• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Άλμα 1,58% για τον Nasdaq, στις 4.000 μονάδες ξανά ο S&P 500 – Τις ανακοινώσεις της FED αναμένει η αγορά

    Χρηματιστές της Wall Street στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης


    Με νέα ισχυρή άνοδο έκλεισαν την Τρίτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με την αγορά να αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον τις αυριανές ανακοινώσεις της FED, αφήνοντας στην άκρη τις όποιες ανησυχίες γύρω από την τραπεζική κρίση.

    Ειδικότερα ο Dow  Jones έκλεισε στις 32.560,60 μονάδες με άνοδο 0,98%. Ο S&P 500 επέστρεψε στις 4.002,87 μονάδες με κέρδη 1,30% ενώ ο Nasdaq στις 11.860,11 μονάδες με άλμα 1,58%.

    Η αγορά αναμένει πως η FED θα προχωρήσει σε μια συγκρατημένη άνοδο των βασικών της επιτοκίων κατά 25 μ.β., αφήνοντας στην άκρη τις επιθετικές δηλώσεις των αξιωματούχων της τους προηγούμενους μήνες, καθώς τα νέα δεδομένα που δημιούργησαν οι καταρρεύσεις περιφερειακών τραπεζών έχουν αλλάξει τις προτεραιότητες. Με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον η αγορά θα αναμένει τα όποια μηνύματα για την στήριξη του τραπεζικού τομέα που πιθανόν να αναφέρονται στην ανακοίνωση της FED αλλά και όσα θα τονίσει σχετικά κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Τζερόμ Πάουελ.

    Σε αυτό το κλίμα, οι περιφερειακές τράπεζες ανέκαμψαν την Τρίτη, με την First Republic μάλιστα να κλείνει στο +29,47%, μία μέρα μετά την κατάρρευσή της στο -47%. Το SPDR Regional Banking ETF έκλεισε με άνοδο  περίπου 6%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης KBW Nasdaq Bank Index έκλεισε με άνοδο 4,7%. Οι περιφερειακές τράπεζες έλαβαν ώθηση και από τη δήλωση της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παράσχει περαιτέρω εγγυήσεις καταθέσεων εάν επιδεινωθεί η τραπεζική κρίση.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι American Express (3,67%), Nike (3,64%) και Chevron (3,06%), ενώ οι τραπεζικές JPMorgan  και Goldman Sachs έκλεισαν με άνοδο 2,68% και 2,50% αντίστοιχα.

    Στον αντίποδα τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Intel (-2,40%), καθώς η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να σταματήσει την ανάπτυξη στην Κίνα για τους κατασκευαστές τσιπ που θα λάβουν κεφάλαια από τις ΗΠΑ.

    Στις υπόλοιπες μετοχές άλμα 3,66% κατέγραψε η Alphabet, καθώς η μητρική της Google κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ και τη Βρετανία το νέο της Chatbot τεχνητής νοημοσύνης, Bard.



    ΣΧΟΛΙΑ