• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Απώλειες για τον Dow Jones μετά τη δήλωση Πάουελ για πιθανές διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων

    • NewsRoom
    Χρηματιστές της Wall Street στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης


    Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, με την αγορά να προβληματίζεται σχετικά με τη δήλωση του Τζερόμ Παόυελ σε συνέδριο στη Πορτογαλία περί πιθανότητας διαδοχικών αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.852,66 μονάδες με άπωλειες -0,22%, ενώ ο S&P 500 στις 4.376,86 μονάδες με πτώση -0,04%. Αντίθετα, σε θετικό έδαφος κατάφερε να βρεθεί ο Nasdaq, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στις 13.591,75 μονάδες με άνοδο 0,27%.

    Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Αμερικής άφησε ανοιχτό, μιλώντας σε συνέδριο της ΕΚΤ, την πιθανότητα η Fed να προχωρήσει ακόμα και σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

    Ο Πάουελ επιβεβαίωσε ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Τράπεζας υποστήριξαν να προχωρήσουν σε δύο νέες αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης μέσα στο έτος, ενώ ανέφερε πως η ισχυρή αγορά εργασίας δίνει περιθώρια στη  FED να κινείται σε αυτή την στρατηγική.

    Πέρα από τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, προβληματισμό προκάλεσαν οι ανακοινώσεις των ΗΠΑ για μια νέα νομοθεσία που θα απαγορεύει σε αμερικανικές εταιρείες ημιαγωγών την πώληση chips για τεχνητή νοημοσύνη στην Κίνα. Κάτι που αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα την Nvidia, η οποία είχε δει τον επεξεργαστή της A800, ο οποίος κατασκευάστηκε ειδικά για την κινεζική αγορά μετά την απαγόρευση εξαγωγής του Α100, να έχουν γίνει ανάρπαστοι το τελευταίο διάστημα χάρη στην ανάγκη για ισχυρές επιδόσεις για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε την Τετάρτη κατά -1,81%.

    Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε τον Μάιο κατά 6,1% στα 91,1 δισ. δολ., μετά το άλμα του Απριλίου σε υψηλό έξι μηνών στα 97,1 δισ. δολ. όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Salesforce (1,60%) και Walgreens Boots Alliance (1,54%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι  Travelers (-2,45%), Home Depot (-2,30%), UnitedHealth Group (-1,68%) και Intel (-1,55%).

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Ανάκαμψη για WTI και Brent έφερε η πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων

    Νέες απώλειες για τον χρυσό – Έκλεισε στα 1.922,2 δολάρια ανά ουγγιά

    Τζερόμ Πάουελ (FED): Έρχονται νέες αυξήσεις λόγω ισχυρής αγοράς εργασίας



    ΣΧΟΛΙΑ