• Σχόλιο Αγοράς

    Τέλος στο ανοδικό ράλι για το πετρέλαιο μετά τα νέα υψηλά έτους για το WTI

    • NewsRoom
    γεώτρηση πετρελαίου


    Με απώλειες έκλεισαν την Πέμπτη τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου, βάζοντας τέλος στο ράλι που οδήγησε το WTI σε νέο υψηλό για το 2023.

    Ειδικότερα, το West Texas Intermediate για παράδοση Σεπτεμβρίου υποχώρησε 1,7%  στα 82,98 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, αφού έκλεισε την Τετάρτη στο υψηλότερο επίπεδο από τις 16 Νοεμβρίου.

    Το Brent Οκτωβρίου υποχώρησε 1,3%, στα 86,40 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Την Τετάρτη είχε κλείσει στο υψηλότερο επίπεδο από τις 23 Ιανουαρίου.

    Οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν αυξηθεί απότομα από τα τέλη Ιουνίου, βρίσκοντας υποστήριξη στις ανησυχίες για την προσφορά,  καθώς η Σαουδική Αραβία εφάρμοσε εθελοντική περικοπή παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο, την οποία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα παραταθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η Ρωσία έχει επίσης κινηθεί για να περιορίσει τις εξαγωγές αργού, επεκτείνοντας μια πρόσθετη μείωση κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

    Ωστόσο, η αύξηση των τιμών του αργού έχει αυξήσει τον προβληματισμό για τις επιπτώσεις του στον πληθωρισμό, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει τους φόβους για πιθανές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ύφεση τις οικονομίες, κάτι που θα σήμαινε πρόβλημα στη ζήτηση.

    Ο δείκτης τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ για τον μήνα Ιούλιο αυξήθηκε στο 3,2% σε ετήσια βάση από 3% τον προηγούμενο μήνα. Αυτή ήταν η πρώτη αύξηση σε 13 μήνες. Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά από τότε που έφτασε στο υψηλό 40 ετών του 9,1% στα μέσα του 2022.

    Την ίδια ώρα, ο ΟΠΕΚ, άφησε την Πέμπτη αμετάβλητες τις προβλέψεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για το 2023 και το 2024 . Στη μηνιαία έκθεσή του, ο ΟΠΕΚ ανέφερε ότι αναμένει ότι η ζήτηση φέτος θα αυξηθεί κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ακολουθούμενα από 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2024.

    Η Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών ανέφερε την Πέμπτη ότι το φυσικό αέριο στην αποθήκευση αυξήθηκε κατά 29 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την περασμένη εβδομάδα. Οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από την S&P Global Commodity Insights, κατά μέσο όρο, είχαν προβλέψει μια ένεση 24 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών.

    Τέλος η αγορά παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο Ιράν. Η χώρα προχώρησε στην αποφυλάκιση 5 Αμερικανών πολιτών, οι οποίοι τέθηκαν σε κατ΄οίκον περιορισμό, φέρνοντας πιο κοντά μια συμφωνία για μια απελευθέρωση ιρανικών κεφαλαίων ύψους 6 δισ. δολαρίων που παραμένουν παγωμένα στη Νότια Κορέα.

    Διαβάστε επίσης

    Wall Street: Οριακή επιστροφή σε θετικό έδαφος με βοήθεια από Disney και πληθωρισμό

    ΗΠΑ: Στο 1,6 τρισ. το δημοσιονομικό έλλειμμα

    ΗΠΑ: Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής κήρυξε τη Χαβάη ο Μπάιντεν



    ΣΧΟΛΙΑ