• Οικονομία

    X. Σταϊκούρας (Economist): Θα ενεργοποιήσουμε παναστρατιά ελληνικών και ξένων επενδύσεων


    Στο σχέδιο της νέας κυβέρνησης για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και την ενεργοποίηση πανστρατιάς ελληνικών και ξένων επενδύσεων, με συγκεκριμένες πολιτικές, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist, 23o Roundtable with the Government of Greece,”Europe: leaving indecisiveness behind?”.

    Όπως τόνισε: “Οι βασικές μας προτεραιότητες εδράζουν σε ένα σχέδιο βελτίωσης της ποσότητας του παραγόμενου πλούτου με εθνική παναστρατιά ελληνικών και ξένων  επενδύσεων“.

    Έκανε λόγο για ένα σχέδιο που θα στοχεύει σε ένα καλύτερο κράτος που θα μεριμνά στη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ώστε να αναστραφεί τη διαρροή ανθρώπινου δυναμικού και επιχειρήσεων και θα βοηθά τη χώρα να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών, ώστε να λάβει το συντομότερο δυνατό  επενδυτική βαθμίδα, να γίνει  πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, να πετύχει χαμηλού κόστους χρηματοδότηση από τις αγορές, και τελικά ανάπτυξη και  μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

    Στις βασικές προτεραιότητες του σχεδίου ανέφερε:

    Φορολογική μεταρρύθμιση που θα απλοποιεί τη φορολογική διαδικασία, μείωση φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα ενσωματώνει φορολογικά κίνητρα για αγορά ακινήτων και έρευνα και ανάπτυξη, θα ενισχύει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

    Βελτίωση πλαισίου ρυθμίσεων οφειλών στην εφορία με μείωση ελάχιστου ποσού δόσης, με μείωση επιβαρύνσεων οφειλών που υπάγονται σε ρύθμιση.

    Βελτίωση επενδυτικού περιβάλλοντος, με απεμπλοκή εμβληματικών επενδύσεων, δημιουργία πιο αποτελεσματικού κράτους, μείωση γραφειοκρατίας.

    Τόνωση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, με καλύτερη εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και μείωση των οφειλών του δημοσίου στον ιδιωτικού τομέα.

    Ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης προς του πιο αδύναμους πολίτες, με ενίσχυση προγραμμάτων για μακροχρόνια ανέργους

    “Το πρόγραμμα αυτό, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, “θα συμβάλει στην ισχυροποίηση της οικονομίας που είναι η αναγκαία συνθήκη για να υπάρξει ισχυρή και αξιοπρεπής Ελλάδα“. Έχουμε συνείδηση την κρισιμότητα του χρέους μας και καλούμαστε να κυβερνήσουμε με ενότητα και αποφασιστικότητα, με ένα κοινό όραμα  ευημερίας και προκοπής.

    “Θα εργαστώ έντιμα και σκληρά για να τιμήσω την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού” ανάφερε χαρακτηριστικά ξεκινώντας την πρώτη ομιλία του από τη θέση του υπουργού. ”Δεν μηδενίζω το έργο κανενός, ούτε του προκατόχου μου γι αυτό σταματώ την τακτική απόδοσης  καταστροφικής μανίας στους προκατόχους”.

    Όπως τόνισε: “Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε υπαρκτές προκλήσεις και να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις και συνεννοήσεις. Την πραγματικότητα τη βιώνουμε όλοι οι ωραιοποιήσεις δεν ωφελούν.

    Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από ανάταξη της εθνικής αυτοπεποίθησης, από αυξημένες βεβαιότητες, μειούμενους κινδύνους, κλίμα δημιουργίας. Η μεγέθυνση της οικονομίας θα γίνει με υγιής ρυθμούς ανάπτυξης, με υγιή τραπεζικό τομέα και αυξανόμενες πλήρους απασχόλησης θέσεις εργασίας αλλά και  αλληλεγγύη στους ασθενέστερους”.



    ΣΧΟΛΙΑ