• Σχόλιο Αγοράς

    Τραγική εβδομάδα για το ΧΑ: -6,7% για τις Τράπεζες, -4,7% για τον ΓΔ

    Ισχυρές πιέσεις στην αγορά ομολόγων


    Τραγική εβδομάδα για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί  η εβδομάδα που μόλις έκλεισε, καθώς… η μεταμνημονιακή περίοδος, αλλά και η περαιτέρω χαλάρωση των capital controls που ήλθε τη Δευτέρα, δεν φάνηκε να συγκίνησε το επενδυτικό κοινό. Και σε αυτό ήρθαν να προστεθούν και οι εξωτερικές επιπλοκές: της Ιταλίας, αλλά και της ανόδου των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

    Την Τετάρτη, παρότι στις διεθνείς αγορές, μέχρι το άνοιγμα της Wall Street, επικρατούσε αισιοδοξία μετά το συμβιβαστικό χαρακτήρα που έδειξε η ιταλική κυβέρνηση στο θέμα του χειρισμού των δημοσιονομικών της, το Χρηματιστήριο Αθηνών όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε, αλλά ο τραπεζικός κλάδος υπέστη ένα ισχυρό sell off και έπρεπε να ακολουθήσουν διαβεβαιώσεις από όλα τα μέτωπα (κυβέρνηση, τραπεζίτες, αναλυτές, Κομισιόν) για να… σβήσει η φωτιά. Με το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της ενδεχόμενης ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης για τις τράπεζες να επανέρχεται στο προσκήνιο.

    Παρά το rebound της συνεδρίασης της Πέμπτης, την Παρασκευή οι πιέσεις επανήλθαν μετά το μεσημέρι και διευρύνθηκαν στις περισσότερες μετοχές.

    Ο Γενικός Δείκτης τιμών έκλεισε στο χαμηλό ημέρας (658,97 μονάδες) με εβδομαδιαίες απώλειες 4,73% και ο δείκτης των τραπεζών κατέγραψε απώλειες της τάξης του 6,7%.

    Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, τις μεγαλύτερες απώλειες στη συνεδρίαση της Παρασκευής κατέγραψε η μετοχή της ΜΙΓ με -6,18% και ακολούθησε η ΜΠΕΛΑ με πτώση 4,75%. Η τελευταία υποχωρεί από την αρχή του έτους περίπου 30%, όταν ο Γενικός Δείκτης χάνει 22% για το ίδιο διάστημα.

    Σημαντικές ήταν οι απώλειες και για τους τίτλους των  ΕΛΠΕ (-3,74%), Grivalia (-3,64%), Tιτάνας (-3,4%), ΟΠΑΠ (-3,26%), ΕΕΕ (-3,05%), ΟΤΕ (-2,88%), ΔΕΗ (-2,34%) και Αεροπορία Αιγαίου (-3,11%).

    Στις Τράπεζες, εκτός της Eurobank που έκλεισε με άνοδο της τάξης του 2,23%, οι υπόλοιπες βρέθηκαν στο κόκκινο: η Τράπεζα Πειραιώς στο -3,52%, η ΕΤΕ στο -2,61% και η Alpha Bank στο -3,23%.

    Καλύτερη σήμερα η εικόνα στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση στο 10ετές να διαμορφώνεται στο 4,48% στο κλείσιμο των συναλλαγών και το spread έναντι του γερμανικού ΒUND να βρίσκεται στις 396 μονάδες βάσης.

    Ο τζίρος άγγιξε τα 74,88 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1/3 πραγματοποιήθηκε στη μετοχή της ΕΤΕ.

     



    ΣΧΟΛΙΑ