• Σχόλιο Αγοράς

    Τι προβλέπουν 5+1 εισηγμένες για το 2021

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Γιατί είναι κρίσιμες οι συνεδριάσεις της Παρασκευής και της Δευτέρας


    Με οδηγό το Ταμείο Ανάκαμψης και τα business plans που τρέχουν οι εισηγμένες προσδοκούν σε βελτίωση των οικονομικών τους επιδόσεων στα επόμενα τρίμηνα και μέχρι το τέλος του 2021.

    Η Μυτιληναίος όπως αναφέρει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση, οι οικονομικές επιδόσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2021 σηματοδοτούν ένα δυναμικό ξεκίνημα σε ένα έτος με θετικές προοπτικές. Στα επόμενα τρίμηνα οι εν λόγω επιδόσεις, αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά, καθώς η ζήτηση και οι τιμές του αλουμινίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, το περιβάλλον τιμών και η ζήτηση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εξελίσσονται ικανοποιητικά και η ωρίμανση και εκτέλεση των έργων των τομέων Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας, προχωρούν χωρίς καθυστερήσεις.

    Το πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν μια περίοδος συνεχών εξελίξεων για τη MYTILINEOS, καθώς η εταιρεία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, προωθεί την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος, σε ευθυγράμμιση με τη στρατηγική της και τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους που έχει θέσει. Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2021, σε μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά αλλά και διεθνή δεδομένα εκδήλωση, η MYTILINEOS ανέλαβε ισχυρές δεσμεύσεις για μείωση των άμεσων και έμμεσων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030 σε σχέση με το 2019 και επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

    Tιτάν

    Ο όμιλος  Titan αναφέρει ότι, οι τάσεις στις αγορές που δραστηριοποιείται, καθώς και οι εξελίξεις του πρώτου τριμήνου, επιβεβαιώνουν τα ευνοϊκά θεμελιώδη, τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν σε ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του κατά τη διάρκεια του 2021 αλλά και μεσοπρόθεσμα.

    Ωστόσο, τα αποτελέσματα του 2021 θα επηρεασθούν αρνητικά από την αύξηση του κόστους ενέργειας, μεταφορών και πρώτων υλών.

    Το πλήθος των προς εκτέλεση έργων της TITAN America και η ανάπτυξη της οικονομίας στην Αμερική δείχνουν ότι η δραστηριότητα και η κερδοφορία θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα. Οι υπόλοιπες αγορές καταγράφουν επίσης θετικές τάσεις και βελτιωμένες προοπτικές. Καθώς οι υγειονομικές συνθήκες βελτιώνονται σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται, οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται με ταχύτερους ρυθμούς, οι οικονομίες ανοίγουν εκ νέου και το κλίμα εμπιστοσύνης αποκαθίσταται, ο όμιλος διατηρεί τις θετικές εκτιμήσεις του.

    Cenergy

    Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του εισηγμένου Ομίλου Cenergy αυξήθηκε από τα 500 στα 650 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά τώρα τους επόμενους εννέα μήνες της φετινής οικονομικής χρήσης, παρά το κλίμα αβεβαιότητας που συνεχίζεται λόγω της πανδημίας:

    Το υπόλοιπο των ανεκτέλεστων συμβάσεων στα υποβρύχια καλώδια είναι τόσο μεγάλο, έτσι ώστε η μονάδα της Fulgor στην Κορινθία να έχει εξασφαλισμένη λειτουργία σε πλήρη παραγωγική δυναμικότητα για ολόκληρο το 2021 και για μεγάλο τμήμα της επόμενης χρονιάς.

    Η ζήτηση για τις υπόλοιπες κατηγορίες καλωδίων (επηρεάζεται από τη γενικότερη κατασκευαστική-επενδυτική δραστηριότητα) παραμένει ισχυρή σε Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο, Ανατολική Ευρώπη  και Μέση Ανατολή.

    Μέσα στο πρώτο φετινό τρίμηνο, η θυγατρική Σωληνουργεία Κορίνθου κατάφερε να αυξήσει το υπόλοιπο των ανεκτέλεστων συμβάσεών της (βλέπε έργο στο Ισραήλ), με αποτέλεσμα η πορεία της να αναμένεται πως θα ανακάμψει κατά το δεύτερο μισό του 2020.

    Το περυσινό δεύτερο τρίμηνο ήταν αδύναμο λόγω των επιπτώσεων του πρώτου σκληρού lock down στην παγκόσμια οικονομία, άρα αποτελεί μια σχετικά χαμηλή βάση σύγκρισης για την πορεία της Cenergy κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

    Τέλος, η Cenergy διεκδικεί την ανάληψη ευρείας σειράς συμβάσεων ανά τον κόσμο (τόσο στο μέτωπο των καλωδίων, όσο και σε αυτό των σωλήνων), εξέλιξη ωστόσο που αναμένεται  να επηρεάσει -ανάλογα με το βαθμό επιτυχίας του εγχειρήματος- την πορεία του  δεύτερου φετινού εξαμήνου και κυρίως του επόμενου έτους.

