ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το κείμενο ψάχνει εντυπωσιακή αρχή, πρόλογο που να τραβήξει την προσοχή, αφετηρία για να πιαστούν οι λέξει να πούνε για μια ωραία γυναίκα που έχει το χιλιοτραγουδισμένο, το πιο ακουσμένο όνομα των Ελλήνων το Μαρία -γιατί δε μπορεί, όλοι κάποτε αγαπήσαμε μια Μαρία.
Κάθε αρχή δίνει ελευθερία μεν να βάλεις όποια λέξη θες, να αρχίσεις την αφήγηση από το τώρα προς το παρελθόν, ή όχι, έχοντας τον χρόνο στην άκρη των δαχτύλων. Και κάπου εδώ καραδοκεί και η αμηχανία της λευκής σελίδες, με αυτόν τον υπεριώδη μπλε, αμυδρό φωτισμό της.
Γιατί υπάρχει η ζωή της Μαρίας Μενούνος, της ηθοποιού, μοντέλου, νικήτριας καλλιστείων, δημοσιογράφου, παρουσιάστριας, αθλήτριας πάλης, επιχειρηματία, βραβευμένης με Emmy, διευθύνουσας συμβούλου του τηλεοπτικού δικτύου AfterBuzz, συγγραφέα best-seller των New York Times, μητέρας, συζύγου, διασημότητας που το People το original και εντελώς επιδραστικό, σου λέει, συμπεριέλαβε στη λίστα του ως μία από τους 50 πιο όμορφους ανθρώπους!
Υπάρχει και η ζωή, που μετράει επιτεύγματα και κατεκτημένες προσωπικές κορυφές, ύστερα από κάποτε εύκολες και άλλοτε κακοτράχαλες αναβάσεις, όπως να, τώρα που Μαρία θα είναι πρέσβης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στο Λος Άντζελες και θα έχει ενεργό ρόλο στις Τελετές Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας για την Ολυμπιάδα του 2028.
Η επιλογή της Μαρίας, απ τις αγαπημένες και πιο καθαρές φωνές της ελληνικής ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν ιδέα του Γενικού Γραμματέα, κ. Στέφανου Χανδακά της ΕΟΕ, που έκανε επιτυχία, φυσικά, ο πρόεδρος κ. Ισίδωρος Κούβελος. Και καμία άλλη, εκτός απ τη Μαρία Μενούνος, με το θερμό χαμόγελο, την «αυθεντική Ελληνίδα, πρέσβειρα πολιτισμού και αξιών», όπως είπε ο κ. Κούβελος, δεν θα ήταν περισσότερο ιδανική για να ενώσει την Ελλάδα με την Πόλη των Αγγέλων και τον Ολυμπισμό!
Και να, που υπάρχει για αρχή, λοιπόν, αυτή η ζωή της Μαρίας, της διασποράς, της ομογένειας, ως κόρης μεταναστών στις παγωμένες, γκρι, Βόρειες πόλεις των ΗΠΑ, που ξένος νιώθεις και ξένος θα σαι πάντα, ακόμα και όταν γινεται trend γευστικά, για διακοπές και το έντονο ταπεραμέντο, η Ελλάδα! Μα, να που η αρχή κέρδισε στα σημεία και αντί να αρχίσουμε την ιστορία της Μαρίας, μάλλον παρασυρθήκαμε και λέμε εκείνη των γονιών της…
Από τον ορεινό Άκοβο του Ταΰγετου στο Μέντφορντ Μασατσούσες
Η ιστορία ξεκινάει με τον Κώστα και τη Σταυρούλα, Λίτσα για τους δικούς της, Μενούνος, που έχοντας πίσω τους τον ορεινό Άκοβο Αρκαδίας, στον μεγαλοπρεπή και επιβλητικό Ταΰγετο, «όρος υψηλόν τε και όρθιον» κατά τον Στράβωνα, παίρνουν τον άγριο και αγέλαστο δρόμο της μετανάστευσης. Αναζητούν μια καλύτερη ζωή στη Βοστώνη, την «Αθήνα της Αμερικής», με τα 35 φημισμένα της πανεπιστήμια, τις χαμηλές θερμοκρασίες, με το χιόνι που κάποτε ξεπερνά τα 2,5 μέτρα και τους περισσότερους από 35.000 ελληνικής καταγωγής κάτοικούς.
