• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Άντεξε ο Dow Jones, ισχυρή πτώση ο Nasdaq – Βούλιαξε ξανά η μετοχή της Tesla

    • NewsRoom
    Tesla

    Elon Musk. Επικεφαλής Tesla


    Σε θετικό έδαφος κατάφερε να κλείσει ο Dow Jones στη Wall Street την Τρίτη, παρά την απογοητευτική εικόνα της Disney και της Apple, την ώρα που οι τεχνολογικές μετοχές έριξαν έπληξαν τον Nasdaq για μια ακόμα συνεδρίαση.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.241,56 μονάδες με άνοδο 0,11%, βρίσκοντας στήριξη κυρίως στη  μετοχή της Verizon που έκλεισε με άνοδο 2,16%. Αντίθετα, ο S&P 500 υποχώρησε στις  3.829,25 μονάδες με πτώση -0,40%, ενώ ο Nasdaq βυθίστηκε στις 10.353,23 μονάδες με απώλειες -1,38%.

    Ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν μετοχές που συνδέονται με την Κίνα, καθώς η χώρα ανακοίνωσε πως αίρει από τις αρχές Ιανουαρίου τους περιορισμούς στους τουρίστες από άλλες χώρες για την Covid-19. Ιδιαίτερα ανοδικά, λόγο αυτού του γεγονότος, κινήθηκαν μετοχές αλυσίδων καζίνο (λόγω του Μακάο) αλλά και εταιρειών μόδας και ειδών πολυτελείας, με τις Wynn Resorts (4,47%), VF Corp. (4,18%) και η Las Vegas Sands (4,17%) να σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των μετοχών του S&P 500.

    Αντίθετα, βουτιά 11,41% σημείωσε η μετοχή της Tesla, μετά την είδηση για μια εκτεταμένη παύση της παραγωγής της λόγω της παράτασης του κλεισίματος ενός εργοστασίου της στην Σαγκάη, λόγω αύξησης των κρουσμάτων Covid-19. Η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων του Έλον Μασκ πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα ένα καταστροφικό πτωτικό σερί,  ενώ ετοιμάζεται να κλείσει τον χειρότερο μήνα, το χειρότερο τρίμηνο και το χειρότερο έτος στην ιστορία της. Μάλιστα είναι πλέον η μετοχή με τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των μεγάλων της τεχνολογίας, ξεπερνώντας πλέον ακόμα και τη Meta.

    Πτωτικά  κινήθηκε και η Apple (-1,39%), κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2021, καθώς και αυτή αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα με την Tesla στα εργοστάσια της στην Κίνα, αυξάνοντας τους φόβους για τη διαθεσιμότητα των iPhone.

    Η μετοχή σημείωσε μάλιστα τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ αυτών του Dow Jones, πίσω μόνο από τη Disney (-1,86%), η οποία επηρεάστηκε από τα προβλήματα που έφερε η κακοκαιρία στις ΗΠΑ. Η κακοκαιρία, που ήρθε το διάστημα των εορτών των Χριστουγέννων, οδήγησε σε αναγκαστικό κλείσιμο κινηματογράφων στις ΗΠΑ, επηρεάζοντας τις πωλήσεις της ταινίας «Avatar: The way of water», του sequel της πιο επιτυχημένης εμπορικά ταινίας στην ιστορία του Χόλιγουντ. Πάντως η ταινία παραμένει πρώτη στο box office για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, ενώ έχει σημειώσει ισχυρές πωλήσεις στο εξωτερικό, πλην ίσως της Κίνας.

    Η κακοκαιρία επηρέασε αρνητικά και τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες οδηγήθηκαν σε χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων το διάστημα των εορτών. Η μετοχή της Southwest μάλιστα υποχώρησε κατά -5.96%.

    Γενικότερα, οι βασικοί δείκτες οδεύουν προς τη χειρότερη ετήσια επίδοσή τους από το 2008, αλλά και προς έναν ακόμη μήνα απωλειών, με τους Dow και S&P να υποχωρούν για το έτος κατά 8,5% και 19,7%, αντίστοιχα. Ο Nasdaq υποχωρεί 33,8%. Για τον  Δεκέμβριο, ο S&P σημειώνει πτώση 6,2%, ενώ ο Dow και ο Nasdaq πτώση 3,9% και 9,7%, αντίστοιχα.

    Πάντως, οι επενδυτές ήλπιζαν πως θα καταφέρουν να περιορίσουν τις απώλειες αν η αγορά καταφέρει να πραγματοποιήσει ένα «santa claus rally», στο τελευταίο πενθήμερο του έτους και στις δύο πρώτες συνεδριάσεις του 2023.

    Διαβάστε επίσης:

    Πετρέλαιο: Έσβησαν τα αρχικά κέρδη καθώς ανοίγουν ξανά τα διυλιστήρια στο Τέξας μετά την κακοκαιρία

    Σε υψηλό έξι μηνών ο χρυσός με βοήθεια από Κίνα και δολάριο

    Apple: Στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιουνίου 2021 η μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