• Σχόλιο Αγοράς

    Βουτιά 760 μονάδων για τον Dow Jones στη χειρότερη συνεδρίαση του τελευταίου τριμήνου

    • NewsRoom
    Χρηματιστές της Wall Street στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης


    Με βαριές απώλειες έκλεισαν την Πέμπτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς η αγορά συνεχίζει να προβληματίζεται από τις επιπτώσεις των αυξήσεων των βασικών επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες πάνω στην οικονομία.

    Ο Dow Jones έκλεισε στις 33.202,22 μονάδες με απώλειες 764,13 μονάδων ή -2,25%, στη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων τριών μηνών για τον δείκτη των blue chips. Αντίστοιχα, ο S&P 500 έκλεισε στις 3.895,77 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,49%, ενώ βουτιά 3,23% πραγματοποίησε ο Nasdaq κλείνοντας στις 10.810,53 μονάδες.

    Η βουτιά ήρθε μια ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της FED για την νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 50 μ.β. και ενώ η ΕΚΤ, στην Ευρώπη, προχώρησε την Πέμπτη σε μια ανάλογη κίνηση. Μάλιστα, κατά τις χθεσινές ανακοινώσεις της FED, οι αξιωματούχοι της έδειξαν πρόθυμοι να συνεχιστούν οι αυξήσεις και το 2023, με το τελικό εύρος των βασικών επιτοκίων να ξεπερνά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το 5%.

    Αντίθετα, υπολογίζουν πως η περίοδος χαλάρωσης θα ξεκινήσεις από το 2024.

    Από την πλευρά της η ΕΚΤ αιφνιδίασε σήμερα τις αγορές εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 2,3% το 2025. Ειδικότερα οι προβλέψεις της αναφέρουν: ο μέσος πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει στο 8,4% το 2022 πριν μειωθεί στο 6,3% το 2023. Στη συνέχεια, ο πληθωρισμός προβλέπεται να είναι κατά μέσο όρο 3,4% το 2024 και 2,3% το 2025.

    Λαγκάρντ και Πάουελ έστειλαν το ίδιο μήνυμα αλλά με διαφορετικά λόγια. Από το «έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε» του Πάουελ μέχρι το «έχουμε δρόμο ακόμα στην αύξηση των επιτοκίων» της Λαγκάρντ, οι επενδυτές συνειδητοποίησαν ότι το βασικό επιτόκιο αργεί να φτάσει σε ένα τελικό επίπεδο, με τις προβλέψεις διαρκώς να αναθεωρούνται προς τα πάνω.

    Περισσότερη ανησυχία στη Wall Street, προκάλεσαν τα απογοητευτικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις που έδειξαν πως ο πληθωρισμός έπληξε τους καταναλωτές. Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 0,6% τον Νοέμβριο, την ώρα που οι αναλυτές εκτιμούσαν πως θα πραγματοποιήσουν μια πτώση κατά 0,3%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, μόλις μια, αυτή της Verizon κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος (+0,85%). Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι IBM (-5%), Apple (-4,69%) και Ιntel (-3,93%).

    Από τις μετοχές του S&P 500 ξεχώρισε η Fortune Brands Innovations με κέρδη 8,92%, ενώ στον αντίποδα τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η Western Digital κλείνοντας στο -10,10%.

    Ισχυρή ήταν η πίεση στις μετοχές τεχνολογίας, με την Alphabet να κλείνει στο -4,43%, την Amazon στο -3,42% και την Meta στο -4,47% ενώ η Netflix υποχώρησε στο  -8,63% μετά από μια αναφορά της Digiday που ανέφερε ότι η εταιρεία προσφέρεται να επιστρέψει χρήματα στους διαφημιστές αφού δεν κατάφερε να πιάσει τους στόχους τηλεθέασης.

    Αρνητικά κινήθηκαν και οι μετοχές ημιαγωγών, με την Nvidia να κλείνει στο -4,09%.



    ΣΧΟΛΙΑ