• Σχόλιο Αγοράς

    Σχεδόν αμετάβλητος ο χρυσός – άνοδος 1% για τον χαλκό

    • NewsRoom
    ΡΑΥΔΟΙ ΧΡΥΣΟΥ


    Οριακές μεταβολές σημείωσαν οι τιμές του χρυσού την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022, την ώρα που το δολάριο υποχωρούσε ελαφρά από τα ισχυρά κέρδη της προηγούμενης ημέρας, ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων αποκλιμακώνονταν μετά τις ανησυχίες που προκάλεσε η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην Κίνα.

    Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν περισσότερες ενδείξεις για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει η Federal Reserve στις επόμενες συνεδριάσεις της, μέσω των νέων ομιλιών υψηλόβαθμων αξιωματούχων της. Οι επενδυτές περίμεναν τη δημοσιοποίηση των πρακτικών συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, τα οποία αναμένεται να δημοσιευτούν  αύριο για περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τα επιτόκια αναφοράς.

    Οι traders αναμένουν ευρέως η Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, με ορισμένους

    Η τιμή του συμβολαίου χρυσού παράδοσης Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 1.739,90 δολάρια ανά ουγγιά με οριακή άνοδο 0,02%.

    «Μολονότι η τελευταία μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ έχει αμβλύνει τους φόβους για τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και συνεπώς τις ολοένα πιο έντονες αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, είναι σαφές ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής. Σε τελική ανάλυση, ο πληθωρισμός στο 7,7% απέχει ακόμα πολύ από τον στόχο του 2%», ανέφεραν οι αναλυτές της Commerzbank.

    «Επιπλέον, η ανάκαμψη του χρυσού τον Νοέμβριο, με το μέταλλο να αυξάνεται κατά 6,6% μέχρι σήμερα, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο κλείσιμο θέσeων short,  καθώς τα funds έχουν πλέον καθαρές θέσεις long σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού», συνέχισαν οι αναλυτές της Commerzbank.

    «Εμμένουμε στην εκτίμησή μας ότι η τιμή του χρυσού θα ανακάμψει διαρκώς μόνο όταν διαφανεί το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων. Αυτό είναι πιθανό να συμβεί το πρώτο τρίμηνο του 2023», έγραψαν.

    Ο Έντουαρντ Μόγια, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA, δήλωσε σε σημείωμα την Τρίτη ότι ο χρυσός θα δυσκολευτεί να συγκεντρώσει «ένα ουσιαστικό ράλι», καθώς το δολάριο φαίνεται έτοιμο να βρει κάποια υποστήριξη, εκτός και αν οι αγορές δουν σημαντική βελτίωση με την κατάσταση του κορωνοϊού στην Κίνα.

    Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 21,05 δολάρια ανά ουγγιά με άνοδο 0,92%.

    Η πλατίνα Ιανουαρίου έκλεισε στα 995,70 δολάρια ανά ουγγιά με ήπια άνοδο 0,8%, ενώ το παλλάδιο Δεκεμβρίου έκλεισε στα 1.857,50 δολάρια ανά ουγγιά με ποσοστό 0,2%.

    Ισχυρή άνοδο σημείωσε ο χαλκός Δεκεμβρίου κλείνοντας στα 3,61 δολάρια ανά λίβρα και κέρδη 1,2%.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζα Πειραιώς: Αγορά 20.000 μετοχών από κ. Γεώργιο Χαντζηνικολάου

    Ευρωαγορές: Σε υψηλά τριών μηνών ο Stoxx 600



    ΣΧΟΛΙΑ