• Οικονομία

    Αντόνιο Γκουτέρες: Φορολογήστε τα υπερβολικά κέρδη των πετρελαϊκών

    • NewsRoom
    ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

    ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες


    Προτροπή στις κυβερνήσεις των χωρών να προχωρήσουν σε φορολόγηση των υπερβολικών κερδών από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει μια σοβαρή ενεργειακή κρίση.

    Ζήτησε επίσης από τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν αλλά και να διαφοροποιήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού για πρώτες ύλες και τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και να εξαλείψουν τα γραφειοκρατικά κολλήματα γύρω από την ενεργειακή μετάβαση.

    «Είναι ανήθικο για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ από αυτήν την ενεργειακή κρίση στις πλάτες των φτωχότερων ανθρώπων», ανέφερε ο Γκουτέρες.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε πως τα κεφάλαια, που τα υπολόγισε σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια  για το πρώτο τρίμηνο του 2022, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη ευάλωτων.

    «Κάθε χώρα είναι μέρος αυτής της ενεργειακής κρίσης», εξήγησε, ενώ προειδοποίησε πως πολλές αναπτυσσόμενες χώρες πνίγονται στο χρέος, χωρίς πρόσβαση σε χρηματοδότηση, την ώρα που  αγωνίζονται να ανακάμψουν από την πανδημία της Covid-19. «Θα μπορούσαν να περάσουν στο χείλος του γκρεμού», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «βλέπουμε ήδη τα προειδοποιητικά σημάδια ενός κύματος οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής που δεν θα άφηνε καμία χώρα ασυγκίνητη».

    Ο Γκουτέρες ανακοίνωσε τη σύσταση μιας Ομάδας Παγκόσμιας Αντιμετώπισης Κρίσεων με στόχο τον συντονισμό λύσεων για την τριπλή κρίση τροφίμων, ενέργειας και χρηματοδότησης.

    Διαβάστε επίσης

    Bloomberg: Πως η Κίνα θα μπορούσε να «χτυπήσει» τις ΗΠΑ λόγω της επίσκεψης Πελόζι

    Bloomberg: Καθοδική πορεία για τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