• Σχόλιο Αγοράς

    Συνεχίζεται η πτώση στη Wall Street – Απώλειες 1,4% για τον Nadaq, ισχυρές πιέσεις για Tesla και NVIDIA


    Απώλειες κατέγραψαν και την Πέμπτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street στα απόνερα της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed αλλά κυρίως των ανακοινώσεων Πάουελ.

    Οι επενδυτές συνέχισαν τις πωλήσεις κυρίως των κερδισμένων από την πανδημία τεχνολογικών μετοχών υπό τους φόβους ότι η επιθετική προσέγγιση της Federal Reserve για τον περιορισμό του πληθωρισμού θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

    Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης την Τετάρτη πυροδοτώντας  φόβους για περαιτέρω μεταβλητότητα στις συναλλαγές μετοχών και ομολόγων σε μια χρονιά που έχει ήδη «χτυπηθεί» από τις bear markets.

    Κατά τη συνέντευξη που έδωσε ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ αμέσως μετά την ανακοίνωση της αύξησης των επιτοκίων το βράδυ της Τετάρτης τόνισε ότι «το ενδεχόμενο της ύφεσης είναι στο τραπέζι» επισημαίνοντας για ακόμη μια φορά τον στόχο που είναι να φτάσει ο πληθωρισμός στο 2%.

    «Το ενδεχόμενο μιας ύφεσης θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις στους μισθούς και τις τιμές, από το εάν οι προσδοκίες παραμένουν σταθερές και επίσης εάν αποκτήσουμε μεγαλύτερη προσφορά εργασίας», εκτίμησε ο Πάουελ ενώ σχετικά με το σενάριο παύσης της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων ανέφερε ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να γίνουν τρία πράγματα: να συνεχιστεί η ανάπτυξη, να επανέλθει η ισορροπία στην αγορά εργασίας και να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες με ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης.

    Οι βασικοί δείκτες οδεύουν σε ακόμα μία εβδομάδα απωλειών. Επτά από τους 11 μεγάλους κλάδους του S&P υποχώρησαν, με επικεφαλής στις καταναλωτικές μετοχές με πτώση 1,9% και τις χρηματοοικονομικές μετοχές με πτώση 1,3%.

    Οι μετοχές εταιρειών τεχνολογίας και ανάπτυξης όπως η Apple, η Amazon, η Tesla και η Nvidia Corp δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έφτασαν σε υψηλό 11 ετών. Συγκεκριμένα μετά τις αποφάσεις της Fed, το 2ετές ομόλογο του Δημοσίου διατηρείται κοντά στο 4,1%, το υψηλότερο από το 2007, ενώ το 10ετές παραμένει κοντά στο 3,69%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

    Μετοχές

    Η μετοχή της Tesla έκλεισε με πτώση 4,06%, της AMD δέχθηκε ισχυρές πιέσεις 6,7% ενώ και η NVIDIA έχασε 7 δολάρια ή 5,28%. Μικρή άνοδο σημείωσαν από την άλλη οι Microsoft και Meta στο +0,8% και +0,5% αντίστοιχα.

    Απώλειες και στον κλάδο του τουρισμού με την Airbnb να δέχεται απώλειες 9% και τη Booking -4,7%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Goldman Sachs (-2.53%), Boeing (-3.22%) και American Express (-3.82%). Στον αντίποδα με μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι Merck & Co. (+3.53%), Johnson & Johnson (+1.74%) και η Salesforce (+1.69%).

    Στο κλίμα αυτό ο Dow Jones τερμάτισε τη συνεδρίαση με πτώση -0.35% στις 30,076.68 μονάδες, ο S&P 500 έκλεισε στις 3,757.99 με απώλειες -0.84% και ο  Nasdaq έχασε 153.39 μονάδες ή 1.37% στις 11,066.81 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    Πιέσεις στα ομόλογα από το «μπαράζ» αυξήσεων στα επιτόκια των Κεντρικών Τραπεζών



    ΣΧΟΛΙΑ