Θα δουλέψουν πολύ, χωρίς διαλείμματα -τα αμερικανικά breaks- για τα οποία γινόταν παρακράτηση, χωρίς διακοπές, ωράρια, 8ωαρα, διεκδικήσεις, κεκτημένα, όπως κάνουν οι μετανάστες, σε όλες τις πόλεις της γης, πάντα στην Ιστορία των ανθρώπων. Θα μάθουν να καταλαβαίνουν ακόμη και την ιδιότυπη, ευφάνταστη, ευρηματική διάλεκτο των Ελληνο – Αμερικανών της ωραίας, παλιάς, ιδιαίτερης Βοστώνης, τύπου «έπεσαν τα μπιλοζίρια και φρίζιασαν τα λέκια» (μτφρ: έπεσε η θερμοκρασία κάτω απ το μηδέν – below zero- και πάγωσαν – froze- οι λίμνες-lakes). Κάποτε θα εργαστούν, περισσότερο, ως θυρωροί σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο κέντρο της Βοστώνη. Θα προκόψουν.
Η Αμερική, άλλωστε, εκείνες τις δεκαετίες ζει τα χρυσά της χρόνια, με την οικονομία της να αναπτύσσεται και τους μισθούς να ανεβαίνουν, κάνοντας το αμερικανικό όνειρο, σχεδόν εκπληρωμένη υπόσχεση. Πικρές διαπιστώσεις, όπως εκείνη του Άρθουρ Μίλερ στο Ο θάνατο του Εμποράκου πως «έζησα σε λάθος όνειρο. Το μόνο πράγμα που έχεις σε αυτόν τον κόσμο είναι αυτό που μπορείς να πουλήσεις» ή του Ρέιμοντ Κάρβερ πως «όλοι αυτοί που πίστεψαν στο όνειρο βρέθηκαν σε μια δουλειά που μισούν, σε μια ζωή που δεν διάλεξαν, με δάνεια που δεν μπορούν να πληρώσουν» μοιάζουν ξορκισμένες από την γυαλιστερή αίγλη της αμερικανικής κυριαρχίας στον κόσμο.
Οι Αμερικανοί δεν συνθλίβονται στο κυνήγι της επιτυχίας, έχουν πίσω τους την απελπισία, τη κοινωνική αδικία και την φτώχεια της Μεγάλης Ύφεσης και ευημερούν. Αν δεν είναι μαύροι, βέβαια! Οι άνθρωποι αγοράζουν σπίτια σε λογικές τιμές, έχουν γκαράζ με θέσεις για δύο αυτοκίνητα, πάνε σούπερ μάρκετ και δεν υπολογίζουν τα κέρματα, κάνουν παιδιά, γνωρίζοντας πως θα έχουν καλύτερη ζωή, όπως έχει πει και ο Μοχάμεντ Αλ Εριάν, έχουν αγαθά και μοντέρνες συσκευές για καφέ, πολύ – μίξερ, μηχανές για να κόβουν το γκαζόν.
Ελληνικά στο σπίτι, σκληρή δουλειά απ’ την εφηβεία και New England Patriots
Ο Κώστας και η Λίτσα θα αγοράσουν σπίτι στο Μέντφορντ, μια πόλη, που πια, λόγω της οικιστικής εξάπλωσης, έχει σχεδόν ενωθεί με την Βοστώνη και είναι ιδανική για οικογένεια. Θα αποκτήσουν στις 8 Ιουνίου του 1978, το πρώτο τους παιδί, το κοριτσάκι τους, τη Μαρία και λίγα χρόνια αργότερα, τον Πίτερ. Στο σπίτι μιλάνε, αυστηρά, μόνο ελληνικά. Η Μαρία σκέφτεται, νιώθει, αισθάνεται, έχει τις λέξεις για τις ιδέες και αργότερα θα γράφει και θα διαβάζει στη μητρική, πρώτη της γλώσσα. Μεγαλώνοντας και πηγαίνοντας στα καλά σχολεία του Μέντφορντ, θα δυσφορεί γιατί από την πίεση να μιλάει άψογα τα ελληνικά, υστερούσε στην κατανόηση του αγγλικού, λογοτεχνικού κειμένου.
