• Μετοχές

    ΟΠΑΠ: Τι αλλάζει στους δείκτες FTSE Russell μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης του Sazka

    Ντάμιαν Κόουπ, Διευθύνων Σύμβουλος ΟΠΑΠ


    Στις 6 Νοεμβρίου 2019 περνούν στους δείκτες FTSE οι αλλαγές που επήλθαν στη μετοχική σύνθεση του ΟΠΑΠ, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης του Sazka Group, σύμφωνα με ενημέρωση της FTSE Russell.

    Συγκεκριμένα, ο ΟΠΑΠ παραμένει στον δείκτη FTSE All-World και στους υπόλοιπους δείκτες FTSE με τον ίδιο αριθμό μετοχών (317.170.376), αλλά με μειωμένο συντελεστή στάθμισης σε ό,τι αφορά την επενδυσιμότητα, αφού μειώνεται από 67% που ήταν στο 59,79%, απόρροια της μείωσης του free float, μετά την αύξηση του ποσοστού του Sazka Group.

    Υπενθυμίζεται από τη διαδικασία της δημόσιας πρότασης το SAZKA Group πήρε 23.323.179 μετοχές του ΟΠΑΠ στην τιμή των 9,12 ευρώ τη μία. Οι μετοχές αυτές, που αποτελούν το 7,25% του συνόλου, εκχωρήθηκαν από 20 επενδυτές.

    Πλέον, το SAZKA Group έφτασε να ελέγχει το 39,98% του ΟΠΑΠ από το 32,73% που κατείχε προηγούμενα.

    Το τσέχικο Group αποτελεί την ηγέτιδα μετοχική δύναμη στο κοινοπρακτικό σχήμα συμμετοχής στον ΟΠΑΠ, το οποίο πλαισιώνεται από τους Έλληνες επιχειρηματίες Γιώργο Μελισσανίδη και Χρήστο Κοπελούζο. Εκτιμάται δε ότι το μερίδιο του Κάρελ Κόμαρεκ, επικεφαλής του Sazka, ξεπερνά πλέον το 30%, μετά τη δημόσια πρόταση.



    ΣΧΟΛΙΑ