• Σχόλιο Αγοράς

    Στο κόκκινο έκλεισε η Wall Street – Βαριές απώλειες για τις μετοχές του λιανικού εμπορίου λόγω Target

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Σε αρνητικό έδαφος επέστρεψαν την Τετάρτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με το κλίμα στην αγορά να βαραίνει μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Target.

    O Dow Jones έκλεισε στις 33.553,83 μονάδες με απώλειες 0,12%, ο S&P 500 στις 3.958,79 μονάδες με πτώση -0,83% ενώ ο Nasdaq στις 11.183,66 μονάδες καταγράφοντας υποχώρηση της τάξης του  1,54%.

    Η πτώση στους δείκτες, μάλιστα, ήρθε την ώρα που η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου συνέχισε την αποκλιμάκωσή της υποχωρώντας έως το 3,67% κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Οι πιέσεις στην αγορά ήρθαν αφότου η Target ανέφερε πτώση στις πωλήσεις, η οποία συνδέεται με τον υψηλό πληθωρισμό. Η εταιρεία ανέφερε επίσης χαμηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη και χαμηλότερη καθοδήγηση. Η προειδοποίηση της, ενόψει και της περιόδου των εορτών, επιβάρυνε τις μετοχές του κλάδου των λιανικών πωλήσεων και οδήγησε την ίδια την Target στο -13,14%%. Μετοχές όπως αυτές των Macy’s (-8,07%), Kohl’s (-7,11%), Nordstrom (-8,03%) και Gap (-6,27%) σημείωσαν επίσης ισχυρές απώλειες.

    Αντίθετα, άνοδο 2.97% σημειώνουν οι μετοχές της Lowe’s καθώς η εταιρεία ανέφερε ότι αύξησε τις προβλέψεις της για τα κέρδη για ολόκληρο το έτος και ανέφερε ισχυρά αποτελέσματα. Σε θετικό έδαφος διατηρήθηκε τόσο η μετοχή της Walmart (0,72%), η οποία ανακοίνωσε την Τρίτη καλύτερα του αναμενόμενου κέρδη τριμήνου ενώ αύξησε και την καθοδήγησή της για το έτος, όπως και αυτή της Home Depot, που επίσης ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών (0,96%).

    Επιβαρυντική ήταν για την αγορά και η πτωτική πορεία των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη, καθώς οι εξελίξεις στην Πολωνία με την πτώση στο έδαφός της δύο πυραύλων, που αποδείχθηκαν πως ξέφυγαν από την ουκρανική αεράμυνα, επανάφεραν τις γεωπολιτικές ανησυχίες για ένα πιθανό «ατύχημα» στο προσκήνιο.

    Από εκεί και πέρα, ελαφρά καλύτερα ήταν τα στοιχεία για την πορεία των λιανικών πωλήσεων, καθώς όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, σημείωσαν άλμα 1,3% τον προηγούμενο μήνα. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο 1% σε δημοσκόπηση του Reuters.

    Οι δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 0,9% χωρίς τις πωλήσεις οχημάτων και βενζίνης, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι McDonald’s (1,74%) και UnitedHealth (1,69%), ενώ στον αντίποδα τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι Salesforce (-4,29%), Intel (-3,84%) και  Dow (-2,11%).

    Πέρα από τις αλυσίδες των λιανικών πωλήσεων, σταδιακά στο επίκεντρο έρχονται και οι εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών, οι οποίες θα ανακοινώσουν αποτελέσματα τριμήνου τις αμέσως επόμενες ημέρες. Οι επενδυτές αναμένουν να δουν τόσο την επίπτωση του πληθωρισμού σε αυτές, όσο και τα προβλήματα που δημιούργησαν τα μέτρα στην Κίνα κατά της Covid-19.

    Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ιδιαίτερα θετικά κινείται η μετοχή της Cisco η οποία κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών με τα αποτελέσματά της.



    ΣΧΟΛΙΑ