Σήμερα νιώθει ευγνώμων που οι γονείς της, της επέβαλλαν να κρατήσει τη ελληνική γλώσσα για το πόσο τη βοήθησε αυτό στην ενίσχυση της μνήμης και της γλωσσικής ευφυΐας της, στην κατανόηση εννοιών και στην ανάπτυξη της λογικής της σκέψης. Η Μαρία φορούσε ειδική κατασκευή σιδερένια στα πόδια και παπούτσια με ενισχυμένο ατσάλι, μεγαλώνοντας, μα αυτό ούτε μια στιγμή δεν την έκανε να σταματήσει να χορεύει, να αγαπά τη μουσική των 90’s και να διοργανώνει τα καλύτερα, που ήταν και είναι πάντα η ψυχή της παρέας. Από εκείνα τα χρόνια και αν όσο η ζωή της γέμισε από κατεκτημένους στόχους, δε ξεχνά τίποτα, αντίθετα είναι οι πολύτιμες μνήμες της.
Μάλιστα, ο καλύτερός της φίλος είναι εκείνος που έκανε στην πρώτη τάξη στο γυμνάσιο στις γειτονιές του Μέντφορντ! Οι γονείς της, ακόμα, την μαθαίνουν να δουλεύει σκληρά και να μην θεωρεί καμία δουλειά παρακατιανή. Η Μαρία, από νωρίς στην εφηβεία της θα δουλέψει για 6 ολόκληρα χρόνια στα αγαπημένα της αμερικανικής επικράτειας Dunkin’ Donuts, μακιγιέζ σε καταστήματα της Chanel, θυρωρός στη δουλειά των γονιών της, καλύπτοντας ρεπό, τηλεμάρκετινγκ, πωλήτρια χοτ ντογκ.
Κάποτε, θα πει, συγκινημένη στη Boston Herald, πως ενώ εκείνη πουλούσε λουκάνικα, για χρόνια, απ έξω σε πάγκο, άκουγε τις ζητωκραυγές και τα συνθήματα των οπαδών των New England Patriots, την ομάδα του θρύλου Τομ Μπρέιντι και του προπονητή – σύμβολο Μπιλ Μπέλιτσικ, με τα 6 πρωταθλήματα Super Bowl και δεν κατάφερε να μπει μέσα!
Πρώτη σε ό,τι κι αν κάνει -και κάνει πάρα πολλά!
Σε ηλικία 17 ετών ανακηρύχθηκε Miss Massachusetts Teen USA και διακρίθηκε και στον διαγωνισμό Miss Teen USA, φτάνοντας στις 15 φιναλίστ. Στα 21 της, κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό Miss Massachusetts USA, ενώ την ίδια περίοδο ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη δημοσιογραφία στο κορυφαίο του είδους Emerson College της Βοστώνης. Ξεκίνησε να δουλεύει στο Channel One News, ένα ειδησεογραφικό πρόγραμμα για μαθητές, που, όμως, κάλυψε διεθνή ρεπορτάζ, όπως την επιδημία του AIDS στην Αφρική, τους σεισμούς στο Ελ Σαλβαδόρ, τις αμερικανικές εκλογές, και είχε την ευκαιρία να πάρει συνέντευξη από τον τότε Πρόεδρο Τζορτζ Μπους.
