• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Άνοιγμα με νέες απώλειες στον απόηχο της Fed

    Χρηματιστές παρακολουθούν τις τιμές


    Συνεχίζονται για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση οι απώλειες στη Wall Street, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να κινούνται σε αρνητικό έδαφος λίγη ώρα μετά το άνοιγμα των αγορών.

    Οι προβλέψεις της FOMC της Fed για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, όπως επίσης και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, φαίνεται πως δεν «ικανοποίησαν» και τόσο τους επενδυτές.

    Πιο συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα πάγωσε για επιτόκιά της, διατηρώντας τα σταθερά από 5,25-5,50% για τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά από τον περασμένο Ιούνιο που η τράπεζα προέβη σε μία τέτοια κίνηση, δεδομένων των συνθηκών.

    «Οι πρόσφατοι δείκτες δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό. Η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες, αλλά παραμένει ισχυρή, και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της FOMC.

    Kατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Πάουελ υποστήριξε ότι είναι αβέβαιο το πότε θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη μείωση των επιτοκίων της Fed. Και αυτό είναι απολύτως λογικό καθώς η μάχη της Κεντρικής Τράπεζας με στόχο την υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2% είναι σε εξέλιξη.

    Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα στο τέλος της διήμερης συνεδρίασής της αναμένεται να προβεί σε μία ακόμα αύξηση, που ενδέχεται να είναι και η τελευταία σε έναν κύκλο δώδεκα αυξήσεων από τον Μάρτιο του 2022.

    Πότε θα αυξήσει τα επιτόκιά της η Fed;

    Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, oι αναλυτές πιθανολογούν ότι τα επιτόκια της τράπεζας στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου κατά 71,3% θα κυμανθούν από 5,25% – 5,50% παραμένοντας σταθερά, ενώ κατά  28,7% θα αυξηθούν κατά 25 μονάδες βάσης και θα κυμανθούν από 5,50% – 5,75%. Αντίστοιχα, όσον αφορά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, κατά 54,7 τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά από 5,25% – 5,5%, κατά 38,6%% από 5,50% – 5,75% και κατά 6,7% θα κυμανθούν από 5,75% – 6%.

    Η αγορά εργασίας αναδεικνύει την ισχύ της

    Στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed, η αγορά εργασίας έρχεται για μία ακόμη εβδομάδα να αποδείξει την ισχύ της. Κοινώς τα «καλά νέα» παραμένουν «άσχημα» για τον επενδυτικό κόσμο, καθώς η ανεργία φαίνεται ότι επιβραδύνθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

    Ειδικότερα, οι μακροχρόνιες/συνεχείς αιτήσεις επιδόματος ανεργίας άγγιξαν τις 1,662 εκατ. από τις 1,683 εκατ. αιτήσεις, ανατρέποντας την πρόβλέψη των αναλυτών για τις 1,695 εκατομμύρια αιτήσεις. Την ίδια ώρα οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας υποχώρησαν στις 201 χιλιάδες από τις 221 χιλιάδες, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αγγίξουν τις 225 χιλιάδες.

    Ταυτόχρονα σε επίπεδο μήνα οι αιτήσεις κατά μέσο όρο είναι 217 χιλιάδες από τις 224,75 χιλιάδες.

    Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι οι αγορές να λαμβάνουν αρνητικά πρόσημα.

    Πώς κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες μία ώρα μετά το άνοιγμα των αγορών

    Ο βιομηχανικός Dow Jones κινείται στις 34.313,07 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,37%.

    Από τις μετοχές του δείκτη, με τη μεγαλύτερη άνοδο κινούνται οι UnitedHealth Group Inc. (1,83%), Travelers Cos. Inc. (0,66%) και Microsoft Corp. (0,33%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες κινούνται οι Salesforce Inc. (-1,58%), Caterpillar Inc. (-2,14%) και Cisco Systems Inc. (-4,01%).

    Ο S&P 500 κινείται στις 4.362,07 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,90%.

    Από τους κλάδους του δείκτη με τη μεγαλύτερη άνοδο κινείται ο κλάδος των ΙΤ Services(+0,64%) ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες κινείται ο κλάδος των υπηρεσιών Επικοινωνίας (-1,89%).

    Από τις μετοχές του δείκτη, με τη μεγαλύτερη άνοδο κινούνται οι FactSet Research Systems Inc. (5,80%), FedEx Corp. (4,55%) και International Paper Co. (2,58%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες κινούνται οι Charles River Laboratories International Inc. (-6,04%) και Raymond James Financial Inc. (-4,51%).

    Τέλος, ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται στις 13.312,04 μονάδες με ισχυρές απώλειες -1,17%.

    Διαβάστε επίσης:
    Νάγκελ (Βundesbank): Δεν πρέπει να εδραιωθεί ο υψηλός πληθωρισμός στην ευρωζώνη

    Φάμελλος: Η αριστεία του κ. Μητσοτάκη είναι ότι οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι

    Cisco: Εξαγοράζει τη Splunk έναντι $28 δισ. – Πώς κινήθηκαν οι μετοχές



    ΣΧΟΛΙΑ