• Σχόλιο Αγοράς

    Τα σχέδια που μπορεί να χαλάσει η διόρθωση στο Χρηματιστήριο

    Γιάννης Βαρδινογιάννης (Motor Oil), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς)

    Γιάννης Βαρδινογιάννης (Motor Oil), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς)


    Αν και εκ πρώτης άποψης η χθεσινή άτσαλη διόρθωση στο Χρηματιστήριο δεν δημιουργεί ανησυχία, αφού τα τεχνικά δεδομένα αποτελούν προς το παρόν σύμμαχο των αγοραστών, τυχόν συνέχειά της στις επόμενες συνεδριάσεις μπορεί να δημιουργήσει πρόσκαιρα προβλήματα.

    Η πρώτη ζώνη στήριξης της αγοράς, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση πάντα, εντοπίζεται στην περιοχή των 950 μονάδων. Από τις 5/1 η αγορά οδηγήθηκε μέχρι τα υψηλά των 992 μονάδων ενδοσυνεδριακά την Τετάρτη.

    Η επόμενη στήριξη, την οποία δεν θέλει να δει να δοκιμάζεται η αγορά διότι χαλάει το ανοδικό αφήγημα, είναι οι 928 – 929 μονάδες. Από εκεί ξεκίνησε το ράλι μέχρι τα υψηλά οκταετίας. Και για όσους ασχολούνται με την αγορά ήταν πολύ δύσκολη η διάσπασή τους τον προηγούμενο μήνα.

    Από εκεί και πέρα, η χθεσινή διόρθωση συμπίπτει με μία πολύ κρίσιμη παράμετρο για συγκεκριμένες μετοχές. Ο λόγος είναι για την Μότορ Όιλ και την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Από την Δευτέρα μέχρι και τις 30 Ιανουαρίου ο MSCI θα επιλέξει δύο τυχαίες ημερομηνίες – συνεδριάσεις όπου θα ελέγξει τις κεφαλαιοποιήσεις των δύο «υποψήφιων» προς ένταξη μετοχών.

    Για μεν την Πειραιώς με βάση το χθεσινό κλείσιμο η καθαρή κεφαλαιοποίηση που θα ελεγχθεί χωρίς το 27% του ΤΧΣ είναι κάτι παραπάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Και με τη μετοχή στο 1,70.

    Για δε την Μότορ Όιλ η καθαρή προς έλεγχο κεφαλαιοποίηση με βάση το χθεσινό κλείσιμο και αφαιρουμένου του ποσοστού της οικογένειας Βαρδινογιάννη διαμορφώνεται στο 1,2 δισ. ευρώ, οριακά με βάση το στόχο του 1 δισ. δολ. που έχει θέσει ως όρο ο MSCI χωρίς να υπολογίζονται τα ποσοστά των μετόχων και οι ίδιες μετοχές.

    Υπό τα δεδομένα αυτά και οι δύο μετοχές από την ερχόμενη Δευτέρα, αν όχι από σήμερα εφόσον η αγορά εκτιμά ότι πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης (σ.σ. για την Πειραιώς υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία και για την ΜΟΗ σχεδόν βεβαιότητα…) θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές κινήσεις και επανατοποθετήσεις για επαναφορά της πρώτης πάνω από το 1,75 και της δεύτερης πάνω από τα 23 ευρώ.

    Όπως έγραφε χθες άλλωστε το mononews.gr, η Société Générale εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των ελληνικών μετοχών στους δείκτες MSCI και αύξηση στη στάθμιση του εγχώριου δείκτη στις αναδυόμενες αγορές.

    Για την ακρίβεια, εκτιμά την προσθήκη της Motor Oil  ενώ θεωρεί ότι και η Τράπεζα Πειραιώς είναι πολύ κοντά στο ενδεχόμενο προσθήκης στον δείκτη της χώρας. Την ίδια στιγμή πολύ μικρή περίπτωση υπάρχει και για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Société Générale, οι πιθανές εισροές θα ξεπεράσουν τα 155 εκατ. δολάρια, ενώ οι πιθανές εισροές για τη Motor Oil τοποθετούνται στα 73 εκατ. δολάρια περίπου, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 58 εκατ. δολάρια και στα Ελληνικά Πετρέλαια στα 24 εκατ. δολάρια. Βάσει της αξίας και της συναλλακτικής δραστηριότητας, για τη Motor Oil οι εισροές αντιστοιχούν σε 17 ημέρες συναλλαγών, 14 ημέρες για την Τράπεζα Πειραιώς και 41 ημέρες για τα Ελληνικά Πετρέλαια.

    Οι προσθήκες, αν τελικά γίνουν, θα οδηγήσουν σε αύξηση της στάθμισης της Ελλάδας στον δείκτη MSCI Emerging Markets (Αναδυόμενων Αγορών) συνολικά, αφού η αύξηση κατά 0,22% λόγω της Motor Oil και την ίδια στιγμή της Τράπεζας Πειραιώς κατά 0,017% θα φέρει αύξηση 0,039%. Αν τελικά εισέλθει και η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων τότε το ποσοστό προσεγγίζει το 0,05%.

    Σε κάθε περίπτωση, κριτής δεν είναι άλλος από την ίδια την αγορά.

    Διαβάστε επίσης

    Societe Generale: Οι μεγάλες αλλαγές και οι εισροές στον δείκτη MSCI Greece- Τι λέει για MOH και Πειραιώς

    Alpha Finance: Ισχυρά περιθώρια ανόδου για τη Mytlilineos – Αυξάνει την τιμή-στόχο

    Ideal: Ποιος ο πωλητής και ποιος ο αγοραστής του 2,17% και ο ρόλος του report της Pantelakis Sec.



    ΣΧΟΛΙΑ