• Σχόλιο Αγοράς

    «Βουτιά» του πετρελαίου WTI λόγω της ζήτησης του μαύρου χρυσού

    • NewsRoom


    Μεγάλη πτώση σημείωσε την Δευτέρα, το πετρέλαιο WTI καθώς το ισχυρότερο δολάριο και τα υψηλά κρούσματα κορωνοϊού σε μεγάλες κινεζικές πόλεις, στον μεγαλύτερου εισαγωγέα αργού στον κόσμο, επιβάρυναν το κλίμα στην αγορά.

    Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο εκπλήρωσης του Δεκεμβρίου του πετρελαίου WTI σημείωσε πτώση 3,09 δολάρια ή 3,5% για να διαμορφωθεί τα 85,87 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο εκπλήρωσης του Ιανουαρίου του πετρελαίου Brent σημείωσε πτώση 3,38% για να διαμορφωθεί τα 93,14 δολάρια το βαρέλι.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    «Η ισχύς του USD φαίνεται να επιβαρύνει το πετρέλαιο και το ευρύτερο συγκρότημα εμπορευμάτων σήμερα το απόγευμα», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING. «Υπάρχει επίσης ένα στοιχείο όπου η αγορά προηγήθηκε λίγο την Παρασκευή μετά από μια χαλάρωση των μέτρων καραντίνας της Κίνας που σχετίζονται με τον COVID».

    Οι τιμές των εμπορευμάτων αυξήθηκαν την Παρασκευή, αφού η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας προσάρμοσε τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου του Covid για να συντομεύσει τους χρόνους καραντίνας για στενές επαφές κρουσμάτων και εισερχόμενων ταξιδιωτών και να εξαλείψει τις κυρώσεις στις αεροπορικές εταιρείες για την εισαγωγή μολυσμένων επιβατών. Ωστόσο, τα κρούσματα Covid αυξήθηκαν στην Κίνα το Σαββατοκύριακο, με το Πεκίνο και άλλες μεγάλες πόλεις να αναφέρουν κρούσματα ρεκόρ τη Δευτέρα. Η ζήτηση της Κίνας για πετρέλαιο από τον κορυφαίο εξαγωγέα στον κόσμο, τη Σαουδική Αραβία, παρέμεινε επίσης αδύναμη καθώς πολλά διυλιστήρια ζήτησαν να σηκώσουν λιγότερο αργό τον Δεκέμβριο.

    Ξεχωριστά, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ινδία μπορεί να συνεχίσει να αγοράζει όσο ρωσικό πετρέλαιο θέλει, ακόμη και σε τιμές πάνω από τον μηχανισμό ανώτατων ορίων τιμών που επιβλήθηκε από την G7, εάν απομακρυνθεί από τις δυτικές ασφαλιστικές, χρηματοοικονομικές και ναυτιλιακές υπηρεσίες που δεσμεύονται από την καπάκι.

    Ένα σταθερό δολάριο μετά από σχόλια του διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Γουόλερ, επηρέασε επίσης το πετρέλαιο. Ο Waller δήλωσε την Κυριακή ότι η Federal Reserve μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως «μαλάκωμα» στη δέσμευσή της για μείωση του πληθωρισμού. «Αυτό κλίνει προς την αφήγηση για τον πληθωρισμό ή την ύφεση που είναι αρνητική για το πετρέλαιο και άλλες αγορές κινδύνου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της SPI Asset Management, Stephen Innes.

    Διαβάστε επίσης

    Σε νέο υψηλό 3 μηνών ο χρυσός – Άλμα 2,1% για το ασήμι

    Binance: Δημιουργεί Ταμείο Ανάκαμψης για τις crypto-επιχειρήσεις με πρόβλημα ρευστότητας

    Συνεχίζεται το θετικό σερί στις ευρωαγορές – Στις 432 μονάδες ο Stoxx 600



    ΣΧΟΛΙΑ