 10.474 μονάδες, με πτώση κατά -0,23%.



    ΣΧΟΛΙΑ