• Σχόλιο Αγοράς

    Συνεχίζει ανοδικά η Wall Street καθώς καταρρέουν GameStop και AMC – Ισχυρές απώλειες και για το ασήμι

    • wa


    Με ισχυρά κέρδη συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς συνεχίζονται – και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση – οι απώλειες στις μετοχές των GameStop και AMC Entertainment. Παράλληλα, ισχυρές απώλειες παρουσιάζει και το ασήμι, το οποίο χθες σημείωσε την καλύτερη επίδοσή του από το 2011 και έκλεισε σε υψηλά 8ετίας.

    Αυτή την ώρα η μετοχή της GameStop υποχωρεί κατά 50,23% στα 112 δολάρια, ενώ η μετοχή της AMC Entertainment στα 7,76 δολάρια, σημειώνοντας βουτιά 41,74%. Το πιο ενεργό συμβόλαιο του ασημιού (παράδοσης Μαρτίου), μετά το χθεσινό +9,3% υποχωρεί σήμερα κατά 8,08% .

    Η βουτιά των μετοχών στις δύο πολυσυζητημένες μετοχές φαίνεται πως αντιμετωπίζεται από τους επενδυτές της Wall Street ως μια «επιστροφή στην κανονικότητα», καθώς εκτιμούν πως το παγκόσμιο trend που δημιουργήθηκε με την προσπάθεια των χρηστών του Reddit για short squeeze στη μετοχή της GameStop (εκμεταλλευόμενοι τις υπερβολικά υψηλές θέσεις short των hedge funds) υποχωρεί. Από την άλλη, η τελευταία άνοδος στο ασήμι, ως αποτέλεσμα ενός καλέσματος μέσω του Reddit για short squeeze στο πιο ενεργό συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης για το  πολύτιμο μέταλλο μέχρι η τιμή του να φτάσει στα 1000 δολάρια η ουγκιά δεν ανησύχησε από την αρχή τους επενδυτές, καθώς όπως επεσήμαναν οι περισσότεροι αναλυτές, κάτι τέτοιο πολύ δύσκολα θα μπορούσε να γίνει με ένα  τέτοιο εμπόρευμα.

    Έτσι, το ενδιαφέρον της αγοράς μετατοπίζεται ξανά προς τα εταιρικά αποτελέσματα, την πορεία του εμβολιασμού αλλά και τις συζητήσεις για το νέο πακέτο τόνωσης που προτείνει ο Τζο Μπάιντεν.  Από την άλλη, προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεί για τη μείωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, το οποίο σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, συρρικνώθηκε κατά 6,8% συγκριτικά με το 2019, αλλά και οι ανησυχητικές ειδήσεις από το μέτωπο της πανδημίας.

    Ειδικότερα, όσον αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα, η Pfizer ανακοίνωσε αύξηση των προσαρμοσμένων κερδών πέφτοντας ωστόσο έξω στις προβλέψεις. Συγκεκριμένα η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα για το σύνολο του 2020 ύψους 41,90 δισ. δολαρίων, αυξημένα κατά 2% σε σύγκριση με τα 41,17 δισ. δολάρια του προηγούμενου έτους.  Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 2,22 δολάρια από 1,91 δολάρια.

    Αντίθετα, η Exxon Mobil ανακοίνωσε ζημιές 20,07 δισ. δολαρίων ή 4,70 δολαρίων ανά μετοχή. Πριν από ένα χρόνο είχε ανακοινώσει κέρδη 5,69 δισ. δολαρίων ή 1,33 δολαρίων ανά μετοχή. Τα προσαρμοσμένα κέρδη της Exxon διαμορφώθηκαν στα 3 σεντς, έναντι εκτιμήσεων για 1 σεντ. Τα αποτελέσματα της εταιρείας περιλαμβάνουν περισσότερα από 19 δισ. δολάρια σε απομειώσεις στο δ΄ τρίμηνο. Τα έσοδα της Exxon Mobil μειώθηκαν 31% στα 46,54 δισ. δολάρια, σχεδόν αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις για 46,55 δισ. δολάρια.

    Θετικά οικονομικά αποτελέσματα αναμένει η αγορά τόσο από την Amazon όσο και από την Alphabet. Ενδεικτικό είναι ότι αυτό το τέταρτο τρίμηνο των εταιριών αναμένεται να είναι κερδοφόρο. Συνολικά, το 37% των εταιρειών στο S&P 500 έχουν αναφέρει αποτελέσματα, με περίπου 82% να αναφέρει EPS πάνω από τις εκτιμήσεις, που είναι πάνω από τον πενταετή μέσο όρο του 74%, σύμφωνα με το FactSet.

    Αναφορικά με την πανδημία, τα ανησυχητικά νέα έρχονται από τη Βρετανία, όπου εντοπίστηκαν νέες μεταλλάξεις. Παράλληλα έρευνα έδειξε πως το εμβόλιο της Pfizer είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της μετάλλαξης της νοτίου αφρικής.

    Έτσι, μια ώρα μετά το άνοιγμα της Wall Street, o Dow Jones ενισχύεται στις 30.211,91 μονάδες με άνοδο 0,76%, ο S&P 500 στις 3.773,86 μονάδες με άνοδο 1,61% και ο Nasdaq στις 13.403,39 μονάδες με άνοδο 2,55%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη στήριξη δίνει η μετοχή της Walt Disney (3,85%) ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται η μετοχή της Walgreens -1,98%.



    ΣΧΟΛΙΑ