Μετά από περίπου ενάμιση χρόνο, εντάχθηκε στην ομάδα του Entertainment Tonight, παρουσιάζοντας και το ET on MTV, ενώ στη συνέχεια συνεργάστηκε με τα μεγάλα δίκτυα NBC, Today Show και Access Hollywood, κερδίζοντας το ευρύ κοινό με την αμεσότητά της, το επικοινωνιακό της χάρισμα και την άκρως ελληνική εκφραστικότητά της. Το 2014 η Μαρία τιμήθηκε με βραβείο Emmy, τη μεγαλύτερη τηλεοπτική διάκριση για τη εκπομπή Extra, που η ίδια ανέδειξε ως την κορυφαία εκπομπή ψυχαγωγίας στις ΗΠΑ.
Η Μαρία τότε, θεωρήθηκε πως καθόρισε, ανανέωσε και εμπλούτισε τις ψυχαγωγικές εκπομπές, αλλάζοντας όλο το τηλεοπτικό τοπίο. Για την ίδια, η διάκριση αυτή δεν ήταν μόνο επαγγελματική επιβράβευση, αλλά και συμβολική αναγνώριση μιας ταγμένης πορείας που συνδύασε τη δημοσιογραφική εγκυρότητα με τη ψυχαγωγία, τη προσωπική αλλά και την ανθρώπινη και όχι «ξύλινη» προσέγγιση. Θα μπορούσαμε δε να πούμε, πως η Μαρίας Μενούνος είναι η δημιουργός των εκπομπών «infotainment», που με μανία προσπαθούσαν για καιρό να κάνουν οι εγχώριοι τηλε σταρ.
Η Μαρία -τα είπαμε!- έκανε στο σινεμά τις ταινίες Fantastic Four και Kickin’ It Old Skool, ενώ είναι η φωνή του χαρακτήρα Εύα Αντάρα στο βιντεοπαιχνίδι James Bond 007: From Russia with Love. Το 2006, παρουσίασε με τον Σάκη Ρουβά τον 51ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision στην Αθήνα, εκπροσωπώντας με περηφάνια την Ελλάδα μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές. Το 2008 έγινε η πρώτη δημοσιογράφος που πήρε συνέντευξη από ολόκληρη την οικογένεια του Μπαράκ Ομπάμα, λίγο πριν τις ιστορικές του εκλογές.
Περήφανη για τις pre-Oscar παρουσιάσεις της, τα βιβλία της και τις επιδόσεις της στους αγώνες… πάλης!
Έχει ευχαριστηθεί πολύ που έχει παρουσιάσει, στο κόκκινο χαλί, την επίσημη pre-Oscar εκπομπή του Fox μαζί με τον Steve Harvey, αλλά είναι περήφανη που έχει κάνει πάλη στο WWE Wrestlemania, σπάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες των media στις ΗΠΑ και όχι μόνο. Έχει δημιουργήσει την ψηφιακή πλατφόρμα AfterBuzz TV, μια καινοτόμα online κοινότητα για τηλεοπτικές εκπομπές, που μεταδίδεται σε περισσότερες από 120 χώρες και έχει … 1 δισεκατομμύριο λήψεις ετησίως! Στο YouTube, το κανάλι της AfterBuzz TV και της Μαρίας, διαθέτει περίπου 396.000 συνδρομητές και έχει συγκεντρώσει πάνω από 265 εκατομμύρια προβολές!
Είναι, ακόμη, συγγραφέας δύο βιβλίων που έγιναν best-sellers, με τα οποία μοιράζεται προσωπικές εμπειρίες, πρακτικές συμβουλές και τρόπους για να επιτύχει κανείς ισορροπία στη ζωή του. Το πρώτο της βιβλίο, The EveryGirl’s Guide to Life, ήταν τόσο καλογραμμένο και πρακτικό, που έγινε τεράστια επιτυχία, το λάτρεψε το κοινό, το υμνήσαν προσωπικότητες, όπως οι Κιμ Καρντάσιαν και Χάιντι Κλουμ και οδήγησε στη δημιουργία μιας σειράς έργων με παρόμοια θεματολογία, όπως το The EveryGirl’s Guide to Diet and Fitness και το The EveryGirl’s Guide to Cooking, εδραιώνοντας τη Μενούνος ως συγγραφέα στον χώρο της προσωπικής ανάπτυξης και του lifestyle.
