• Σχόλιο Αγοράς

    (upd) Ράλι στην Wall, μιζέρια στη Λεωφόρο Αθηνών – Τι συμβαίνει με Ελλάκτωρ, τα κέρδη των ΕΛΠΕ


    Ίλιγγο προκαλεί στους συναλλασσόμενους στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά ότι τα κέρδη σχεδόν 44% από την αρχή του χρόνου μπορεί να αποτελέσουν το έναυσμα για νέο γύρο ρευστοποιήσεων, ίδιο με αυτόν στις αρχές Οκτωβρίου. Που από τις 860 μονάδες, ο γενικός δείκτης φλέρταρε με τα όρια των 800 μονάδων.

    Το γεγονός ότι η μετοχή του δεικτοβαρούς ΟΠΑΠ αλλάζει στάθμιση στους δείκτες FTSE και MSCI ή μπορεί κάποιες τράπεζες να μην περιλαμβάνονται στους διεθνείς δείκτες προκαλεί αρνητική φημολογία και κυρίως σπέκουλα σε μία συγκυρία κομβική για το Χ.Α.

    Την ίδια ώρα, η Wall Street ξεκίνησε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας με νέο ρεκόρ, ενώ σημαντική είναι η ώθηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

    Στην Ελλάδα αναμένεται με ενδιαφέρον το φορολογικό νομοσχέδιο, ενδεχομένως στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται η κατάθεσή του και ακολούθως το νομοσχέδιο για το σχέδιο Ηρακλής που θα καθαρίσει σχεδόν 30 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει το σχέδιο αποκάλυψε το mononews.gr το περασμένο Σαββατοκύριακο.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. παρά και την σημερινή διόρθωση, έμεινε σε απόσταση αναπνοής από τις 880 μονάδες. Οι απώλειες ήταν της τάξης του 0,13%, κλείνοντας στις 879,25 μονάδες και με συναλλαγές 56,47 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12,5 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, κυρίως Lamda, Jumbo, Eurobank και ΟΠΑΠ. Δηλαδή ο καθαρός τζίρος ήταν της τάξης των 44 εκατ. ευρώ…

    Οι τράπεζες υποχώρησαν 1,22%, με την Alpha να καταγράφει απώλειες σχεδόν 2%, που ήταν και οι περισσότερες, παρά το γεγονός ότι ήρθε αναβάθμιση σύστασης από την Morgan Stanley.

    Στα όρια των 3 ευρώ υποχώρησε οριακά η ΕΤΕ, στα 0,90 ευρώ και πτώση 1,3% για την Εurobank και στα όρια των 3,08 ευρώ υποχώρησε η Πειραιώς.

    Κατά τα άλλα, πτώση 3,3% για τον ΟΠΑΠ, στα 9,60 ευρώ και 2,5% για την Ελλάκτωρ, στο 1,788 ευρώ.

    Ως προς την Ελλάκτωρ, σύμφωνα με το philenews.com, προσέφυγε στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών χθες η εταιρεία ΑΚΤΩΡ με σκοπό να ανατρέψει την απόφαση της ΔΕΦΑ για αποκλεισμό της από την κοινοπραξία που επέλεξε η Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου, για τη κατασκευή και λειτουργία του τερματικού αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Κύπρο.

    Τέλος, επανέκαμψε η Forthnet με κέρδη σχεδόν 8% εν αναμονή του deal με την Alter Ego και 6% η Άβαξ.

    ΕΛΠΕ

    Κέρδη 1,42% για την μετοχή των ΕΛΠΕ, που έκλεισε στα 8,59 ευρώ.

    Αύριο Τρίτη, μετά το κλείσιμο της αγοράς, δημοσιεύει αποτελέσματα και θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη.

    Η Optima περιμένει στο τρίτο τρίμηνο καθαρά EBITDA 192 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 19% και καθαρά κέρδη 73 εκατ. ευρώ από 110 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο 9μήνου περιμένει καθαρά κέρδη 145 εκατ. ευρώ από 238 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 39%.



    ΣΧΟΛΙΑ