• Σχόλιο Αγοράς

    Τα βαρίδια της αγοράς, το Lansdowne και η ΔΕΗ

    • Στ. Κ. Χαρίτος

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


    Η ΔΕΗ αποτελεί το βαρίδι της αγοράς στη συνεδρίαση της Τρίτης, καθηλώνοντάς την στην περιοχή των 850 μονάδων.

    Η μετοχή της ΔΕΗ καταγράφει απώλειες κοντά στο 6%, κινούμενη στα όρια των 2 ευρώ και με όγκο που ξεπερνά το 1 εκατ. τεμάχια. Πέρα από την ακύρωση του διαγωνισμού και τις δραματικές προειδοποιήσεις Χατζηδάκη ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να αλλάξουν οι κολώνες που μεταφέρουν ρεύμα, στην αγορά υπάρχει διάχυτη ανησυχία ως προς την αναχρηματοδότηση των δανείων της.

    Προφανώς, το Lansdowne, το fund με έδρα στο Λονδίνο που σορτάρει σχεδόν το 2% του μετοχικού κεφαλαίου της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας, όπως αποκαλείται η ΔΕΗ, γνωρίζει τις πληροφορίες αυτές, παίζοντας την μετοχή ανάποδα από τα 2,48 ευρώ στα όρια των 2 που κινείται σήμερα.

    Στο κόκκινο κινείται και η μετοχή της Coca Cola, στα 29,8 ευρώ, η Motor Oil, στα 22,94 ευρώ, αλλά και η Πειραιώς, που υποχωρεί στα 2,61 ευρώ από 2,74 ευρώ που ήταν και το υψηλό ημέρας.

    Από εκεί και πέρα, Μυτιληναίος και Εθνική αποτελούν αναχώματα, με κέρδη πάνω από 1,5% και βεβαίως ο Τιτάνας, που ενισχύεται πάνω από 2,4%, μία μέρα πριν λήξη η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης.

    Οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 32 εκατ. ευρώ και η αγορά μάλλον ξεμένει από ρευστό, αφού τα ξένα χαρτοφυλάκια επέλεξαν την Τρίτη την είσοδό τους στο 7ετές ομόλογο που εξέδωσε η Ελλάδα, με ιδιαίτερα ελκυστικούς όρους για τις μελλοντικές τους αποδόσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