My big fat Greek wedding στη πραγματικότητα για τη Μαρία – χωρίς τα κιλά!
Αν μια άλλη διάσημη και αγαπημένη των Αμερικάνων Ελληνίδα, η Νία Βαρντάλος έκανε το My big fat Greek wending τεράστια επιτυχία, αλλά νομίζουμε πως υπερβάλει κιόλας λόγω κωμωδίας, η ζωή της Μαρία Μενούνος, επιβεβαιώνει πως τα περισσότερα, είναι εντελώς αλήθεια. Η Μαρία μεγάλωσε θέλοντας ιδανικά να παντρευτεί, όπως οι ξαδέλφες της στα 19 της χρονιά και ονειρευόταν από μικρή συννεφένια νυφικά, αέρινα πέπλα, ροδοπέταλα, ρύζια ελληνικά στον αέρα και πέταγμα της ονειρικής της ανθοδέσμης στις φίλες. Θα το κάνει. Μα πολύ αργότερα από ό,τι είχε φανταστεί.
Η Μαρία για περισσότερα από είκοσι χρόνια είναι σε σχέση και ζει έναν μεγάλο έρωτα με τον σκηνοθέτη και παραγωγό Κέβεν Άντεργκαρο, με τον οποίο γνωρίστηκε από το 1998, όταν εκείνος εργαζόταν σε ανεξάρτητες παραγωγές. Οι γονείς της αντιτίθενται με σθένος και πείσμα σε έναν γάμο και στην συνέχεια της σχέσης, αφού ο γαμπρός ούτε Έλληνας είναι, αλλά ούτε και Ορθόδοξος!
Το ζευγάρι περνάει λογιών δοκιμασίες, χωρίζει και να ξαναβρίσκεται, παλεύουν με τα συναισθήματα τους και τα όποια οικογενειακά «πρεπει», που προέρχονται μόνο απ τη πλευρά εκείνης, βέβαια. Όταν πια, αποφασίζουν να είναι μαζί γιατί έτσι νιώθουν και τι να κάνουμε τώρα, η οικογένειά της απομακρύνει τη Μαρία για καιρό. Τελικά, η αγάπη κερδίζει, οι γονείς ανοίγουν την αγκαλιά τους και η έγκριση για γάμο δίνεται.

Όχι βέβαια, χωρίς να βαφτιστεί ο Κέβεν χριστιανός ορθόδοξος, μες στη πλαστική, χρωματιστή, πλαστική πισίνα αντί για κολυμπήθρα και την ελληνική οικογένεια τρισευτυχισμένη, γύρω του, να τον φτύνει για να μη τον ματιάσει! Παντρεύτηκαν, πρώτη φορά, την παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2017, σε live μετάδοση από τη Times Square της Νέας Υόρκης, στο μεγαλύτερο τηλεοπτικό γεγονός της χρονιάς, με τον Στιβ Χάρβεϊ να τελεί τον γάμο.
Λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2018, παντρεύτηκαν, δεύτερη φορά, διότι δε θα το αποφεύγανε αυτό, σε παραδοσιακό ορθόδοξο γάμο, στον Άκοβο, στον Ταΰγετο. Απέκτησαν το κοριτσάκι τους στις 23 Ιουνίου 2023, μέσω παρένθετης μητέρας, μετά από μια δεκαετία προσπαθειών. Τη βάφτισαν Αθηνά – Αλεξάνδρα. Αθηνά για την δύναμη και τη σοφία. Αλεξάνδρα γιατί σημαίνει νικήτρια στις μάχες και υπερασπίστρια της ανθρωπότητας.
