• Σχόλιο Αγοράς

    Tι κρατάει και για πόσο το Χρηματιστήριο καθηλωμένο…

    Wall Street


    Σχεδόν μιάμιση ώρα μετά το άνοιγμα των συναλλαγών και η αγορά συνεχίζει για Πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση κάτω από τις 830 μονάδες και με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους α) στην τιμή που θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου της Lamda, β) στις επικείμενες ομολογιακές εκδόσεις (π.χ. 150 εκατ. ευρώ ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή),  γ) τα τυχόν discounts στα placements ενόψει αποκρατικοποιήσεων και δ) στο αν η S&P θα ανεβάσει το αξιόχρεο της Ελλάδας, θα αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα, κάτι που αναμένεται να γίνει στις 25 Οκτωβρίου.

    Ως προς το εξωτερικό,  τα θέμα είναι γνωστά. Brexit, εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, προοπτικές ύφεσης στην Ευρώπη, παρεμβάσεις κεντρικών τραπεζών και από τις δύο άκρες του Ατλαντικού.

    Το ενδεχόμενο να βρεθεί το Χ.Α. πιο κάτω, στα όρια των 800 μονάδων είναι πιθανό, σύμφωνα με τους αναλυτές, εφόσον οι «ελληνικές εξελίξεις» (αυξήσεις κεφαλαίου, ομολογιακές εκδόσεις κ.ά) που προαναφέρθηκαν συμβούν για «αναπτυξιακούς λόγους». Να πιεστεί η αγορά, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι από τους αναλυτές, σε τούτα επίπεδα γίνει η δουλειά που πρέπει να γίνει και στη συνέχεια πεδίον δόξης λαμπρό. Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό; Σίγουρα απειλή των 800 μονάδων. Δεν είναι τυχαίο ότι η συμμετοχή στην Lamda, όπως ανακοινώθηκε από εισηγμένη, γίνεται μεταξύ 6,5 – 7 ευρώ. Για το λόγο αυτό λοιπόν, το mononews.gr θεωρεί σημαντική την τιμή που θα ανακοινωθεί για την αύξηση κεφαλαίου της Lamda.

    Κατά τα άλλα, οι Πειραιώς, Σαράντης, Cenergy, Alpha Bank, Εθνική, Βιοχάλκο, ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια οδηγούν υψηλότερα τον γενικό δείκτη, καθώς σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank και ΟΠΑΠ.

    Στον αντίποδα, ο ΟΛΠ σημειώνει απώλειες 1,57%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Aegean, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Coca Cola, Motor Oil, Λάμδα, Μυτιληναίος και Titan. Χωρίς μεταβολή οι Φουρλής και Τέρνα Ενεργειακή.

    Σημειωτέον, ότι αύριο γίνεται στο Χ.Α. η παρουσίαση της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

    Οι συναλλαγές μόλις που αγγίζουν τα 6 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