    OTE

    Ο κ. Mιχάλης Τσαμάζ εμφανίστηκε στους αναλυτές ιδιαίτερα αισιόδοξος για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021, τονίζοντας ότι θα υπάρξει πλήρης ανάκαμψη στα επόμενα τρίμηνα.

    Όπως ανέφερε, η επαναλειτουργία της οικονομίας αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του ομίλου όχι μόνο άμεσα από την ανάληψη δημόσιων έργων αλλά και έμμεσα από δράσεις και ευκαιρίες για καταναλωτές και επιχειρήσεις που θα οδηγήσουν σε αύξηση της ζήτησης για τις υπηρεσίες του OΤΕ.

    «Είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι για να πάρουμε αρκετά από τα έργα που θα γίνουν για την ψηφιοποίηση της χώρας» είπε χαρακτηριστικά. Όπως υποστήριξε ο κ. Τσαμάζ, στο Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνονται πολλά projects για ψηφιακό μετασχηματισμό που μπορούν να διεκδικήσουν ενώ διευκρίνισε ότι ο OΤΕ έχει «δυνατή παρουσία σε τομείς όπως τα 5G, fiber, DT, που είναι βασικές προτεραιότητες του προγράμματος».

    Στόχος, υπογράμμισε, είναι το 2021 να πάει πολύ καλά, να βοηθήσουμε τη χώρα να ανασυγκροτηθεί και τους πελάτες μας να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις αποδόσεις της κινητής τηλεφωνίας, όπου αναμένει αύξηση με την έναρξη της τουριστικής περιόδου και την άφιξη στη χώρα μας πολύ μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών από άλλες χώρες από ό,τι το καλοκαίρι του 2020.

    Πλαστικά Θράκης

    Σχετικά με τις προοπτικές για την τρέχουσα χρήση, παρά τις συνθήκες έντονης αβεβαιότητας που καθιστούν κάθε πρόβλεψη επισφαλή, η Διοίκηση Χαλιωρή  στα Πλαστικά Θράκης εκτιμά ότι τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου θα εξακολουθήσουν να παρουσιάζουν ικανοποιητική πορεία, τόσο σε επίπεδο κερδοφορίας όσο και σε επίπεδο ρευστότητας και κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης 2021.

    Η διατήρηση ικανοποιητικής ζήτησης για μεγάλο μέρος του προϊοντικού χαρτοφυλακίου, παρά τυχόν επιμέρους περιορισμένες διακυμάνσεις, η διευρυμένη πελατειακή βάση, η ενισχυμένη ρευστότητα και η συνέχιση της εφαρμογής αυστηρών μέτρων προστασίας αποτελούν τα βασικά εφόδια για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών της τρέχουσας κατάστασης.

    Ταυτόχρονα, οι πρώτοι μήνες του έτους χαρακτηρίστηκαν από τις σημαντικά αυξημένες τιμές των βασικών πρώτων υλών σε παγκόσμιο επίπεδο (συγκριτικά με το 2020) και τις ελλείψεις σε κατηγορίες πρώτων υλών, χωρίς ωστόσο το γεγονός αυτό να επηρεάσει τη λειτουργία του ομίλου, ενώ για τους επόμενους μήνες του έτους εκτιμάται ομαλοποίηση των προσφερόμενων ποσοτήτων και σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών, χωρίς ωστόσο να προσεγγίσουν τα επίπεδα του προηγούμενου έτους.

    H Διοίκηση του ομίλου παραμένει αισιόδοξη για την ικανοποιητική πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου και για το σύνολο του έτους, αν και διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις που θα προκαλέσει η εξέλιξη της πανδημίας στις οικονομίες των χωρών το επόμενο διάστημα (ειδικότερα μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων ενίσχυσης όσων έχουν πληγεί) και για τον τρόπο και την ένταση που αυτές δύναται να επηρεάσουν τις δραστηριότητες του ομίλου, ειδικότερα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

    Παπουτσάνης

    Στόχος της διοίκησης της εταιρείας παραμένει η ενίσχυση του κύκλου εργασιών της με παράλληλη ενίσχυση της κερδοφορίας, ο έλεγχος των παραγωγικών και λειτουργικών εξόδων της και η επικέντρωση σε καινοτόμα προϊόντα που προάγουν την αειφορία. Προς αυτή την κατεύθυνση, είναι σε εξέλιξη ήδη από τις αρχές του 2020 το νέο επενδυτικό της πλάνο που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο ήμισυ του τρέχοντος έτους και ενισχύει περαιτέρω τη θέση της Παπουτσάνης στην Ευρωπαϊκή αγορά ως μίας από τις μεγαλύτερες, πιο σύγχρονες και καινοτόμες μονάδες παραγωγής σαπώνων και καλλυντικών.



    ΣΧΟΛΙΑ