Οι μεγάλες μάχες της Μαρίας και οι νίκες της
Οι Στωικοί δίδασκαν, ανάμεσα σ άλλα, πως στους ανθρώπους συμβαίνουν μόνο κακά και δυστυχίες, που μπορούν να αντέξουν και κουβαλάνε τόσα βάρη, όσα βαστάνε να σηκώσουν. Αν πράγματι ισχύει αυτό, τότε, η αέρινη Μαρία Μενούνος είναι δυνατή σαν Άτλαντας και ικανή να κουβαλήσει τον κόσμο ολόκληρο στις πλάτες της. Είναι όμορφη, χαρά Θεού, αγαπητή, δημοφιλής, πολύ επιτυχημένη, διασημότητα, αυτοδημιούργητα ευκατάστατη και σε αρμονία με τον έρωτα της ζωής της, σύζυγο της πια, Κέβεν. Μα και πάλι, όπως λέγανε οι αρχαίοι, ο φθόνος των θεών γεννιέται όταν η ευτυχία περισσεύει! Έτσι, εκεί που όλα έμοιαζαν ιδανικά, ο πόνος ήρθε αθόρυβα, ύπουλα, να υπενθυμίσει πως ακόμη και οι πιο λαμπρές ψυχές δεν εξαιρούνται από τις δοκιμασίες της μοίρας. Το 2017 η Μαρία διαγνώστηκε με καλοήθη όγκο στον εγκέφαλο.
Την ίδια ώρα, η μητέρα της, Λίτσα, έδινε μάχη με το γλοιοβλάστωμα, μια επιθετική μορφή καρκίνου του εγκεφάλου. Η Μαρία περιγράφει τη στιγμή της διάγνωσής ως «σουρεαλιστική και απίστευτη». «Δεν έκλαψα» θυμάται, «Ξέσπασα σε γέλια. Είναι τόσο τρελό και απίστευτο, που η μαμά μου έχει όγκο στον εγκέφαλο και τώρα; Τώρα έχω κι εγώ;». Είναι δίπλα στη μάνα της όλη την ώρα και ταυτόχρονα δίνει το δικό της τεράστιο αγώνα, χαμογελώντας, κάνοντας την χαρούμενη για να μη τη στεναχωρήσει. Διαγνώσεις, εξετάσεις, χειρουργεία, μυρωδιά από απολυμαντικά, απορρυπαντικά, αποστειρωτικά. Πράσινο και λευκό, παντού σε μονοτονία αποχρώσεων τραυματική. Ο όγκος θα αφαιρεθεί μετα από πολύωρο χειρουργείο. Είναι καλά και νικήτρια. Αποφασίζει με τον σύζυγο της να προχωρήσουν στο να γίνουν γονείς και να μη χάνουν άλλον χρόνο.
Το ταξίδι της μητρότητα θα είναι δύσκολο. Η Μαρία έκανε εξωσωματικές και σταμάτησε λόγω της διάγνωσης του όγκου. Τώρα οι γιατροί συστήνουν να μην επιβαρύνει τον οργανισμό της και να προτιμήσει να κάνει παιδί, μέσω παρένθετης μητέρας. Και ενώ οι μελλοντικοί γονείς ετοιμάζουν παιδικά δωμάτια, διαλέγουν ροζ φορμακια και ζουν μια περίοδο μεγάλης χαράς, άλλη μια διάγνωση, αυτή τη φορά για καρκίνο του παγκρέατος δευτέρου σταδίου, μοιάζει να σταματά την ίδια τη περιστροφή της γης.
Μα εκείνη έχει μάθει να μπαίνει στις παλαίστρες και όσα χτυπήματα και αν δέχεται, με όποια σφοδρότητα, να μην τη ρίχνουν κάτω. Ετοιμάζεται για τον δεύτερο γύρω, σφίγγοντας τις γροθιές της! Θα υποβληθεί σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου και άλλων προσβεβλημένων ιστών, χωρίς να χρειαστεί χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία. Η Μαρία είναι καλά και χαμογέλα ξανά, μ αυτό το θερμό, από καρδιάς πλατύ, φωτεινό χαμόγελο της. Και κρατά το κοριτσάκι της, αγκαλιά. «Για τόσο καιρό ένιωθα ότι κάτι μου έλειπε» λέει και «τώρα σαν να ξέρω επιτέλους πού ανήκω. Αυτό το μωρό είναι θαύμα μας. Είμαι τόσο ευγνώμων!».
