• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Απώλειες στο άνοιγμα, στο -1,73% ο Nasdaq

    • NewsRoom


    Στο «κόκκινο» άνοιξαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, δείχνοντας πάντως σημάδια ανάκαμψης μετά τα νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν για την αγορά εργασίας.

    Οι επενδυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν και να αναλύσουν τις χθεσινές ανακοινώσεις της Fed. Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας ανακοίνωσαν ότι θα διατηρήσουν τα επιτόκια κοντά στο μηδέν ενώ κάποιοι από αυτούς άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ισχύσει κάτι τέτοιο μέχρι και το 2023. Το σχετικά μεγάλο χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί, σίγουρα έχει προβληματίσει την αγορά, η οποία αναρωτιέται τι μπορεί να σημαίνει για την ανάκαμψη της οικονομίας η μεγάλη περίοδος φθηνού χρήματος.

    Ο Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της Federal Reserve, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της διήμερης συνάντησης, δεν καθησύχασε ιδιαίτερα ως προς αυτή την κατεύθυνση, λέγοντας ότι ο ρυθμός ανάκαμψης είναι ακόμα αρκετά αβέβαιος. Συγκεκριμένα επισήμανε τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύει στην οικονομία η κρίση της πανδημίας, παράλληλα όμως τόνισε ότι η Fed στις τελευταίες της εκτιμήσεις φάνηκε πιο αισιόδοξη για την πορεία της οικονομίας. Ειδικότερα, οι τελευταίες εκτιμήσεις της Fed τοποθετούν την συρρίκνωση του ΑΕΠ για το 2020 στο 3,7% από 6,5% που είχε ανακοινώσει τον περασμένο Ιούνιο.

    Αγωνία συνεχίζει να επικρατεί στο μέτωπο του κορονοϊού, ιδιαίτερα αναφορικά με το πότε θα παρασκευαστεί και θα διανεμηθεί το εμβόλιο που θα αντιμετωπίσει την θανατηφόρο πανδημία. Ο πρόεδρος Τραμπ, αργά το βράδυ της Τετάρτης, είπε ότι η κυβέρνηση της χώρας θα μπορούσε να έχει διαθέσιμα εμβόλια έως και μέσα στον Οκτώβριο, με τον διευθυντή των CDC να έρχεται και να τον διαψεύδει, λέγοντας ότι τα εμβόλια εντός του 2020 θα είναι διαθέσιμα σε πολύ μικρές ποσότητες και ο μαζικός εμβολιασμός θα μπορεί να αρχίσει σε ένα φάσμα έξι έως εννέα μηνών.

    Στα μάκρο της ημέρας, οριακή πτώση κατέγραψε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας ότι η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει εύθραυστη.

    Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν στις 860.000 την εβδομάδα που έληξε στις 12 Σεπτεμβρίου από 893.000, ρίχνοντας έξω τους αναλυτές οι οποίοι προέβλεψαν πτώση στις 850.000.

    Ο αριθμός των Αμερικανών που συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας υποχώρησε κατά 916.000 στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 12,63 εκατομμυρίων την εβδομάδα που έληξε στις 5 Σεπτεμβρίου.

    Στο κλίμα αυτό, ο βιομηχανικός Dow Jones σημειώνει πτώση 133 μονάδων ή 0,51%, με τον ευρύτερο S&P 500 να καταγράφει απώλειες 21,53 μονάδων στο 0,93%. Ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 185 μονάδες  ή 1,73%.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