• Σχόλιο Αγοράς

    Βουτιά -2% στη Wall Street ενόψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό Μαΐου

    Wall Street


    Με βαριές απώλειες έκλεισε την Πέμπτη η Wall Street, με την αγορά της Αμερικής να προετοιμάζεται για τις αυριανές δηλώσεις για τον πληθωρισμό του Μαΐου, την ώρα που παρακολουθούσε την βουτιά των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 32.272,79 μονάδες με πτώση -1,94%, ο  S&P 500 στις 4.017,82 μονάδες με απώλειες -2,38% ενώ ο Nasdaq στις 11.754,23 μονάδες με βουτιά -2,75%.

    Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κινήθηκε στο επίπεδο του 3,04%.

    Η αγορά αναμένει την Παρασκευή την ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή Μαΐου, με τους επενδυτές να περιμένουν να δουν αν τα στοιχεία θα μπορέσουν να αποτυπώσουν μια κορύφωση του φαινομένου, μετά και την πιο επιθετική νομισματική πολιτική της FED.

    Την ίδια ώρα, πάντως, οι επενδυτές στις ΗΠΑ είδαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης να υποχωρούν, μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ για την επικείμενη ολοκλήρωση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων τον Ιούλιο, με ταυτόχρονη αύξηση, από τον ίδιο μήνα, των βασικών της επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Μάλιστα η ΕΚΤ ανέφερε πως αναμένεται μια νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο, η οποία υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερη από αυτή του Ιουλίου.

    Η ΕΚΤ αναμένει πως ο υψηλός πληθωρισμός θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί για αρκετό καιρό ακόμα την ευρωπαϊκή οικονομία. Αύξησε  μάλιστα την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό για το 2022 στο 6,8%, από 5,1% προηγουμένως και μείωσε τις προοπτικές ανάπτυξης.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, μόνο αυτή της Home Depot κατάφερε να κλείσει με ήπια άνοδο της τάξης του 0,78%. Από τις υπόλοιπες 29 μετοχές του δείκτη, που έκλεισαν όλες τους στο «κόκκινο», τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι Boeing (-4,23%), Walt Disney (-3,76%) και Apple (-3,60%).

    Από τις υπόλοιπες μετοχές, ιδιαίτερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των καζίνο αλλά και οι μετοχές των κινεζικών εταιρειών που διαπραγματεύονται στη Νέα Υόρκη μετά τα νέα για την επιστροφή μιας σειράς από περιοριστικά μέτρα σε Σανγκάη και Πεκίνο, λόγω της Covid-19. H Las Vegas Sands υποχώρησε κατά 5,62%, η Caesars Entertainment κατά 3,82% ενώ η κινεζική Pinduoduo κατά 9,62%. Ιδιαίτερα πτωτικά κινήθηκε η μετοχή της Alibaba, κλείνοντας στο -8,12%, καθώς η χρηματοοικονομική θυγατρική της, Ant Group, δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν σχέδια για αναζωογόνηση μιας IPO.

    Ισχυρές απώλειες σημείωσαν και ορισμένες από τις μετοχές των κολοσσών της τεχνολογίας, με την Meta Platforms να βουλιάζει κατά 6,43% και την  Amazon κατά 4,15%.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Μικρή υποχώρηση για το πετρέλαιο, παρά την επιστροφή των περιοριστικών μέτρων στη Σανγκάη

    Βαριές απώλειες για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έφεραν οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ



    ΣΧΟΛΙΑ