Μπίζνες με ελληνικότητα, σε απόλυτα αμερικανικό στέκι
Θυμάστε που είπαμε πως κάποτε η Μαρία, πουλούσε για χρόνια χοτ ντογκς, έξω απ’ το γήπεδο των Patriots και δεν μπόρεσε να μπει μέσα ποτέ να τους δει; Ε! Ήρθε η ώρα που στο θρυλικό και εμβληματικό για τη Βοστώνη, Fenway Park των συμβόλων της πόλης, των Red Sox, οι τεράστιες οθόνες όλες, έδειχναν όλες την όμορφη Μαρία να ρίχνει τιμητικά, τη πρώτη μπαλιά του πρωταθλήματος της ερυθρόλευκης ομάδας του μπέιζμπολ. Απ έξω, όμως, στο μέρος που περνάει όλη η Βοστώνη και που τις μέρες των αγώνων, σνακ, ποτά και γρήγορα φαγητά είναι χρυσορυχεία με τρελά κέρδη, η Μαρία κάνει την επιχειρηματική κίνηση. Ανοίγει το Maria’s Greek Kitchen με ελληνική κουζίνα, που βασίζεται μόνο σε βιολογικά προϊόντα και αυθεντικές ελληνικές συνταγές με υγιεινά υλικά, όπως καλαμάκια, wraps και χούμους, προσαρμοσμένα για το κοινό του γηπέδου.
Φυσικά και στο μαγαζί της έχει και «το πιο ελληνικό πράγμα που μπορείς να έχεις» όπως λέει, δηλαδή γύρο. Με σούβλες γύρου, άλλωστε και ελληνικά τραγούδια, γιορτάζει με κεφάτα πάρτι, που ετοιμάζει η ίδια, κάθε χρόνο ζωής που κερδίζει η μάνα της, από τότε που η μητέρα της διαγνώστηκε με καρκίνο στον εγκέφαλο. Η ίδια έχει μόλις ξεπεράσει τις δικές της περιπέτειες υγείας. «Το είδα όλο αυτό ως ένα δώρο» λέει σε τηλεοπτική συνέντευξη της, «προσπάθησα να μετατρέψω ό,τι έγινε σε θετικότητα. Όλοι θα περάσουμε δύσκολες στιγμές στη ζωή. Σημασία έχει το πώς αντιδρούμε και πώς αγωνιζόμαστε. Δεν έχει σημασία να πεις, «αχ, τι πέρασα εγώ!», αλλά «είμαι υγιής και δεν έχω καρκίνο!».
Ένας άλλος διάσημος Ελληνοαμερικανός, με καταγωγή από την Τρίπολη, ο Τζον Στάμος, διάσημος από τη σειρά Full House σε τηλεοπτική εμφάνιση, έκφρασε δημόσια τον θαυμασμό και την υπερηφάνεια του για τη Μενούνος, λέγοντας είναι πολύ περήφανος για εκείνη, τον τρόπο που φέρεται, τις επιλογές που κάνει, το παράδειγμα της ως μια «καλή Ελληνοαμερικανίδα» και εξαιρετική επαγγελματία στις τηλεοπτικές της εκπομπές. «Το λέω και το εννοώ, Μαρία Μενούνος» φώναξε «είμαι περήφανος για σένα».
Ένα τέλος, πριν μια Ανάσταση
«Ο θάνατος δεν είναι το τέλος, μα η αρχή μιας σιωπηλής επιστροφής στον Θεό», μας παρήγορή και προσπαθεί να ησυχάσει τους φόβους μας ο Νίκος Καζαντζάκης. Για τη Μαρία, η βαριά σκιά πέφτει στη ζωή της όχι από τις ασθένειες που τυχαίνουν για αγώνα στην ίδια, αλλά απ τον οριστικό αποχωρισμού της μάνας της. Όσοι περάσαν αυτή την οδύνη, νιώθουν πως το να χάνεις μάνα, είναι σαν να ξεριζώνεται το πρώτο σου σπίτι από τη γη και δρόμος να μην υπάρχει δρόμος που να σε πηγαίνει ξανά πίσω.

Η κυρία Λίτσα, η μετανάστρια, η αγωνίστρια, η δουλεμένη γυναίκα που δεν βαρυγκώμησε ποτέ, έφυγε άνοιξη, τον Μάιο του 2021, ύστερα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο στον εγκέφαλο. Θα τα κατάφερνε ξανά, πιστεύει η κόρη – Μαρία, αν δεν ήταν ο Covid που την πέτυχε εξασθενημένη και την κέρδισε στα σημεία. «Αναπαύσου εν ειρήνη, μαμά» γράφει η Μαρία κάτω από μια φωτογραφία με τη μαμά της αγκαλιά, στα social media. «Ο Θεός την αγαπούσε τόσο πολύ που την πήρε το ελληνικό Πάσχα» συμπληρώνει. Ελπίζει, πιστεύει, προσεύχεται η αγάπη να συνεχίζεται και οι ψυχές των λατρεμένων να βρίσκουν παρηγοριά στις αχνές φλογίτσες κάθε Ανάστασης.
Δύο πατρίδες, μια αποστολή
Η Μαρία Μενούνος που κάνει τόσα πολλά, βρίσκει χρόνο και συμμετέχει ενεργά σε φιλανθρωπικές δράσεις, με έμφαση στην ευαισθητοποίηση για την εγκεφαλική υγεία, αλλά και στη στήριξη οργανισμών κατά του καρκίνου. Ειλικρινής και πάντα αγωνιστική, μιλά για θέματα, που ακόμα και σήμερα παραμένουν ταμπού. Είναι ενεργό μέλος της ελληνικής ομογένειας, συμμετέχοντας σε δράσεις και εκδηλώσεις για την ελληνική κληρονομιά και πολιτιστική ταυτότητα.
Τη ποιότητα της, τα επιτεύγματα, την βαθιά ελληνική ψυχή της και την ικανότητα να γίνεται μια ζωντανή γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα και την αμερικανική κουλτούρα διέκριναν ο Πρόεδρος της ΕΟΕ, Ισίδωρος Κούβελος, και ο Γενικός Γραμματέας, Στέφανος Χανδακάς και την έχρισαν Πρέσβειρα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028.
«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μένα» είπε η Μαρία για αυτόν το τίτλο και το έργο που ανέλαβε και συνέχισε με την παραδοχή πως «συγκινήθηκα πολύ. Έχασα και τη μάνα μου, να τα έβλεπε αυτά! Θα ήταν πολύ περήφανη! Αγαπάω την Ελλάδα και οι Έλληνες μου έχουν δείξει μεγάλη αγάπη. Είμαι χαρούμενη που έρχομαι και σας έχω όλους κοντά».
Λένε πως όσοι ενώνονται με δύο κόσμους, σπάνια ανήκουν σε έναν, μα η Μαρία, όμως, κατάφερε να αγαπηθεί κι από τους δύο.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Ελλάδα η Μενούνος είδε φίλους και διασκέδασε. Πήγε μάλιστα σε πάρτι της Σήλιας Κριθαριώτη στο υπέροχο σπίτι που έχει με τον σύζυγό της, Νίκο Τσάκο, κάτω από την Ακρόπολη. Μαζί τους και η Μαριέττα Χρουσαλά.
Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε ο Γιώργος Ντάβλας στο Instagram, βλέπουμε την παρέα σε τρελά κέφια, να χορεύει και να απολαμβάνει τη βραδιά, ενώ στη λεζάντα της ανάρτησης ο ίδιος έγραψε «παρτάρουμε».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Διαβάστε επίσης
Ελίζαμπεθ Πίπκο: Ποια είναι η ωραία ιεραπόστολος του Τραμπ που μόλις κατέφθασε στον ΑΝΤ1
Η Μαρέβα Μητσοτάκη και η κανιβαλική επίθεση των social media
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
